Sosyal Medya

GÃœNCEL

Konkordatoda tedbir: Yeni kanunla keyfilik önlenecek

Konkordatoda tedbir: Yeni kanunla keyfilik önlenecek Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Berk Hacıgüzeller, konkordatoyla ilgili hazırlanmakta olan yeni kanunun, sürecin denetiminin sıklaştırılması ve incelemelerin daha da hassaslaştırılmasına yönelik birtakım düzenlemeler içerdiğini belirterek, "Şu anda hazırlanmakta olan yeni kanun, konkordato ilanı üzerinde denetimin sıkılaştırılması ve incelemelerin de daha hassaslaştırılmasına yönelik birtakım düzenlemeler içeriyor. Yeni düzenlemeyle konkordatoda keyfilik önlenecektir" dedi.



Hacıgüzeller, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konkordato uygulamasının, 7101 Sayılı Ä°cra ve Ä°flas Kanunu kapsamında 15 Mart 2018 tarihinden itibaren yürürlüÄŸe girdiÄŸini anımsatarak, uygulamanın, kanun düzenlemesiyle, ÅŸirketlerin devamlılığının saÄŸlanmasının, ÅŸirketin borcunu alacaklılarla anlaÅŸarak onlara bir takvim sürecinde ödemesinin amaçlandığını söyledi.
Konkordatonun iyi niyetli dürüst borçlular için ihdas edilmiÅŸ bir uygulama olduÄŸunu dile getiren Hacıgüzeller, ekonomik sıkıntı içerisinde olan veya olacağını düÅŸünen ÅŸirketlerin baÅŸvurduÄŸu ve alacaklı ile borçluyu uzlaÅŸtıran bir mekanizma olduÄŸunu aktardı.
 
Hacıgüzeller, ekonominin bugünlerde içinde bulunduÄŸu sıkıntının nakit darlığı, enflasyon ve yüksek faiz sonucu oluÅŸtuÄŸunu, bu durumun da piyasadaki ÅŸirketlerin rekabet gücünü olumsuz etkilediÄŸini ve bazı ÅŸirketlerin konkordatoya baÅŸvurduÄŸunu bildirdi.
 
Konkordatoya iliÅŸkin kanunun gerekçesine bakıldığında, "yatırım ortamının iyileÅŸtirilmesinin, ÅŸirketlerin ekonomik varlığını ve devamlılığını sürdürmesinin, alacaklıların alacağını istediÄŸi ve kabul ettiÄŸi ÅŸekilde almasının" hedeflendiÄŸini vurgulayan Hacıgüzeller, konkordatodan önce "iflas erteleme" olduÄŸunu anımsattı.
 
Hacıgüzeller, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
 
"Ä°flas erteleme uygulamasının kaldırıldığı son dönem hatırlanacak olursa, maalesef bu uygulama kanunun gerekçesine muhalif olarak artık bir ticari avantaj saÄŸlama olarak kullanılır hale gelmiÅŸti. Alacaklının onayı dahi alınmadan bir günde alınan mahkeme kararı ile iflas erteleme veriliyordu. Bunun yanı sıra iflas erteleme çok ciddi sıkıntılar doÄŸuruyordu. Ä°flas ertelemeler sonrası çok sınırlı sayıda ÅŸirketlerin devamlılıklarını sürdürdüÄŸünü, uygulamanın büyük oranda amacının dışında kullanılır hale geldiÄŸini gördük. Ayrıca alacaklının gözetilmemesi sebebiyle ekonomiye zincirleme etkinin olması söz konusuydu. Tüm bunlar dikkate alınarak 'iflas erteleme' yerine 'konkordato' mekanizması ticari hayatta geçerli olmaya baÅŸladı."
 
Hacıgüzeller, ortada ciddi bir ekonomik problem yokken 2015'te iflas erteleme için baÅŸvuran ÅŸirket sayısının bini aÅŸtığını kaydederek, iflas ertelemenin amacının çok dışında kullanıldığını, batık kredilerin oluÅŸturulduÄŸunu, ÅŸirketlerin içinin boÅŸaltıldığını aktardı.
 
'KONKORDATODA ÇALIÅžANIN ALACAÄžI KORUNUYOR'
 
Hacıgüzeller, iflas erteleme yerine gelen konkordatoda, en fazla iki yıl olmak üzere mahkeme tarafından güncellenecek kısa süreli dönemler için (üçer aylık) borçlunun bir komiser denetiminde idaresinin, borçlu ve alacaklının anlaÅŸmasının ve borçların yapılandırılarak ödenmesinin söz konusu olduÄŸunu söyledi.
 
