Sosyal Medya

Ferhan Åžensoy vefat etti

Geçtiğimiz aylarda bir operasyon geçiren sanatçı Ferhan Şensoy vefat etti.



Ferhan Åžensoy vefat etti

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Ferhan Åžensoy, 70 yaşında vefat etti. 2 Temmuz'da iç kanama nedeniyle hastaneye yatırılan Åžensoy, bir süredir Ä°stanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyordu. 

Åžensoy tarafından kurulan tiyatro grubu Ortaoyuncular'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Åžensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüÄŸü hastanede, yapılan tüm müdahalelere raÄŸmen kaybetmiÅŸ olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı saÄŸ olsun…" denildi.

Usta tiyatrocunun kızı Derya Åžensoy da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok ama çok üzgünüm. Seni çok seviyorum babacım" ifadelerini kullandı.

 

 

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Ä°stanbul Tıp Fakültesi'nden yapılan açıklamada, "Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören, ülkemizde yetiÅŸen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneÄŸinin simgesi kavuÄŸu 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Åžensoy dün gece sabaha karşı Ä°stanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliÄŸi nedeniyle vefat etmiÅŸtir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baÅŸ saÄŸlığı ve sabır dileriz" denildi. (HABER MERKEZÄ°)

https://www.gazeteduvar.com.tr/

Ferhan Åžensoy kimdir?

Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Ferhan Åžensoy, 70 yaşında vefat etti.

DUVAR - Sanatçı Ferhan Åžensoy 70 yaşında vefat etti. Åžensoy bir süredir Ä°stanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyordu. Åžensoy'un saat 02.30 sıralarında vefat belirtildi.

Ferhan Åžensoy 26 Åžubat 1951'de Samsun'da doÄŸdu. Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, tiyatro, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı; Ortaoyuncular Tiyatro TopluluÄŸu'nun kurucusudur.

Ä°lk öykü ve ÅŸiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde 1969 yılında yayımlanan Åžensoy'un, yazdığı skeçler de DevekuÅŸu Kabare'de 1970 yılında oynanmaya baÅŸladı. 1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaÅŸayan Åžensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eÄŸitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal'de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975'te En Ä°yi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal'de Theatre De Quatre - Sous'da da, yönetmenliÄŸini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye'ye döndü.

 

 

Türkiye'ye dönmesinin ardından, 1976'da Ali PoyrazoÄŸlu Tiyatrosu'nda, yazarlığını da yaptığı Dur KonuÅŸma Sus Söyleme adlı oyunda rol alan Åžensoy, Türk Yazarları Tiyatrosu'nda da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Aynı sene ilk televizyon skeçlerini yazmaya baÅŸlayan Åžensoy, Ali PoyrazoÄŸlu'yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde, bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. Nisa Serezli-Tolga AÅŸkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Åžensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT'ye ve DevekuÅŸu Kabare Tiyatrosu'nda çeÅŸitli skeçler yazdı.

1978'de, ilk kitabı Kazancı YokuÅŸu'nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliÄŸini Temel Gürsu'nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yapan Åžensoy, aynı yıl Mete Ä°nselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu'nu kurdu ve kendi eseri olan, Ä°di Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı.

Yine 1978'de, yazdığı Bizim Sınıf adlı televizyon dizisi ikinci bölümden sonra öÄŸretmenlerin manevi ÅŸahsiyatını tezyif ettiÄŸi gerekçesiyle TRT'de yasaklandı. Daha sonra Bizim Sınıf, Ali PoyrazoÄŸlu Tiyatrosu'nda sahnelenecekti. Oyuncu olarak katıldığı Evdekiler ve Giyim KuÅŸam Dünyası televizyon dizileri de yayından kaldırıldı. O sene, Anyamanya Kumpanya'dan ayrılan Åžensoy, daha sonra Ayfer Feray Tiyatrosu'na geçti ve oyunculuÄŸa burada devam etti. 1979'da, TRT'de, kendi yazdığı Sizin Dershane dizisinde oyunculuk yapan Åžensoy, Ayfer Feray Tiyatrosu'nda da yine kendi yazıp yönettiÄŸi ve müziklerini yaptığı Hayrola Karyola oyununda rol aldı. Stardust Gece Kulübü'nde, yazdığı Dedikodu Åžov isimli bir kabare gösterisini, Adile NaÅŸit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve Ä°stanbul GeliÅŸim Orkestrası'yla sahneleyen Åžensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp, Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

 

 

1989'da Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları KavuÄŸu’nu Münir Özkul'dan devralan Åžensoy, tarihi Ses Opereti'ni onardı ve Ses 1885 adıyla açtı. Sahnenin onarılmasının ardından Ortaoyuncular, Soyut PadiÅŸah’ı oynadıkları Küçük Sahne’den Ses 1885’e taşındılar. Aynı yıl, yönetmenliÄŸini Yavuz Özkan'ın yaptığı Büyük Yalnızlık filminde Sezen Aksu ile birlikte oynadı.

