Sosyal Medya

Sağlık

'KARA MURAT' SON YOLCULUÄžUNA UÄžURLANDI

Türk sinemasının ünlü jönü, beyaz perdenin ‘Kara Murat’ı Cüneyt Arkın, binlerce vatandaşın katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Arkın’ın oğlu Murat Arkın, usta oyuncunun sevenlerine, babasının bir filminde geçen replikle seslendi:



AÄŸlamayın bre! Böyle insanlara aÄŸlamak deÄŸil, destan yaraşır.’ Vefatından kısa bir süre önce Arkın’ı evinde ziyaret ettiÄŸini belirten Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu da “Ä°smini yaÅŸatmak, boynumuzun borcudur. Ailesiyle beraber sohbet ederek, eÅŸiyle, çocuklarıyla, hatta torunlarıyla sohbet ederek, ismine yakışır bir biçimde Ä°stanbul'da anısını yaÅŸatmaya, hepinizin huzurunda söz veriyoruz” dedi. 

Türk sinemasının unutulmaz jönü Cüneyt Arkın, son yolculuÄŸuna uÄŸurlandı. 85 yaşında hayatını kaybeden usta oyuncu Arkın'ın cenazesi, Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenecek tören için, ailesi ve yakınları tarafından Zincirlikuyu'dan alındı. Arkın'ın Türk bayrağına sarılı tabut içindeki naaşı, motosikletli eskortlar eÅŸliÄŸinde AKM’ye getirildi. Arkın’ın cenazesi, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) tören taburu tarafından alınarak, AKM içindeki sahneye taşındı. Merhum Arkın’ın eÅŸi Betül Cüreklibatır ile oÄŸulları Murat Arkın ve Kaan Polat Cüreklibatır, AKM’ye gelen protokol ve vatandaÅŸların taziyelerini kabul etti. AKM’deki törene; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya, CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu, Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu ve aynı zamanda Arkın’ın çocukluk arkadaşı olan EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Yılmaz BüyükerÅŸen ile sinema dünyasından birçok isim katıldı. 

MURAT ARKIN: “TÜM Ä°NSANLARIMIZI BÄ°RLEÅžTÄ°RÄ°CÄ° BÄ°R UNSUR OLDU CÜNEYT ARKIN”

Arkın’ın iki oÄŸlu, Murat Arkın ve Kaan Polat Cüreklibatır’ın, babalarının ardından yaptıkları konuÅŸmalar, salonda bulunan vatandaÅŸlar tarafından dakikalarca alkışlandı. “Bizim ailemiz, güzel bir aile hem de çok güzel bir aile” diyen Murat Arkın, duygularını ÅŸu sözlerle dile getirdi: 

“Ama bugün sizlerin sayesinde ÅŸunu anladım; bizim ailemiz sandığımızdan daha büyükmüÅŸ. Bugünü organize eden, emeÄŸi geçen herkese çok teÅŸekkür ederim. Babam, övülmeyi çok seven bir insan deÄŸildi. Bu tören ailesi için, sizler için, onu seven, sayan milyonlar için. O, hayatında hep ‘milletim’ dedi ‘halkım’ dedi ‘vatanım’ dedi ve ÅŸimdi cennete gitti biliyorum. Ama gerçekten, böyle adamlar, cenneti bile vatan yapacak adamlar. Benim için gerçekten konuÅŸmak çok güç. Baktığım her yerde o var . Her ÅŸeyi ondan öÄŸrendik. Attığım adımda, baktığım her yerde o var. Başım belaya girdiÄŸin de yine o var. Bana, ‘OÄŸlum bela üzerine gelirse kaç bir adım geri at; bu senin korkak olduÄŸunu göstermez. Baktın gelmeye devam ediyor, bir adım daha geri at. Baktın adım atacak yerin kalmadı, o zaman beladan daha bela ol’ derdi. Dini, dili ırkı, mezhebi, rengi, politik görüÅŸü ne olursa olsun, tüm insanlarımızı birleÅŸtirici bir unsur oldu Cüneyt Arkın. Ne mutlu bize. Onun filmleriyle açılışı yaptık. Ben de onun filmlerinden bir replikle bitirmek istiyorum sözümü. Bugün çok aÄŸlayan insan gördüm, zaman zaman hıçkıra hıçkıra zaman zaman da çekindiÄŸi için yüreÄŸinden aÄŸlayanları gördüm: 'AÄŸlamayın bre! Böyle insanlara aÄŸlamak deÄŸil, destan yaraşır.’"

