Sosyal Medya

Son dakika: Zaferler üst üste! Ele geçirilen kritik noktada çatışma

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba köyü güneydoğusunda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir askerin şehit olduğunu açıkladı.



Zeytin Dalı harekâtının üçüncü gününde Türk Silahlı Kuvvetleri doÄŸudaki Azez'den Afrin'e operasyon baÅŸlattı, ilk zafer saatler içinde Burseya Dağı'nın alınmasıyla geldi. Burseya Dağı'nda ÅŸu anda çatışmavar. Batı cephesinde ise Reyhanlı'nın karşısındaki Åžeyh Hadid'e bakan en büyük tepe ele geçirildi.

KöÅŸeye sıkışan terör örgütü YPG'nin ABD'den yardım isteyip Rusya'yı ihanetle suçladı. YPG sözcüsü, "Rusya’nın pozisyonu Afrin hava sahasını Türk savaÅŸ uçaklarına açtı" dedi.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Tillerson, “Türkiye’nin meÅŸru güvenlik endiÅŸelerini, birlikte çalışarak gidermeyi hedefliyoruz” dedi.

Hatay Hassa'daki Türk askerleri ve ÖSO kuvvetleri televizyonların canlı yayınında Suriye'ye geçti. SavaÅŸ uçakları ise Hatay sınırındaki Raco bölgesindeki terör mevzilerini bombardımana tutuyor.

Hava saldırılarıyla baÅŸlayan Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gününde toplam 14 nokta örgütten kurtarıldı. Sınırda dört ayrı noktada harita deÄŸiÅŸti.

 
 

23.02: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba köyü güneydoÄŸusunda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAÅž terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir askerin ÅŸehit olduÄŸunu açıkladı.

 

 

 

22.42: Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin meÅŸru güvenlik endiÅŸelerini biliyor ve  ciddiye alıyoruz. NATO müttefiki olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya devam  ediyoruz" denildi.

22.13: CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, resmi Twitter hesabından Afrin operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik birkaç yıldır devam eden tacizler karşılıksız kalmıyor, kalmayacak. Bu konudaki kararlılığımız ortadadır. Geri adım atmak yok." dedi.

20.45: CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye DEAÅž, PKK, FETÖ dahil terörün her türüne karşı kararlılıkla mücadele etmektedir. PKK/PYD/YPG söz konusu olunca birilerinin “endiÅŸe” beyan etmesi ve “savaÅŸ karşıtlığı” söylemine sığınması, bir çifte standarttır ve iki yüzlülüktür. Bunlar Türkiye’yi asla yıldırmayacaktır." ifadelerine yer verdi.

20.26: TSK ve ÖSO, Afrin'in doÄŸusundaki Azez'den öÄŸle saatlerinde Burseya Dağı'na yönelik operasyonla, bölgeyi PYD/PKK'dan temizledi. Çekilmenin ardından çatışmaların dağın eteklerinde devam ettiÄŸi öÄŸrenildi.

20.11: Hava saldırılarıyla baÅŸlayan Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. gününde toplam 14 nokta örgütten kurtarıldı. 

 

 

 

18.52: Darmık Dağı'nın Suriye'nin Afrin'de kalan bölümünden Kilis’e 3 günde 10 roket atıldı. Roketlerin atıldığı bölge, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu tarafından ateÅŸ altına alındı.

18.39: Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar yaptığı açıklamada, "Karşımızda sadece PKK/YPG yok DEAÅž da var. Amaç, hem bölge hem ülke için istikrarın saÄŸlanması. Teröristkalmayıncaya kadar operasyon sürecek. Suriye'nin toprak bütünlüÄŸüne saygılıyız. Bizim istilai bir tutumumuz yok" dedi.

18.00: YPG'li teröristlerden alınan Burseya Dağı'nda akÅŸam saatlerinde çatışma çıktı.

17.40: Süleyman Åžah Tugayı, Åžeyh Hadid'e bakan en büyük tepeyi ele geçirdiÄŸini açıkladı.

17.00 : Gülbaba bölgesindeki Dırmık dağı eteklerinde çatışmalar yoÄŸunlaÅŸtı. Bölgedeki Bali ve Üçevler köyleri çevresinde yoÄŸunlaÅŸan çatışmanın sesleri, Kilis'in sınır köylerinde de duyuluyor.

16.50 : Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden geri alınan köylerin sayısı 13'e yükseldi.

16.40 : Afrin'e, doÄŸusundaki Azez'den operasyon baÅŸlatan TSK ve ÖSO Burseya Dağı'nı ele geçirdi.

16.10 : CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu ile bir araya gelen BaÅŸbakan Binali Yıldırım, görüÅŸme sonrası "Åžu ana kadar herhangi bir asker kaybımız yoktur ancak Kilis'te konuÅŸlu askerlerimize taciz saldırıları olmuÅŸ ve bir askerimiz hafif  ÅŸekilde yaralanmıştır" dedi.