1990'da, Pierre Henri Cami’nin yaÅŸamı ve yapıtlarından yola çıkarak yazdığı Yorgun Matador’u yönetti .1991 senesinde, Ünyeli amatör yazar Cihan Öksüz’ün skeçlerinden oluÅŸturduÄŸu, AÅŸkımızın Gemisi Fındık KabuÄŸu oyununda yönetmenlik ve oyunculuk yapan Åžensoy’un Ä°stanbul'u Satıyorum adlı eseri, Tomris Uyar tarafından Ä°ngilizce’ye çevrildi. Aynı sene, Güle Güle Godot’yu ve Show TV için yaptığı, Varsayalım Ä°smail dizisini yeniden yazan Åžensoy, yayınlanan Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı kitabı ile ikinci kez Nokta Dergisi’nin Doruktakiler Ödülü’nü kazandı. 1992’de, Ä°ngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You kitabı yayımlanan ve yazdığı ve yönettiÄŸi, Fikret Kızılok'un müziÄŸini yaptığı, Köhne Bizans Operası’nda oynadı. Ferhangi Åžeyler, Sidney ve Melbourne'de sergilenirken, Güle Güle Godot gösterileri devam etmekteydi.

1993’te, yeniden yazdığı Parasız YaÅŸamak Pahalı oyununu sahneye koyan ve Alper Maral ile birlikte müziklerini yapan Åžensoy, Åžu Gogol Delisi adlı oyununu Türkçe olarak yeniden yazdı. Avni Dilligil En Özgün Oyun Ödülü alan oyun Derya Baykal’a, Avni Dilligil En Ä°yi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirirken, Canan Göknil’e de, Avni Dilligil En Ä°yi Giysi Ödülü’nü getirdi. Güle Güle Godot ve Denememeler aldı iki kitabı yayımlanan Åžensoy’un, Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı oyunu amatör bir Türk tiyatro topluluÄŸu tarafından New York'ta sergilendi. Devam eden Ferhangi Åžeyler gösterileriyle, Altın Objektif Ödülü’ne layık görülen Åžensoy bu dönemde,  A TV’de Kaybet-Kazan isimli bir yarışma programının sunuculuÄŸunu yaptı.

1994 senesinde, kiraladığı bir gemiyi yüzen tiyatroya dönüÅŸtüren ve Ä°çinden Dalga Geçen Tiyatro adını verdiÄŸi bu geminin tiyatro salonunda, yazdığı ve müziklerini yaptığı, Seyircili Seyir Defteri adlı yönetmenliÄŸini kendi yaptığı oyunda oynayan Åžensoy, aynı geminin 2. katındaki barda, gece 24:00'den sonra, Kırkambar-Gece Tiyatrosu kabare gösterisini sergiledi. Perdesini KuruçeÅŸme'de açan, daha sonra demir alarak Fenerbahçe'ye giden bu yüzen tiyatro projesi, Ferhan Åžensoy’a Ä°smail Dümbüllü Ödülü’nü getirdi.

Kanal D televizyonunda, Bağımsız Federe Ferhan Åžensoy Televizyonu isimli haftalık bir program yapan Åžensoy’un Güle Güle Godot adlı eseri, Paris'te amatör bir tiyatro topluluÄŸu tarafından Fransızca’ya çevirerek, Adieu Godot ismiyle oynanırken, Hayrola Karyola oyunu da, Yugoslavya'da Prizren Kültürevi Türk Tiyatrosu’nda oynandı. Aynı sene Amsterdam'da bir Türk tiyatro topluluÄŸu tarafından oynanan Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı ve Parasız YaÅŸamak Pahalı oyunları daha sonra da, Amsterdam Deneme Sahnesi TopluluÄŸu tarafından sahneye kondu.

