Sosyal Medya

YAÅžAMSANAT

Faruk Beşer: İhtiyarlarını feda edenler medeni olamazlar

Bu virüs bize insanlığımızı ve İslamlığımızı yeniden öğrenmemize katkı sağlayacak gibi gözüküyor. Yaşlılar insan oldukları için değerlidirler ve yaşlılarını gözden çıkaranlar medeni olamazlar.



Medeniyet denen ÅŸey nedir? Akif bundan yaklaşık yüz sene önce ‘Medeniyet denen tek diÅŸi kalmış canavar’ demiÅŸse demek ki, o zaman da Batı, medeniyeti temsil ediyordu. Hatta tek diÅŸi kalmışsa artık ömrünü tamamlamış ve diÅŸ geçirmesi bitmek üzere olduÄŸu sanılmıştı. Ama baÅŸkalarını diÅŸliyorsa, canavarlık yapıyorsa, hatta bunu artırarak sürdürüyorsa demek hala yaşıyor ve bu medeniyet insancıl bir medeniyet deÄŸildi. O halde insanın medeniyet denen bir birikimi varsa onun merkezine insana bakışı koymak gerekmez mi?
 
Ä°nsan nedir? DeÄŸeri varsa bu deÄŸeri nereden alıyor? Ä°nsan yiyen, içen zevk alan, yani tüketen, bunun için de tüketebileceÄŸi ÅŸeyleri hep hazır bulmak için üretmesi gereken ve ürettiÄŸi oranda ve ürettiÄŸi sürece deÄŸer verilen bir varlık mı? Böyle görüldüÄŸü kanaatine nereden varabiliriz? Hayat bunun üzerine kurulmuÅŸ, deÄŸerler, mevkiler, makamlar, protokoller buna göre ayarlanmış, hatta sosyal devlet olma, sosyal güvenlikten, sosyal hizmetlerden pay alma bu ölçülerle belirlenmiÅŸse böyle görülüyor demektir.
 
Bir insan yaÅŸlanmışsa devlet ona neden ve hangi ölçülerle bakmalıdır? Rasyonel ama akıllıca olmayan bir bakışla, bu insan vaktiyle üretti ve bizim tüketmemize, hazlarımıza katkıda bulundu. Åžimdi onun ürettiklerinin bir kısmını ona vermeliyiz, daha iyi bir bakışla da onu ödüllendirmeliyiz. Ya da ÅŸimdi ona bakmazsak başımıza daha büyük masraflar açabilir gibi bir düÅŸünce devletin verdiÄŸi sosyal hizmetlerde asıl etken ise bunda bir sakatlık aranmaz mı? Bu düÅŸünce insani olabilir mi?
 
Evet, insan hangi inanca sahip olursa olsun, onda yaratıcısının bir starter gibi içine koyduÄŸu vicdan denen bir dürtü vardır ve vicdan herkeste bir ölçüde yaÅŸlıların da bir insan, hatta bir canlı olduÄŸu motifi taşır. Ama vicdan asıl yönlendirici deÄŸildir ve zayıflayabilir. Bu yüzden duyguların payını ve etkisini bir tarafa bırakarak asıl sebebin üretim ve tüketim olduÄŸu akli ölçülerle ortaya konur ve bu itiraf edilirse, temelinde böyle bir düÅŸünce olan bir ilerleme medeniyet sayılamaz. Çünkü medeniyete bir ilerleme olarak bakılıyor. Yahut yaÅŸlılara bakmada, yarın biz de yaÅŸlanacağız, ÅŸimdi biz onlara bakmazsak yarın da baÅŸkaları bize bakmaz gibi bir düÅŸünce bencillik ve insanı tanımamazlık olmaz mı? Son günlerdeki bazı ilginç haberlere bakalım:
 
Teksas eyaleti Vali Yardımcısı Dan Patrick, yaÅŸlıların ülke ekonomisinin normale dönmesi için kendilerini feda etmeleri gerektiÄŸi anlamında sözler söyledi. Sözleri, gençlerin yaÅŸaması ya da ülke ekonomisinin kötüye gitmemesi için ihtiyarlar ölmelidir diye anlaşıldı.
 
Ä°spanya’da saÄŸlık sistemi çöktü insani kriz kapıda. Solunum cihazlarını yaÅŸlılardan çıkarıp gençlere takıyorlar…
 
Huzurevlerinde kalan yaÅŸlılar ölüme terk edildi!
 
Ve bu medeniyetin bizdeki bir ürünü: ‘Altmış beÅŸ yaÅŸ üstü parklarda oturan angutlarımız var’.
 
Böyle yapmasınlar, dikkatli olsunlar demek ayrı ÅŸey, yaÅŸlıları angut olarak görme angutluÄŸu ayrı ÅŸey.
 
Bu virüs bize insanlığımızı ve Ä°slamlığımızı yeniden öÄŸrenmemize katkı saÄŸlayacak gibi gözüküyor. YaÅŸlılar insan oldukları için deÄŸerlidirler ve yaÅŸlılarını gözden çıkaranlar medeni olamazlar.
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.