Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Washington Post Beyaz Saray'daki 'Türkiye' toplantısını yazdı: Trump yaptırımları değil, müzakereleri tercih etti

Washington Post, dün Beyaz Saray'da Başkan Trump ve Cumhuriyetçi Partili 45 senatör arasında kapalı kapılar ardında gerçekleşen Türkiye ve S-400 toplantısına ilişkin ayrıntılarını aktardı. Buna göre Trump'ın toplantıdaki tutumu yaptırımlardan yana değil, Türkiye ile müzakerelerden yanaydı.



 



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, geçtiÄŸimiz hafta Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sisteminin nakliyesini kabul etmesi karşısında Türkiye'ye yüzden fazla F-35 savaÅŸ uçağı satışı yapılmasını iptal ettiÄŸini açıklamış, ancak baÅŸka yaptırım getirmemiÅŸti.

"Amerika'nın Sesi" sitesinin haberine göre Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı Idaho Eyaleti Senatörü James E. Risch'in liderliÄŸindeki Cumhuriyetçi Partili Senatörler, NATO üyesi Türkiye'ye karşı gereken tüm yaptırımların devreye sokulmasına karşı çıkan Trump'a, Türkiye'yi zorunlu yaptırımlardan muaf tutmaması için çaÄŸrıda bulundu.

"TRUMP YAPTIRIMLARI DEĞİL, MÜZAKERELERÄ° TERCÄ°H ETTÄ°"

Washington Post'un dün Beyaz Saray'da gerçekleÅŸen 'Türkiye' toplantıya katılan kaynaklardan aldığı bilgiye göre Trump'ın sert yaptırımlar yerine Türkiye ile müzakereleri teÅŸvik ettiÄŸi gözlendi. Bu durum, Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu BaÅŸkanı James E. Risch ile Trump arasında sert bir tartışmaya yol açtı.

Haberde toplantı için "Amerika'nın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ı nasıl cezalandırabileceÄŸinden çok ErdoÄŸan'la nasıl müzakere edebileceÄŸine odaklandığı görüldü" ifadeleri kullanıldı.

"YAPTIRIM KONUSUNA KARÅžI Ä°LGÄ°SÄ°ZDÄ°"

Öte yandan gazete, Türkiye'ye yönelik yaptırımların ele alınması amacıyla düzenlenen görüÅŸme sırasında BaÅŸkan Trump'ın bu meseleye karşı ilgisiz olduÄŸunun da gözlendiÄŸini kaydediyor. 

"TRUMP KONUYU TÜRKÄ°YE'DEN UZAKLAÅžTIRMAK Ä°STEDÄ°" 

Adı açıklanmayan bir yetkiliye göre toplantıda bulunan bir Cumhuriyetçi Senatör, görüÅŸmenin odağını Türkiye yaptırımları yerine saÄŸlık hizmetleri, göçmenlik ve bu hafta Kongre'yle varılan yeni mali anlaÅŸmaya kaydırmaya çalıştığı gözlenen Trump'ın dikkatini yeniden Türkiye'ye çevirmeye çalıştı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Beyaz Saray'daki görüÅŸmeden sonra konuÅŸan ve Trump'a yakınlığıyla bilinen Georgia eyaleti Cumhuriyetçi Parti Senatörü David Perdue, BaÅŸkan Trump'ın çok daha geniÅŸ kapsamlı bir yaklaşım benimsemeye çalıştığını kaydetti. Senatör Perdue, dünya çapında ittifaklar geliÅŸtirmeye çalıştıklarının altını çizdi ve yaptırımlar yerine serbest ticaret anlaÅŸmaları gibi seçeneklerin konuÅŸulduÄŸunu, Amerika'yla böylesi bir ekonomik iliÅŸkinin Türkiye açısından önemli olduÄŸunu söyledi.

DEMOKRATLAR YAPTIRIMLARDAN YANA

Öte yandan toplantı dışında tutulan Demokrat Partili Senatörler ise dün Trump'a gönderdikleri mektupta, Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ve birçok Cumhuriyetçi mevkidaÅŸları ile aynı görüÅŸte olduklarını belirtti. Demokrat Partili Senatörler, mektupta, yasalar uyarınca Türkiye'ye yaptırım uygulanması gerektiÄŸini düÅŸündüklerini kaydetti. Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komisyonu Kıdemli Üyesi Demokrat Parti New Jersey Senatörü Robert Menendez liderliÄŸindeki Demokratlar, mektupta, ”Amerika kararlı hamleler yapmazsa NATO'daki konumumuz ve Rusya'ya yönelik yaptırım uygulamamızın gücü zarar görecektir,” ifadelere yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.