 

 

Haneler oyununu yeniden yazan ve Antalya Devlet Tiyatrosu’nda sahneleyen, daha sonra da, Anca Visdey’nin Femme-Sujet isimli oyununu, Fransızca’dan Türkçeye, Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri adıyla çeviren Åžensoy, Altın Frekans Ödülü’nü kazandı.1995 senesinde, Flash TV'de AkÅŸam Traşı isimli canlı yayın bir söyleÅŸi programına baÅŸlayan ve yazıp yönettiÄŸi Üç KurÅŸunluk Opera’da oynayan Åžensoy, yazdığı ve müziklerini yaptığı, Felek Bir Gün Salakken adlı tek kiÅŸilik oyununun dünya prömiyerini ÇarÅŸamba’da yaparak, bir Anadolu turnesiyle oynamaya baÅŸladı. 82 kez Anadolu’da sergilenen ve 1.Uluslararası MaÅŸusa Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan oyun, 84. perdesini Ä°stanbul'da açtı.

Kanal D için BoÅŸgezen ve Kalfası isimli televizyon dizisini yazan Åžensoy, yönettiÄŸi oyunu, o sene Kültür Bakanlığı’nın En Ä°yi Topluluk Ödülü’nü alan Ortaoyuncular’la birlikte oynadı.1996’da, Åžensoy’un Ferhangi Åžeyler adlı oyunu, Stuttgart, Duisburg, Bochum, Berlin, Wuppertal, Köln, Nürnberg, Münih, Frankfurt, Hamburg, Amsterdam ve Zürih'de sergilendi. Kaplama Alanı Dışında isimli film senaryosunu yazan ve Oteller Kitabı adlı eseri yayınlanan Åžensoy’un, yayınlanmamış kitabı, Gecedeste’den Numarasız Sayfalar, Öküz Dergisi’nde yayınlandı. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi'nin haftalık mizah eki Dinozor’da yazmaya baÅŸlayan ve Güle Güle Godot oyunu Huroman Nevruzova’nın çevirisiyle Rusya'da yayınlanan tiyatrocunun 1989’de onardığı Ses 1885, statik sorunlardan ötürü kapandı. Bu ikinci onarım döneminde Ortaoyuncular, yurt içi, yurt dışı ve Ä°stanbul'un deÄŸiÅŸik semtlerinde turnelere çıktılar.

1997’de, Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri’nin Londra'da iki kez sergilenmesinin ardından, Haldun Taner'in, düzyazı, öykü, skeç ve ÅŸarkılarından, Haldun Taner Kabare isimli bir oyun kurgulayan ve Derya Baykal’ın sahneye koyduÄŸu oyunda rol alan Åžensoy, o sene 11 Aralık'ta, kendisine En BaÅŸarılı Ä°letiÅŸimciler Ödülü ve En Ä°yi Deneme Yazarı Ödülleri’ni getiren Ferhangi Åžeyler gösterisini 1266. kez sahneleyerek, onarımı tamamlanan Ses 1885’i yeniden açtı.  1998’de, Falınızda Rönesans Var adlı bir kitabı yayınlanan Åžensoy, yazdığı Çok Tuhaf SoruÅŸturma adlı oyunun sahneye koydu. Amsterdam ve Brüksel'de sergilenen Ferhangi Åžeyler, Münih, Köln, Stuttgart, Essen, Frankfurt, en:Den Bosch, Sidney ve Melbourne’da sergilenen Felek Bir Gün Salakken de, 400. gösterisine ulaÅŸtı.

1999 senesinde, eÅŸi Derya Baykal için, Åžu An Mutfaktayım adlı tek kiÅŸilik kadın oyununu yazan Åžensoy, Haziran 1999'da Ayın Ä°letiÅŸimcisi Ödülü’nün sahibi olurken, Ferhangi Åžeyler, Londra, Magosa, Washington, New York, Montreal ve Toronto’da sergilenerek 1350. gösterisine ulaÅŸtı. Cine 5 için yazıp yönettiÄŸi ve müziklerini yaptığı, Ferhan Åžensoy T.V. isimli tek kiÅŸilik bir televizyon programı hazırlayan Åžensoy, Oyun Atölyesi’nde Steven Berkoff’un, Dolu DüÅŸün BoÅŸ KonuÅŸ isimli oyununu sahneye koydu ve oyunun sahne dekorlarını yaptı. 2000’de, Anton Çehov’un eseri ViÅŸne Bahçesi’ni, çaÄŸdaÅŸ bir Karadeniz öyküsü ÅŸeklinde, FiÅŸne Pahçesu – Çehov Lazdur Laz Kalacaktur adıyla kendi üslubuyla baÅŸtan yazan Åžensoy, Ortaoyuncular’la sahneye koyduÄŸu oyunun dekorunu da yaptı. O sene, Ferhangi Åžeyler oyunu 1400. ve Felek Birgün Salakken oyunu 450. gösterilerine ulaÅŸan Åžensoy, Avni Dilligil En Ä°yi Yönetmen Ödülü’nü aldı.

