Sosyal Medya

POPÃœLER

Tezgahta Halıya İlk Düğüm, Tarlada Son Dokunuş Kadınlardan

ANTALYA'da her yıl buğday hasadından sonra boş kalan yüzlerce dönüm tarlaya, bu yıl da canlı renkleriyle binlerce el dokuması halı serildi.



ANTALYA'da her yıl buÄŸday hasadından sonra boÅŸ kalan yüzlerce dönüm tarlaya, bu yıl da canlı renkleriyle binlerce el dokuması halı serildi. Kışın beklediÄŸi depolarda üzerlerinde zararlıların biriktiÄŸi ve rengini kaybeden halılar, kadın çalışanlar tarafından günlerce güneÅŸlendirilerek canlı renklere kavuÅŸuyor.
 
Turizm kenti Antalya'nın dokuma halı ve kilimiyle ünlü DöÅŸemealtı ilçesinde kışın buÄŸday ekilen tarlalar, yazın kavurucu sıcaklarda halı tarlasına dönüÅŸüyor. Farklı renk ve desenlerde dokunan yün halılar, yüzlerce dönüm araziye serilip, günlerce güneÅŸte bekletiliyor. Türkiye'nin hemen her noktasından halılar, daha geniÅŸ arazilerde ve daha uzun güneÅŸlenme süresi nedeniyle Antalya'ya gönderiliyor.
 
RENKLERÄ° CANLANSIN, BAKTERÄ°LERDEN ARINSIN
 
Kışın halı ve kilim ticareti yapan iÅŸletmelerin depolarında bekletilen halılarda, nem nedeniyle bakteri ve böcek larvası birikiyor. Kavurucu güneÅŸte bu zararlılardan arındırılan halılar, asıl rengine de kavuÅŸuyor. GüneÅŸlendirme iÅŸlemi sabah erken saatlerde baÅŸlayıp, gün batımına kadar sürüyor. Çalışanlar, sık sık halıları çevirerek her iki tarafının da eÅŸit ÅŸekilde güneÅŸlenmesini saÄŸlıyor.
 
KADIN ELÄ° HALININ HER AÅžAMASINDA
 
DöÅŸemealtı ilçesi Killik Mahallesi'nde bulunan halı tarlalarına bu yıl da ilgi yoÄŸun oldu. 14'ünün kadın olduÄŸu 20 kiÅŸinin çalıştığı halı tarlasına 1 ayda 3 bin halı getirildi. Halılar renklerine ve desenlerine göre gruplanarak tarlalara serildi. Ä°lçede gençlik yıllarından bu yana halı tezgahları başında halı dokuyarak meslek sahibi olan kadınlar, halı tarlalarında da emek veriyor. Halının her aÅŸamasına dokunan kadınlar, kendilerinden sonra gelen genç kuÅŸaÄŸa da bu mesleÄŸi öÄŸretmeyi amaçlıyor.
 
'HEP HALININ Ä°ÇÄ°NDE BÜYÜDÜK'
 
ÇocukluÄŸundan bu yana halı tezgahı başında olduÄŸunu anlatan Hatice Kaçar, 2 yıldır da halı tarlalarında çalıştığını söyledi. Kaçar, "Sabah erkenden baÅŸlıyoruz. AkÅŸama kadar halıları çevirip, güneÅŸlendiriyoruz. YaÄŸmur yağınca topluyoruz. Genel olarak hep kadınlar çalışıyor" diye konuÅŸtu.
 
Nilüfer AvÅŸar da dokuduÄŸu halıların güneÅŸlenmeye getirildiÄŸini görünce mutlu olduÄŸunu söyledi. AvÅŸar, "Kadınlar dokuduÄŸu için daha iyi anlıyor bu iÅŸten. Erkekler baÅŸka iÅŸte, biz de burada çalışıyoruz. Hep halının içinde büyüdük. AkÅŸama kadar belli olmuyor ama 50-60 halıya elim deÄŸiyor" dedi.
 
'HALILARIMIZ 6 BÄ°NÄ° BULUR'
 
Halı tarlasından sorumlu AyÅŸe Akbaba, 80 dönümlük alanın tamamen halıyla dolduÄŸunu belirtti. Akbaba, "Sezonu açtığımız gün halılar gelmeye baÅŸladı. Ä°lgi yoÄŸun. 120 dönüme kadar alanın çıkacağını tahmin ediyoruz. Halılarımız 6 bini bulur. Åžu an 3-4 bin civarı. Halılarımızı pastel rengini alması için bu ÅŸekilde güneÅŸlendiriyoruz. Genelde kadınlarımız çalışıyor. Onların el emeÄŸi çok. Gençlerimize de bu sevgiyi kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Halı tarlalarında eylül ayına kadar halı güneÅŸlendirme iÅŸlemi sürüyor. YaÄŸmurlu günlerin baÅŸlamasıyla birlikle halı tarlaları yeniden buÄŸday ve diÄŸer ürünlerin ekimi için üreticilere dönüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.