Sosyal Medya

SİVİLTOPLUM

Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu model oldu

Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu Başkanı Usta ile dernek faaliyetlerini konuştuk.



Tahsin Usta, İstanbul’daki Trabzon hemşehri STK’cılığının en önemli isimlerinden biri. Halen faal iki Trabzon federasyonu olan Trabzon Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Trabzon Federasyonu ile Karadeniz Konfederasyonu olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu ve yönetici olarak görev yapmış, bir dönem Trabzonspor yönetiminde bulunmuş, o dönem İstanbul’da gösterdiği çabalarla önemli hizmetler vermiş bir hemşehrimiz. Trabzonspor yönetimindeyken Ümraniye’de kurdukları Trabzonspor Futbol Okulu’nun bugün başarıyla takımın kalesini koruyan Uğurcan Çakır’ın futbol hayatına başladığı yer olduğunun da altının çizilmesi gerekir.

Yönetim Kurulu

Bu kadar eski ve zengin bir STK geçmişi olan Tahsin Usta’yla çok daha geniş bir röportaj yapabilirdik ama kendisini İstanbul’daki faaliyetlerde görmeye alıştığımız değerli hemşehrimiz biraz da şaşırtan bir teşebbüste bulunarak memleketi Çarşıbaşı’nda bir dernekler federasyonu kurdu. Kurar kurmaz da kolları sıvayarak hizmetlerine başladı.

Tahsin Usta’yla Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu minvalinde Çarşıbaşı’nı, İskofyaspor’u, federasyonun kuruluşundan bugüne kadar geçen kısa sürede yaptıklarını ve önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri konuştuk.

Tahsin Usta-Bülent Şirin

STK’larda Çarşıbaşı Modeli

-İstanbul’da Trabzon ve Karadeniz’le ilgili hemşehri STK’larının birçoğunda kurucu başkan sıfatıyla yer aldınız. Dolayısıyla sizi İstanbul’da görmeye alışmıştık. Fakat Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu’nu Çarşıbaşı’nda kurdunuz ve faaliyete başladınız.

Usta: Çarşıbaşı Dernekler Federasyonu Trabzon’da kurulmuş ilk ve şimdilik tek ilçe federasyonudur. Dolayısıyla örnek teşkil etmesini istiyoruz. Babam rahmetli olduktan sonra gerek fındık için gerekse başka işlerimiz için son beş-altı yıldır ilçem Çarşıbaşı’na daha sık gidip gelmeye başladım. Dolayısıyla oradaki hemşehrilerimizle daha fazla iç içe olduk, daha fazla iletişim kurduk. İstanbul’da STK’larla meşgul olduğum dönemlerde de hiçbir zaman memleketimizden kopmadık, sürekli iletişim halindeydik. Böylelikle oradaki konulara zaman zaman müdahil olduk. Yaklaşık üç yıl önce bir platform kurduk. Bu platformda tüm siyasi partilerin eski ve yeni temsilcileri, belediye başkanları ve tüm STK’ları davet ederek ilçemizle ilgili çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduk, tartışmalar yaptık. Farklı alanlarda komiteler oluşturduk. Gördük ki orada halkın içinde büyük bir potansiyel var. Bu süreç bizi yasal bir zemine zorladı ve geçen sene Ağustos ayında federasyonumuzu kurduk. Muhtarlar Derneği, Keşan Üretim Derneği, spor kulüpleri, Esnaf Odası, Ziraat Odası, köy dernekleri, Şehit Aileleri Derneği gibi ilçemizde kurulmuş STK’ları bir araya getirdik ve bir protokol imzalayarak kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Eylül 2021’de ilk kongremizi yaparak ilçemize katkı yapabilmek için yola çıktık. Başlangıç itibariyle hedeflerimize ulaştığımızı düşünüyorum.

-İlk göze çarpan çalışmanız burs konusu.

