Makale
7 Aralık, Sivil Havacılık Günü
Ä°nsanlığın ve uygarlığın hikayesini yazanların kilometre taÅŸlarından biri de uçma serüvenidir. KuÅŸlara öykünen insanoÄŸlu bir gün ben de nasıl uçarımın hesabını yaparken, havacılıkta bugün gelinen noktayı düÅŸünemezdi bile. Ama hayal edilmesi bile zor olanlar gerçek oldu; insanlık uçtu ve uçmaya de devam ediyor.
Tarihler, insanlı ilk hava aracının 1903 yılında uçtuÄŸunu yazar. Gökyüzünde alabildiÄŸine geniÅŸ bir alanın var olması, bu iÅŸin kuralsız olarak yapılması anlamına gelmezdi tabiiki. Gökyüzü ne kadar geniÅŸ olursa olsun, orada da kuralların olması, orada da birilerinin bir takım sorumluluklar taşıması gerekliydi.
Ä°ÅŸte bundan hareketle, aralarında Türkiye'nin de bulunduÄŸu dünya devletleri geliÅŸen hava ulaşımında düzen, gücenlik ve standardizasyonu yerine getirebilmek için 7 Aralık 1947 tarihinde, International Civil Aviation Organization (ICAO) yani Uluslararası Sivil Havacılık TeÅŸkilatı'nı kurdular.
TeÅŸkilat, Uluslararası hava ulaşımı ile ilgili prensip ve teknikleri geliÅŸtirmek, Sivil havacılığın güven içinde yapılmasını ve sürekliliÄŸini saÄŸlamak, uçak projelerinin barışçı gayelere göre hazırlanmasını ve iÅŸletilmesini teÅŸvik etmek amacıyla bir takım kurallar koydu. Ardından, hava yolları, hava alanları ve hava ulaşım araçlarının geliÅŸtirilmesini hayata geçirecek önlemler aldı. En önemlisi de uçuÅŸ güvenliÄŸini saÄŸlayacak önlemleri belirleyerek uygulamaya koydu.
Uluslararası sivil havacılığın evrensel kurallarını belirleyen ICAO, 1992'de yaptığı bir genel kurulda karar alarak, örgütün kuruluÅŸ tarihi olan 7 Aralık'ın Uluslararası Sivil Havacılık Günü veya Dünya Sivil Havacılık Günü olarak kutlanmasına karar verdi. ICAO'ya üye olan 189 ülkede bu "gün" anlamına uygun ve her yıl ayrı bir konu veya baÅŸlıkla deÄŸiÅŸik faaliyetlerle kutlamaktadır.Ülkemizde ise, son yıllarda T.C UlaÅŸtırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü, (SHGM) Uluslararası Sivil Havacılık Günü'nü anlamına uygun olarak kutlamaya baÅŸlandı. Bu amaçla Ä°stanbul'da bir toplantı organize eden SHGM tüm havacılık ailesini biraraya topladı. DHMÄ° Genel Müdürü Orhan Birdal ve havacılık ÅŸirketlerinin üst düzey mensupları ile basın mensuplarının katıldığı toplantıda konuÅŸan ve çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleÅŸtiren Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, bu yıl tema olarak "Başından sonuna kadar, küresel topluma yetki vermenin 65.'inci" yılı baÅŸlıklı konunun benimsendiÄŸini söyledi. Dr. Arıduru sivil havacılık ailesinin 50 bin kiÅŸiden 100 bin kiÅŸiye çıktığını ve bunun 200 binlere ulaÅŸmasının hayal olmayacağını belirterek ÅŸöyle devam etti "Emniyet ve güvenlik konusu, bizim olmasa olmaz ÅŸartımızdır.Bu amaca yönelik olarak önemli adımlar atıyor çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra SHGM'nin bağımsız ve özerk olması içinde çalışmalar yapıyoruz "
UlaÅŸtırma Bakanlığıve Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü bu yıl Uluslararası Sivil Havacılık Günü'nü daha geniÅŸ ve yaygın bir kampanya ile kutladı. Belli baÅŸlı havalimanlarında ve büyük kentlerde billboard'lara asılan afiÅŸlerde bir yandan 7 Aralık tarihinin ne anlama geldiÄŸi insanlara hatırlatılırken, bir yanda da sivil havacılığımızın ulaÅŸtığı düzeyi anlatan bilgiler ve rakamlar da verildi.
Kısa adı TÖSHÄ°D olan Türkiye Özel Sektör Havacılık Ä°ÅŸletmeleri DerneÄŸi'nin katkılarıyla hazırlanan afiÅŸlerde verilen mesajlarda ülkemizdeki yolcu sayısının ulaÅŸtığı rakkam, uçuÅŸ yapılan havalimanı sayısının artması ve buna benzer konular yer aldı. Kampanya gerçekten amacına ulaÅŸtı denebilir, çünkü bugüne kadar sadece havacılık sektörü ile sınırlı kalan kutlamalar ilk kez geniÅŸ halk kesimlerine ulaÅŸtı. Milyonlarca kiÅŸi havacılık konusunda verilen özlü ve net rakkamlarla nereden nereye geldiÄŸimizi anlamış oldu. Bu konuyu düÅŸünerek vizyon ve misyonuna uygun hareket eden UlaÅŸtırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel MüdürlüÄŸü'nün baÅŸta Genel Müdür Dr. Ali ARIDURU olmak üzere tüm yönetici ve çalışanlarına teÅŸekkür etmek gerek.
Henüz yorum yapılmamış.