Konkordato sürecinde iÅŸçi alacaklarının etkilenmemesinin söz konusu olduÄŸunu dile getiren Hacıgüzeller, ÅŸu ifadeleri kullandı:
 
"Konkordato uygulaması 8 ayını henüz doldurdu. Son dönemde de ÅŸirketler zora girdiÄŸinde ilk fırsatta, 'hemen gidelim konkordato talep edelim' diyorlar. Konkordatonun layıkıyla uygulanması gerekiyor ÅŸirketler tarafından. Konkordatonun iflas ertelemeye göre en önemli avantajlarından bir tanesi alacaklı ile borçluyu bir araya getirerek belirlenen bir takvim üzerinde borçların ödenmesini saÄŸlıyor. Burada alacaklıyı dışarıda bırakmadan, onların istediÄŸi ÅŸekilde bir ödeme takvimine baÄŸlamak çok faydalı. Konkordatoda iÅŸçi veya çalışanların alacakları, tazminatları, tebligatları ve icraları kesintiye uÄŸramıyor."
 
Hacıgüzeller, konkordato süreci için atanan komiserin ÅŸirketin iÅŸleyiÅŸini sürdürmekle görevli olduÄŸunu bildirdi.
 
'KONKORDATO TALEP EDENLERÄ°N SAYISI ÜRETÄ°M YAPAN ŞİRKETLERÄ°N YÜZDE 1,5'Ä° ORANINDA'
 
 Hacıgüzeller, konkordato talep eden ÅŸirketlerin 3'te ikisinin inÅŸaat sektöründen olduÄŸunu belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:
 
"Türkiye'de son 10 yılda lokomotif bir sektör haline gelen inÅŸaat sektöründe son 5 yılda satılan sıfır konut sayısı 3 milyon adet. Ortalama 75 bin dolara satıldığını düÅŸünürsek 225 milyar dolarlık satış hasılatı olduÄŸunu görebiliriz. Bunun yüzde 20'sinin kar olduÄŸunu varsayarsak 45 milyar dolar ediyor. Yani inÅŸaat sektöründe son 5 yılda 45 milyar dolarlık birikmiÅŸ bir kar var. Ortada böyle bir rakam varken ÅŸirketlerin son yaptıkları projeyle ilgili konkordato ilan etmesi doÄŸrusu düÅŸündürücü. Belki burada sermaye yönetiminde problemler vardır."
 
Hacıgüzeller, Türkiye genelinde 750 bin kayıtlı ÅŸirket olduÄŸunu belirterek, bunların 250 bininin aktif olmadığını bildirdi.
 
Geriye kalan 500 bin ÅŸirketten 200-250 bin adedinin aktif olarak üretim yaptığını, vergi verdiÄŸini, fatura kestiÄŸini dile getiren Hacıgüzeller, ÅŸunları söyledi:
 
"BildiÄŸimize göre konkordato için baÅŸvuran ÅŸirket sayısı 3-4 bin arasında. Yani üretim yapan ÅŸirketlerin yaklaşık yüzde 1,5'ine tekabül ediyor. Ekonomik anlamda bir sıkışıklık var ama bunu konkordato ilan ederek mi atlatmak lazım yoksa dirsek temasıyla ekonomik ÅŸartları birlikte paylaÅŸarak mı atlatmalıyız? Åžirketler büyüme, yatırım, satış planlamasını iyi yapmalı. Ä°leriye dönük 5 veya 10 yıllık perspektifte iÅŸ geliÅŸtirme ve bilanço yönetimi öngörülerini her ay güncellemeli. Yatırım kararlarında fizibilite çalışmalarının layıkıyla yapılmadığını görüyoruz. Planlamayı iyi yapan, kriz yönetimine hazır olan ÅŸirketler bu tür süreçleri en az zararla atlatır."
 
'KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKETLERE BANKALAR SICAK BAKMAZ'
 
 Hacıgüzeller, konkordato ilan eden ÅŸirketlere bankaların ileride sıcak bakmayacağını belirterek, ÅŸunları kaydetti:
 
"Daha önce de söylediÄŸim gibi ÅŸirketler zora girdiÄŸinde ilk fırsatta, 'hemen gidelim konkordato talep edelim' diyorlar. Konkordato tercih edilecek ilk alternatif olmamalı. Åžirket içerisinde karlılığın öne çıkarılıp maliyetlerin kısılması, satışların ve cironun artırılması, kar marjının yükseltilmesi, ihracata odaklanılması gerekiyor. Başımız sıkıştığında ilk olarak konkordatoya baÅŸvurmamalıyız. Konkordato ilan edilmesi ÅŸirketlerin geleceÄŸi için de çok doÄŸru olmaz."
 
Hacıgüzeller, konkordatoya iliÅŸkin yapılacak kanun düzenlemesine dair, "Åžu anda hazırlanmakta olan yeni kanun, konkordato ilanı üzerinde denetimin sıkılaÅŸtırılması ve incelemelerin de daha hassaslaÅŸtırılmasına yönelik birtakım düzenlemeler içeriyor. Bu doÄŸru bir yaklaşım, gerek konkordato için baÅŸvuranların gerekse konkordato ilanı almış ÅŸirketlerin komiser marifetiyle takiplerinin daha hassas yapılmasını saÄŸlayacak. Yeni düzenlemeyle konkordatoda keyfilik önlenecektir." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.