GÃœNCEL
Onlarca sel felaketinin yıkamadığı 300 yıllık tarihi köprüyü Belediye barbarca yıktı
Çayeli ilçesi ile Kaptanpaşa köyü arasındaki 20 kilometrelik güzergahta yol genişletme ve istinat duvarı yapım işi başlatıldı. Yol genişletme çalışması sırasında, Yeşiltepe köyü yakınındaki, Anıtlar Kurulu tarafından ‘Kültür Varlığı’ olarak tescil edilerek koruma altına alınan, 14 metre yüksekliğe, 30 metre uzunluğa ve 2,9 metre genişliğe sahip 300 yıllık Kemer Taş Köprü’nün ayağına hasar verildi. Yol seviyesi 3 metre düşürülünce köprü ayağındaki taşlar da yerinden söküldü. Vatandaşlar onlarca sel afetine rağmen ayakta kalan tarihi köprünün yıkılma riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek sosyal medyada tepkilerini paylaştı.
Kaymakam: Yıkılan yerler yeniden yapılacak
Çayeli Kaymakam’ı Mehmet Öztürk ile Karayolları Rize Åžube Müdürü Ercan Çiçek köye giderek tarihi kemer köprüde incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.
Çayeli Kaymakamı Mehmet Öztürk, tarihi köprünün bulunduÄŸu yerde dolgu yapılacağı için yol çalışma esnasında köprünün uç kısmındaki taÅŸların bir kısmında düÅŸmeler meydana geldiÄŸini belirtti. Öztürk, ÅŸunları söyledi: “Sadece köprünün uç kısmında hafiften taÅŸlar yerinden oynamıştır. O taÅŸlar da aslına uygun ÅŸekilde yapılacak.”
YeÅŸiltepe Köprüsü
Çayeli merkeze 19 kilometre mesafede, Senoz Vadisi’ndedir. Etkileyici görüntüsüyle dikkat çeken köprü Tolenis veya Kestanelik adlarıyla da anılır. Uzundere köyünden Kalyoncu Hacı Sabit ve Ahmet Efendi tarafından hayır amacıyla yaptırılmıştır. Köprünün ustası Pazar ilçesinin Suçatı (Apso) köyündendir. Eski adı Mesahor olan KaptanpaÅŸa’nın giriÅŸinde bulunan köprü, Büyükdere üzerinde yükselir. KaptanpaÅŸa-Çataldere Ä°ncesu Yaylası’ndan Ä°spir tarafına giden tarihi ticaret yolu üzerinde olması köprüyü önemli kılmaktadır. Kemer kısmı merdivenlerle döÅŸenmiÅŸtir. DoÄŸu-batı doÄŸrultusunda uzanır ve dikdörtgen planlıdır. Ayakları doÄŸal kayalara oturmaktadır. 14 metre yüksekliÄŸe, 30 metre uzunluÄŸa ve 2,9 metre geniÅŸliÄŸe sahiptir. Köprü, Anıtlar Kurulu tarafından kültür varlığı olarak tescil edilmiÅŸtir.
Henüz yorum yapılmamış.