FERHAN ÅžENSOY OYUNLARI

Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi? (Prömiyer: 10 Åžubat 2017)

 

Masal MüfettiÅŸi (Prömiyer:22 Åžubat 2013-...)

Nasri Hoca ve Muhalif EÅŸeÄŸi (Prömiyer:15 Mart 2012-...)

Ä°ÅŸsizler Cennete Gider (Prömiyer 2010 - ...)

Ruhundan Tramvay Gecen Adam (2010-2011) Karl Valentin, Ferhan Åžensoy

2019 - Bilimsiz, Kurgusal Güldürü 2009-2010) (prömiyeri: 24 Ocak 2009, Cumartesi 20.00)

 

 

Boşgezen ve Kalfası (2008-2009)

Fername 2007-2009

Kötü Çocuk 2007 - Ali ÇatalbaÅŸ

Aşkımızın Son Durağı 2006

Kiralık Oyun 2005

 

 

Uzun Donlu KiÅŸot 31 Mart 2004-2005

Beni Ben mi Delirttim? 24 Ekim 2003

Biri Bizi Dikizliyor 2002-2003

Kahraman Osman 2002-2003

Kökü Bitti Zıkkım Zulada 29 Kasım 2001-2002

 

 

Sahibinden Satılık 1. El Ortaoyunu 9 Şubat 2001-2002

FiÅŸne Pahçesu 2000-2002

Şu An Mutfaktayım 12 Mart 1999-2000

Parasız Yaşamak Pahalı 14 Ocak 1999-2000

Çok Tuhaf SoruÅŸturma 13 Mart 1998-2000

 

Haldun Taner Kabare 1997-1998 - Haldun Taner

Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri 1996 - Anca Visdei, Ferhan Åžensoy

Felek Bir Gün Salakken 1995

Üç KurÅŸunluk Opera 1995-1996

Åžu Gogol Delisi 1994-1996

 

 

Kırkambar-Gece Tiyatrosu 1994

Seyircili Seyir Defteri 1994-1995

Köhne Bizans Operası 1993

Parasız Yaşamak Pahalı 1993

Güle Güle Godot 1992-1993

 

 

AÅŸkımızın Gemisi Fındık KabuÄŸu 1991 - Cihan Öksüz

Yorgun Matador 1990-1991 - Pierre-Henry Cami

Kahraman bakkal süpermarkete karşı 1990-1991

Soyut PadiÅŸah 1989-1990

Don Juan ile Madonna 1988-1989 Anca Vısdeı

 

 

Ferhangi Åžeyler 1987-...(sürüyor)

KeÅŸanlı Ali Destanı 1986 - Haldun Taner, Yönetmen : Ferhan Åžensoy (Ä°stanbul Åžehir Tiyatroları)

Ä°çinden Tramvay Geçen Åžarkı 1986 - Karl Valentin, Ferhan Åžensoy

Muzır Müzikal 1986     EÅŸek Arıları 1986 - Aristophanes

 

Hayrola Karyola 1985-1986

Fırıncı Åžükrü, Deli Vahap, Nuri ve ötekiler 1983

Kiralık Oyun 1983

Eski Moda Komedya 1983 -

Aleksiev Arbuzov Anna'nın 7 Günahı 1983-1984 - Bertolt Brecht

En Büyük Romülüs BaÅŸka Büyük Yok 1982 - Friedrich Dürrenmatt, Ferhan Åžensoy

Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı 1981-1983 Åžeref

Ä°stanbul'u Satıyorum 1980-1985   

Åžahları da Vururlar 1980-1985   hedikodu Åžov 1979 (kabare gösterisi)

 

FERHAN ÅžENSOY FÄ°LMLERÄ°

Muhalif BaÅŸkan-(2013)

Son Ders: AÅŸk ve Üniversite - Saffet Ercan Hoca (2008)

Pardon - Ä°brahim (2004) (Åžensoy'un senaryosu)

Şans Kapıyı Kırınca - Presidente Carlos ve Kuddusi Yurdum (2004)

Büyük Yalnızlık (1989)

 

 

Bir Bilen (1986)

Parasız Yaşamak Pahalı (1986)

KöÅŸedönücü - KöÅŸedönücü (1985)

Kızını Dövmeyen Dizini Döver (1977)

AÅŸk DediÄŸin Laf DeÄŸildir (1976)

 

(KÜLTÜR SANAT SERVÄ°SÄ°)

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.