Usta: Yönetimi oluşturduktan sonra ilk iş olarak İstanbul’da bir firmayla beraber bir araştırma yaptık. İlçemizde yaklaşık 3500 fındık üreticisi ve 800’e yakın esnaf var. Bunların tamamının iletişim bilgilerini elde ettik. İlçemiz nüfusu yaklaşık 15-16 bin civarında ve biz dört binden fazla telefona ulaştık. Bu araştırmada 600’ü yüz yüze olmak üzere üç binden fazla insanla görüşüp kayıt altına alarak “Vatandaşın beklentisi” adı altında yaptığımız araştırmada bize fikir verecek ve ufuk açacak bilgiler edinmeye çalıştık. Buradan kendimize bir yol haritası çizdik ve hedefler belirledik. Bunların bir tanesi de eğitime destek verilmesiydi. İçerisinde eski halk eğitim müdürümüz, emekli okul müdürümüz, ilçemizi iyi tanıyan arkadaşlarımızdan oluşan bir burs komitesi oluşturduk. Araştırma öncesi ilçemizde kaç öğrenci olduğu konusunda bir fikrimiz yoktu. Başlangıçta 100 kadar öğrenciye burs verebilirsek başarılı oluruz diye düşünüyorduk. Fakat halen başvuran öğrenci sayısı 260’tır. Muhtarlarımızla birlikte çalışarak bunların envanterini tuttuk, kayıtlarını çıkardık. Daha sonra kaymakamlık üzerinden denetledik. Yasal olarak ilçemiz nüfusuna kayıtlı öğrencilerimize burs verebiliyoruz. Bugün itibariyle üçüncü ay burslarını yatırmış olduk. İlçemizin bütün dinamiklerini bir araya getirmeye çalıştık. İş adamları, bürokratlar, hayırsever insanlar, balıkçılar, fındıkçılardan yararlanarak bir çalışma gerçekleştirdik. Burs vermek isteyen vatandaşlarımıza öğrencilerimizin listesini göstererek isterlerse öğrencileri kendilerinin seçmelerini sağladık. Yani isteyen istediği branşta okuyan öğrenciye burs verebilme imkânına sahip oldu. Çarşıbaşı Halkbank şubesinde hesap açtık, kaymakamlık denetiminde burs dışında başka bir yere para harcanması söz konusu değildir. Bursları yatırıp burs verenlere dekontlarını ulaştırıyoruz. Geçtiğimiz günlerde burs veren dostlarımıza topluca bir teşekkür ilanı yayınladık. Bunların içinde 120 bin TL veren de var, 50-100 TL veren de. Hepsi bizim için çok değerlidir. Yine kısa bir süre önce bir hemşehrimiz sekiz öğrencinin yıllık burs bedelini ödedi ve isminin gizli kalmasını istedi.

Mehmet Atalay ziyareti

Dolayısıyla Çarşıbaşı’nda bir model oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Hiçbir siyasi ayrım yapmıyoruz. Yönetim kurulumuzda her siyasi partiden temsilciler var. AK Parti ilçe başkanı yöneticimizdir. CHP’den, İYİ Parti’den, Saadet Partisi’nden, MHP’den yöneticiler var.

Müftümüzden büyük destek gördük

Müftülüğümüze ayrı bir başlık açmak isterim. Müftümüz Şakir Şahin’e verdiği destek için çok teşekkür ederiz. Bize çok olumlu yaklaştı, önemli bir miktarda bağış yaptı. Hazırladığımız görselleri ilçemizde bulunan 48 camimize gönderdi, astırdı. Cuma namazlarında öğrencilere burs vermenin ne kadar önemli olduğu konusunda vaazlar verildi ve oradan da katkılar geldi. Hâttâ müftülüğümüz bununla da yetinmedi, “Bir burs da sen ver” kampanyamıza zekât, fitre, fidye ve her türlü hayırlarla katkıda bulunulabileceğine dair bildiri yayınladı.

Balıkçılarımızdan beklentimiz var, ancak halen denizde oldukları için dönünce katkı yapabilecekler. Biz de onlardan kazanç durumlarına göre katkı bekliyoruz.

-Eğitim camiası nasıl karşıladı?

Usta: Onlardan aslında daha fazla destek bekliyorduk. İlçemizde halen çalışan ya da emekli olmuş 300 kadar öğretmenimiz mevcut. Gönül isterdi ki bize burs konusunda daha fazla yardımcı olsunlar. Bu beklentimiz devam ediyor, ileride de olacağına inanıyorum.

Önümüzdeki yıllarda burs uygulamasını kalıcı hale getirebilmek için projelerimiz var. Öğrencilerimize burs adı altında biraz para verelim de gönderelim diye bakmıyoruz. Kendi aralarındaki dayanışma ve iletişimlerini sağlamak, düşüncelerini almak için WhatsApp’dan bir grup kurduk. Kendilerine barınma ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılama konusunda yine gittikleri illerde hemşehrilerimizle buluşturup görüştürerek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde staj imkânları, kariyer konusunda çeşitli toplantı ve söyleşiler düzenlemeyi planlıyoruz. Geride kalan üç ay envanter çıkarmak ve kaynak oluşturmakla geçti. Çarşıbaşı’na dair bir aidiyet duygusu yaratmak istiyoruz. Onların Çarşıbaşı’nın geleceği olacağına inanıyoruz.

-Başka ne gibi projeleriniz var?

Usta: Hasta, yaşlı ve engelliler başta olmak üzere ihtiyaç sahibi herkese ve spor kulüplerimize destek vermeye çalışıyoruz. Yönetim kurulunda bir kadın kooperatifi kurma kararı aldık. Yöremize ait ne varsa onların üretilmesi, pazarlanmasıyla ilgili çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Yine yönetim kurulu kararıyla federasyonumuza ait bir iktisadi işletme kurduk. Bu kurumlarla birlikte ilçemizin tanıtımına, kültürüne katkı yapacağız. Fındığımızı, keşan bezimizi, balığımızı, ekmeğimizi, tereyağımızı, kadınlarımızın pazarlara getirdiği ürünleri dışarıya pazarlama gayretinde olacağız.

Başkan söz verdi, ancak…

-Mekân konusu?

