Sosyal Medya

BU TOPRAKLARDAN BİR CİMİLLİ İBO GEÇTİ

O ARTIK ÇOK SEVDİĞİ CİMİL’İN TOPRAKLARINDA İbrahim Özer, yaşam tarzı, şarkıları ve fıkralarıyla Rize ilinin en güzel renklerinden biriydi. Doğup büyüdüğü toprakların özelliklerini üzerinde bulundurur sanatçı adını (Cimilli İbo) da o topraklar almıştı.



YERÄ°NDE DURAMAYAN BÄ°R Ä°NSAN

Müzikte ilk çıkışını toplumsal bir konuyu deÄŸindiÄŸi fırıncının ve ekmek üretenlerin sıkıntılarını anlattığı Fırıncı isimli eseriyle yapmış olan Cimilli Ä°bo 1970 yılında Rize'nin Ä°kizdere ilçesi Cimil Köyünde dünyaya geldi. MüziÄŸe ilgisi çocuk yaÅŸlarda baÅŸladı. Köyünde çevresinde söylediÄŸi türkülerle dikkat çekti. Kemençe çalmak, türkü söylemek zamanla onda tutku haline geldi. Ä°lk sahne deneyimleri Rize düÄŸünlerinde oluÅŸtu. Yaptığı espriler, farklı kiÅŸiliÄŸi ve tarzı ile beÄŸeni toplayan Cimilli Ä°bo, lisede okurken eÄŸitimini yarıda bırakarak müzik çalışmalarına yöneldi. Babası ilk baÅŸlarda bu duruma karşı çıksa da o kararını müzikten yana vermiÅŸti.  Okurken bile zaman zaman evden kaçarak daha rahat müzik çalışması yapacağı Ä°zmir’deki veya Ä°stanbul’daki akrabalarımın yanına giderdi. Bir süre Rize Halk EÄŸitim MüdürlüÄŸü bünyesinde Halk Oyunları hocalığı bile yaptı. Çok sayıda öÄŸrenciyi yetiÅŸtirdi.

 

FIRINCI Ä°LE TANINDI SÄ°BELÄ°M’LE ÇOK SEVÄ°LDÄ°

Profesyonel sahne hayatına 1994 yılında ilk albümü olan Cimilin Düzüne - AÄŸla YüreÄŸim AÄŸla albümüyle yaptı. Albümde oldukça dikkat çeken eserlerin yanında Fırıncı isimli eseri toplumsal bir konuya parmak bastığından olsa gerek çok beÄŸenildi. Artık müzik dünyasında kendine has tarzı, fıkraları ve eserleriyle bir Cimilli Ä°bo vardı.  Tanınıyor ve seviliyordu. Ama asıl çıkışı 2002 yılında albümünde ismi olan Sibelim isimli eseriyle oldu. Karadeniz ve Karadenizlilerin dışında ülke genelinde tanınıyor ve seviliyordu. ‘Ä°nadım Ä°nat’ adlı bir dizide rol almıştı.

 

MÜZÄ°K YOLCULUÄžU YOLCULUK CÄ°MÄ°L’DEN BAÅžLADI

Cimilli Ä°bo'nun yayınlanan bir röportajında kendisini ÅŸöyle anlatıyordu: "Ä°brahim Özer, yıllar önce elinde kemençesiyle Cimil’den yola çıkar. Åžarkıcı olmak için çıktığı bu yolu birkaç kez arşınlar ama hedefine ulaÅŸamaz. Çünkü henüz çocuk denecek yaÅŸtadır. Babası okumasını istiyor, o ise kemençe çalıp, türkü söylemek. Bunun için Ä°zmir’e ve Ä°stanbul’a bir kaç kere gelir. Sonunda hedefine ulaşır ve ‘Cimilli Ä°bo’ doÄŸar.

 

BEN RÄ°ZE’DEN RAZIYIM

Rizeli Derneklerin ve Vakıfların kendi deÄŸerlerini ücretsiz yada cüzi ücretlerle etkinliklerine getirip popüler müzik yapan isimlere yüksek ücret vermesi ve diÄŸer olumsuzluklara karşın o memleketini hep sevdi.  “Benim ev sevdiÄŸim türküm “Ben Rize’den razıyım” türküsüdür” derdi. Issız kaldı virane daÄŸlarun / Ben tulumı sazıyım sazıyım / Ä°stanbul senin olsun bir tanem /Ben Rize'mden razıyım razıyım. Sözler adeta kendisini yüreÄŸini anlatıyordu. Cimilli Ä°bo Mustafa Karali ve Åženay BekiroÄŸlu’nun Rizespor Resmi Dergisi için kendisiyle yaptığı söyleÅŸide memleketi Rize’ye olan sevgisini ÅŸöyle anlatıyordu: Rizeli olmak gurur verici…

Rize’mden çok gurur duyuyorum ve seviyorum. O çay kokusuna bayılıyorum. Mis gibi kokuyor. O daÄŸları, yaylaları baÅŸka nerede YeÅŸiline, insanına kurban olurum ben. Rize’miz cennet bizim. Ayrıca insanımız çok çalışkan ve her konuda baÅŸarılı. Etrafınıza bir bak her yerde bir Rizeli görürsünüz.

 

ÖLÜMSÜZ ESERLER BIRAKTI

Cimilin Düzüne - AÄŸla YüreÄŸim AÄŸla (1994), Sibelim (2002), Hasretim Hepinize (2003), Çayır Çayır Yanayı (2005), Åžakacı (2007), Oyna (2010), Kakara Kikiri (2011), Sallama Çayı (2015), Horon (2018), Anlat Karadeniz (2019), Kral Geri Döndü (2021)

 

Albümleri Cinan Müzik, Mert Müzik Yapım, TaÅŸkın Müzik Prodüksiyon ve Mavi Deniz Müzik etiketiyle yayınlandı.

 

Cimilli Ä°bo en son 2020 Eylül ayında “Kral Geri Döndü” çalışmasının klip çekti. 2020 yılı eylül ayında korona virüse yakalanan Cimilli Ä°bo, bir süre yoÄŸun bakımda kalmıştı. 2021 Haziran ayında kardeÅŸi Ä°smail Özer'den böbrek nakli oldu. Rizeli sanatçı Cimilli Ä°bo (Ä°brahim Özer), Ä°stanbul'da tedavi gördüÄŸü hastanede 49 yaşında hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Rahmetle anıyorum.

 

Fatih Sultan KAR / Ä°ST.

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.