KAAN CÜREKLÄ°BATIR: “ONUNKÄ°, ÖLÜM DEĞİL; ÖLÜMLE GELEN ÖLÜMSÜZLÜK”

Merhum Arkın’ın diÄŸer oÄŸlu Kaan Polat Cüreklibatır’ın duygu dolu sözleri ise ÅŸöyle oldu. 

“Ailemiz, çok güzel bir aile. Birbirini seven, sayan ve kollayan bir aile. Büyüdük, evlendik, çocuklarımız oldu. Temelimiz; bizi eÄŸiten, bize öÄŸretmen olan babamız. Aslında onunki, ölüm deÄŸil; ölümle gelen ölümsüzlük. Hayatı çok zor yaÅŸamış ama dolu dolu yaÅŸamış. Anneme hep ÅŸöyle derdi: ‘Betül, sen dünyaya yetecek kocaman bir merhametsin'. Murat’a, 'Santranç oynarken beni yine yendin oÄŸlum' derdi. Bana gelince, ‘Ne güzel gözlerin var, dünyaya mavi mavi gülümsüyorsun’ derdi. Küçüktüm; bir röportajında, 'Çocuklarınızı nasıl yetiÅŸtiriyorsunuz' diye sormuÅŸlardı. Åžu cevabı verdi: ‘Ben, çocuklarımın mutlu olmasını, gülmesini ve iyi insan olmasını istiyorum.’ Çocuktum, anlayamamıştım, iyi insan nedir, nasıl olunur diye. Filmlerini izleye izleye iyi insan olmayı öÄŸrendim. MütevaziliÄŸi, iyilerin hep kazandığını, kötülerin kaybettiÄŸini öÄŸrendim. Son kitabının yazılarını bana yazdırmıştı. Bütün bedeninin ruhunun bana geçtiÄŸine inanıyorum. Bir makalede ÅŸöyle diyordu: 'Hayatı yaÅŸamak, cesaret ister.’ YaÅŸam cesaretinin ta kendisiydi o. Bize düÅŸen de onun eserlerini yaÅŸatmak. Ben, onun önünde sevgi ve saygıyla eÄŸiliyorum. Bana öÄŸrettikleri için teÅŸekkür ediyorum.”

Ä°MAMOÄžLU: “HAK ARAYAN, HAKKINI YEDÄ°RMEYEN CÜNEYT ARKIN”

Törende bir konuÅŸma yapan Ä°mamoÄŸlu da “Türk sinemasının en deÄŸerli, en üretken, en büyük isimlerinden birisini uÄŸurlamak için bir aradayız. Cüneyt Arkın, sinemanın özdeÅŸleÅŸmiÅŸ en kıymetli sanatçılarından birisiydi. Unutulmaz filmlere imza attı” dedi. Çocukluk yıllarında ilk sinema deneyimini Cüneyt Arkın’ın “Kara Murat” filmiyle yaÅŸadığını aktaran Ä°mamoÄŸlu, “Ülkemizin hem tarihi simgelerini tanıtan hem emekçisine hak arayan, hakkını yedirmeyen Cüneyt Arkın, aslında o karakterlerle hepimizin gönlünde de taht kurmuÅŸ bir insan. Bunu insan düÅŸününce ÅŸöyle hissediyor: Sanki evinde var olan bir insanı kaybediyor. Yani Cüneyt Arkın ve onun gibi isimler, ilginç bir biçimde evimizden çıkmadılar ve hep bizimle oldular. Ama bizi büyüttüler ama bizimle büyüdüler. Böyle ilginç bir ruh hali var” diye konuÅŸtu. 

“ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLÄ°YORUM”

Yakın zamanda Arkın’ı evinde ziyaret ve sohbet etme fırsatı bulduÄŸunu hatırlatan Ä°mamoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: “Hiç unutmayacağız Cüneyt Arkın'ı. Unutmamız mümkün deÄŸil. Ama bir de yaÅŸatmak önemli. YaÅŸatmak konusunda da sorumluluk sahibiyiz, sorumlu olduÄŸumuz makamlardayız. Yine yakın bir zamanda -bir ayı yok- sevgili aÄŸabeyim EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Yılmaz BüyükerÅŸen'le, tesadüftür ki her ÅŸeyiyle Cüneyt Arkın'ı konuÅŸmuÅŸtuk. Sınıf arkadaşı olduÄŸunu, benim onunla olan sohbetimi konuÅŸmuÅŸtuk. Ne tesadüftür ki, güzel bir kitap yayınladık; orada da bolca fotoÄŸrafları ve anıları vardı Türk sinemasıyla ilgili. Bu ayın da Ä°stanbul Bülten’inde Ä°stanbul'u anlattığı, filmleri nasıl çektiÄŸini anlattığı deÄŸerli de bir röportajı yayınlamıştık. Böyle son aylarda Cüneyt Arkın'la aslında hasbihal olmuÅŸuz, konuÅŸmuÅŸuz, dertleÅŸmiÅŸiz. Çok ders veren konuÅŸmaları, anları oldu. Dolayısıyla ismini yaÅŸatmak, boynumuzun borcudur. Ä°stanbulluya yakışan bir biçimde, ailesiyle beraber sohbet ederek, eÅŸiyle, çocuklarıyla, hatta torunlarıyla sohbet ederek, ismine yakışır bir biçimde Ä°stanbul'da anısını yaÅŸatmaya, elbette hepinizin huzurunda söz veriyoruz. Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun. Ruhu ÅŸad olsun. Hiçbir zaman unutmayacağız. Ben de o kıymetli hizmetleri, o güzel kimliÄŸiyle, bize nefes aldıran duruÅŸuyla, cesaret veren sözleriyle önünde saygıyla eÄŸiliyorum.”

BÜYÜKERÅžEN: “KATIKSIZ BÄ°R ATATÜRKÇÜYDÜ”

Arkın’ın çocukluk ve gençlik arkadaşı BüyükerÅŸen de duygularını, “Bugün hepimiz, büyük bir acı içerisindeyiz. Gençlik yıllarımızın, üniversite çağına kadarki yıllarımızı bir arada geçirdiÄŸimiz günler film ÅŸeridi gibi geçiyor. EÄŸer sinema dünyasına katılmasaydı, kafasında Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesini yapmak vardı. Bir diÄŸer özelliÄŸi de katıksız bir Atatürkçüydü. Halk kahramanıydı. Filmlerinde halk kahramanlarını temsil ederdi. Ben gençlere, yeni yetiÅŸen kuÅŸaklara söylüyorum, Fahrettin’in bilinmeyen yönlerini araÅŸtıralım okuyalım. Doktorluktan vazgeçerek sinema dünyasına girmiÅŸ bir arkadaşımdı” sözleriyle dile getirdi. 

HUN: “BEDENÄ°MDEN BÄ°R PARÇA KOPMUÅž GÄ°BÄ°”

Aktör Ediz Hun da “Dünyada birçok aktör çok baÅŸarılıydı, çok önemli filmler yaptı, müthiÅŸ filmlerdi ama Cüneyt’teki kabiliyet, önsezi ve kabiliyet onlarda yoktu. Ben, adeta bedenimden bir parça kopmuÅŸ gibi hissediyorum. OlaÄŸanüstü bir insandı, emsalsizdi. Tarihin yapraklarında Cüneyt Arkın ismi altın harflerle yazılacaktır. Aziz hatırası önünde saygıyla eÄŸiliyorum” sözleriyle Arkın’ı andı. BüyükerÅŸen ve Hun’un Arkın’ın Türk bayrağına sarılı tabutunu öpmesi, duygusal anların yaÅŸanmasına neden oldu. 

Arkın’ın cenazesi, AKM’deki törenin ardından TeÅŸvikiye Camii’ne götürüldü. Arkın için TeÅŸvikiye Camii’nde, öÄŸle namazının ardından kılınan cenaze namazı; sanat, siyaset, iÅŸ, spor ve medya dünyasından birçok isim ile birlikte binlerce vatandaşı bir araya getirdi. Sevenlerinin omuzlarında ve gözyaÅŸları eÅŸliÄŸinde TeÅŸvikiye Camii’nden alınan Arkın’ın naaşı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi. 

 

 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.