Usta: İlçe belediye başkanımızla görüştük. Ana yol kenarında, terminalin hemen yanında atıl vaziyette duran eski bir düğün salonu var. Bizim için çok ideal bir yerdi. Başkanımız önce bize verebileceğini söyledi. Ancak üç-dört ay geçti, henüz bir sonuca ulaşamadık. Geçenlerde yine görüştük, bu sefer başkan o mekân için başka projeleri olduğunu söyledi.

İskofyaspor çocuk etkinliği

-Yani önce projesi olmadığını, sonra da olduğunu mu söyledi?

Usta: Evet. Terminalin yanında olduğu için gelen geçen tur operatörlerinin, otobüslerin, yolcuların mola verdikleri bir yerde ilçemize ait tüm değerleri görebilecekleri ve satın alabilecekleri bir yerdi. Hâttâ projemizden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımıza da bahsettik. Çok anlamlı ve değerli buldu. Hayata geçmesi halinde destek vereceğini söyledi. Kısacası halen sonuç alabilmiş değiliz. Olursa federasyonumuza düzenli gelir kaynağı temin edecek ve her sene bağış toplamaktansa buradan öğrencilerimize burs vereceğiz. Sayın başkan bize burayı vermezse umarız ki daha değerli bir proje için kullanılır. Biz de o takdirde federasyon olarak onları destekleriz, belediyemizin yanında oluruz. Yani biz belediye başkanımıza buradaki projeyi birlikte de yapabiliriz dedik. Siz yapın biz destek verelim dedik. Önemli olan ilçemize bir müze kazandırılması. Yol üzerinde olması da büyük bir avantaj ve satış imkânları getirecek. Sadece mekâna gelip gidenlere değil internet üzerinden de satış planlıyorduk. Böyle düşünürken biraz hayal gibi görünüyor ama biz başlarken de kasamızda bir lira yokken üç aylık bir süreçte 260 öğrenciye burs veren bir organizasyon kurabildik. Demek ki önce inanmak gerekiyor. Biz inanarak yola çıktık. Bize bu güveni gösteren ve bu görevi veren Çarşıbaşı’ndaki STK’larımıza, esnaf odası başkanlığına, ziraat odası başkanlığına, spor kulüplerine, keşan derneğine, muhtarlar derneğine, eğitim derneğimize, kaymakamlığımıza ve destek olan herkese çok teşekkür ediyorum.

İskofyaspor’un büyük etkisi oldu

Çarşıbaşı’nda bir İskofyaspor gerçeği var.

Usta: Üç yıl önce Çarşıbaşı’nda genç arkadaşların bir araya gelerek oluşturdukları bir sivil toplum kuruluşudur. Federasyonumuzun da üyesidir. Gençlere ve çocuklara yönelik çok güzel aktiviteler yaptılar. Kitap okuma kampanyaları bunlardan biri. İskofyaspor Türkiye Kadınlar 2. Voleybol Ligi’nde mücadele etmektedir ve bugün kendi branşında Trabzon’un tek temsilcisidir. Geçen yıl şampiyon oldular ama play offta takıldılar. Belediyemizin de büyük desteği var, kulübe bir mekân tahsis ederek sporcuların kalabileceği bir misafirhane haline getirdiler. En başta sordunuz; federasyon teşebbüsü için Çarşıbaşı’na gidişimizdeki en önde gelen faktörlerden biri İskofyaspor’un yarattığı enerjidir. Çünkü Çarşıbaşı gibi geri kalmış bir ilçede arkanızda siyasetin ya da bir iş adamının desteği olmadan 150-200 genci bir araya getirmek çok önemliydi. İlçemizin aydınlık yüzü oldular. Çarşıbaşı merkezde çınar ağacının altında 60-70 çocukla kitap okuma kampanyası yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şu anda şan dersi, flüt dersi gibi fikirlerimiz var. Trabzon’da faaliyet gösteren Kültür-Sanat Derneği var. Onlarla temasa geçtik. Çarşıbaşı’na gelerek gençlerimizle ilgili çeşitli etkinlikler yaptılar. Ayrıca yapmayı düşündüğümüz “Köyde Şenlik Var” adlı bir projeyle oradaki gençlerimizi kitap, tiyatro, eğitim, internet ve başka alanlarda aktif kılmak istiyoruz.

-Çarşıbaşı Modeli diyorsunuz.

Usta: Çarşıbaşı Modeli bir sivil toplum kuruluşunun ne olması, ne yapması, nelerle uğraşması gerektiği konusunda örnek bir modeldir.

Bu modelin özeti nedir? Çarşıbaşı gibi küçük bir ilçede, 23 mahallemizde hiçbir siyasi ayrım yapmadan bütün STK’ları bir araya getirerek, başta gençler olmak üzere halk yararına işler yapmaktır. Hem ilçemizi tanıtıyoruz, hem ilçemizin değerlerine sahip çıkıyoruz, eğitime destek veriyoruz. Yeni projelerimiz var. Bu girişimin Türkiye’de bir örnek teşkil etmesini arzu ediyoruz. Bütün siyasi partilerden destek alıyoruz, bunun başka bir örneği olduğunu zannetmiyorum. Ekonomik konularda şeffaf davranıyoruz. Bütün siyasi partileri bilgilendiriyoruz.

Bülent ŞİRİN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.