Sosyal Medya

GÃœNCEL

İlber Ortaylı'dan gençlere 'kırsal kesim' önerisi!

Kayseri 4. Kişisel Gelişim Zirvesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Kongre Merkezi'ndeki "İdame-i Hayat" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan İlber Ortaylı, ölümlere ve felaketlere yol açan 2. Dünya Savaşı'nın insanlığın hayat tarzında büyük değişimlere yol açtığını söyledi.



"TÜKETÄ°MDEN KENDÄ°NÄ°ZÄ° KORUMANIZ GEREKÄ°YOR"

Bu dönemden sonra insanların artık diledikleri gibi yaÅŸama krizi içerisine girdiklerini belirten Ortaylı, "Ä°nsanlar tüketim istediler. Avrupa bile kendisini fakir hissetti. ABD'ye özendiler. Bu dönemde büyük göç oldu. Bu süreç Almanya'da 10 sene içerisinde bitti. Fransa'da daha uzun sürdü. Ä°ngiltere bile gayri memnun insanların yaÅŸadığı bir memleketti. Buralarda insanlar oturup hiçbir ÅŸekilde yaÅŸayamıyorlardı. Göç ediyorlardı" ifadelerini kullandı.

"KIRSAL BÖLGELERE YERLEŞİN"

Ortaylı, yaygınlaÅŸan tüketim anlayışının toplumları bambaÅŸka yerlere götürdüÄŸüne dikkati çekerek, ÅŸöyle devam etti: "Tüketimden kendinizi korumanız gerekiyor. Çünkü bu tüketim sizi bambaÅŸka yerlere götürüyor. Yuva kurduÄŸunuzda, çocuk büyüteceÄŸiniz zaman büyük ÅŸehirlerde oturmayacak ÅŸekilde hayatınızı planlamanızı tavsiye ediyorum. Uygun küçük ÅŸehirlerde oturmak ve çalışmak için kırsal bölgelere yerleÅŸin. Dolayısıyla böyle bir planlama yapmanız lazım. 'EvleneceÄŸiz, pembe panjurlu evde oturacağız' hayalinin dışında, 'Kırsal alanda oturacağız, yavrularımız orada büyüyecek' gibi bir proje artık romantik, komik bir ÅŸey deÄŸil, düpedüz hayatın realitesi haline gelmiÅŸtir. Çünkü insanoÄŸlu bu aç gözlülükle dünyayı çok tahrip etti."

"KENDÄ° BAÅžINIZA KALMAYI ÖÄžRENECEKSÄ°NÄ°Z"

Gençlere okulları bittiÄŸinde gezmelerini, dünyayı tanımalarını öneren Ä°lber Ortaylı, ÅŸunları kaydetti: "Bizim milletin çok kötü bir alışkanlığı vardır. Ä°nsan canlısı olmak iyidir fakat 24 saat insanlarla birlikte konuÅŸmak anormal bir olaydır. Kendi başınıza kalmayı öÄŸreneceksiniz. Buna meditasyon derler. Ä°nsanın kendi kendine kalması gibi büyük bir vasıf yok. Bunu bilen milletlerin, böyle bir eÄŸitimi olan toplumların çok geliÅŸtiklerini görüyorsunuz. Kukumav kuÅŸu gibi oturup, annenizi, babanızı bile 6 aydan 6 aya görün demiyorum. Bu doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil ama devamlı kabile gibi sabah akÅŸam aynı insanlar, aynı manasız laflarla vakit geçirmek uygar bir davranış biçimi deÄŸildir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.