16.05 : ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’ya düzenlediÄŸi ziyarette Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de yürüttüÄŸü "Zeytin Dalı Harekatı” ile ilgili açıklamalarda bulundu:  "Türkiye’nin, vatandaÅŸlarını terörist unsurlardan korumaya yönelik meÅŸru haklarını tanıyor ve takdir ediyoruz.”  Tillerson, ABD'nin her iki taraftan da sivil kayıpları en aza indirmesini istediÄŸini ve Türkiye'nin meÅŸru güvenlik endiÅŸelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceÄŸini görmeyi hedeflediklerini ifade etti.

16.00 : DışiÅŸleri kaynakları, "Rusya ile genel anlayış birliÄŸi var. Rusya ile al-ver durumu yok" dedi. Kaynaklar, terör örgütlerine yönelik harekatın Afrin ile sınırlı kalacağına dair Rusya'ya taahhüt verildiÄŸi iddiasını da yalanladı.

15.35 : Burseya Dağı’na düzenlenen operasyonda 10 PKK’lının yakalandığı bildiriliyor.

 

 

 

15.20 : Anadolu Ajansı, Azez'den Afrin'e doÄŸru operasyon baÅŸlatan Türk özel kuvvetler askerlerinin fotoÄŸraflarını geçti.

15.15 : Rusya'yı ihanetle suçlayan YPG'li teröristler, birlikte çalıştıkları ABD öncülüÄŸündeki DAEÅž karşıtı koalisyondan yardım istedi.

15.00 : Anadolu Ajansı, terör örgütü PYD/PKK'nın, Afrin’deki DEAÅž’lı esirleri TSK ve ÖSO’ya karşı savaÅŸmaları ÅŸartıyla serbest bıraktığını duyurdu.

14.50 : Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden kurtarılan köylerde örgütün paçavraları yere indirildi.

14.45 : Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO güçleri, Afrin'in kuzeyindeki Burseya Dağı'na operasyon baÅŸlattı. Azez'in karşısında yer alan Birsaya, stratejik bir konumda.

14.40 : Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı harekâtını "Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı" sözleriyle deÄŸerlendirdi.  Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı da, "Türkiye’nin kendi sınırlarının güvenliÄŸi konusundaki meÅŸru çıkarını tanıyoruz" ifadesini kullandı.

14.35 : PKK’nın öncülüÄŸünü yaptığı SDG, “Afrin’e nasıl yardım gönderebileceÄŸimizi araÅŸtırıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

 

14.20 :  Terör örgütü YPG'nin sözcüsü, "Rusya’nın pozisyonu Afrin hava sahasını Türk savaÅŸ uçaklarına açtı" dedi. Örgütten gün içinde yapılan bir baÅŸka açıklamada Rusya ihanetle suçlanmıştı.

14.00 :  TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doÄŸusundaki Azez'den operasyon baÅŸlattı.

13.50 : Hatay Hassa'daki tanklarla birlikte Türk askeri ve ÖSO kuvvetleri, televizyonların canlı yayınında Suriye sınırını geçti.

 

 

 

13.40 : Hatay'da Suriye sınırındaki Kalatepe Mahallesi'nde AFAD tarafından kurulan çadırlara YPG'li teröristlerin attığı iki roket düÅŸtü. Kırıkhan'a baÄŸlı mahalledeki patlama sonucunda bir TEDAÅž çalışanı hayatını kaybetti, üç Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi yaralandı. Reyhanlı'ya dün düÅŸen roketlerle yaÅŸamını yitiren Suriyelinin cenazesi ise, defnedilmek üzere Ä°dlib'e gönderildi.

12.50 : Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ya durumu anlamamaktan, ya da durumu provoke etmek amacından kaynaklandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Türkiye ve Suriye’yle temas hâlinde olduklarını belirtti.

12.25 : Ä°stanbul'da yaÅŸayan bir grup DoÄŸu Türkistanlı, gönüllü askerlik müracaatında bulundu. Ellerinde DoÄŸu Türkistan ve Türk bayrakları ile mehter marÅŸları çalan grup, 'Her ÅŸey vatan için' ve 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Grup askerlik ÅŸubesine giderek dilekçe verdi.

12.25 : Anadolu Ajansı: Zeytin Dalı harekâtında MÄ°T, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne destek saÄŸlıyor. MÄ°T, Afrin merkezindeki elemanlarının çektiÄŸi ve uydudan alınan görüntüleri analiz ediyor. Terör hedeflerini belirleyen MÄ°T, listeyi sahadaki TSK birliklerine iletiyor. Ayrıca MÄ°T ajanları terör örgütünün haberleÅŸme ağını da dinliyor.

 

 

 

12.15 : Zeytin Dalı Operasyonu'nun üçüncü gününde havalanan Türk savaÅŸ uçakları, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor.

11.45 : Ä°hlas Haber Ajansı, Zeytin Dalı harekâtının ilk 48 saatinde Afrin'e doÄŸru 7,5 kilometre içeri girildiÄŸini bildiriyor.

11.30 : Hatay'ın Hassa ilçesinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolu'nda bazı tanklar Suriye tarafına atış yaptı. Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu üyeleri takviye için hazır bekletiliyor.

11.10 : Afrin Harekatı'nda üçüncü güne girilirken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

11.00 : Cephede yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'in yanı sıra Menbic kırsalında da operasyon yapıyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile teröristlerden temizlediÄŸi Azez'in hem doÄŸusundaki Menbic'ten hem de batısındaki Afrin'den silah sesleri duyuluyor.

10.50 : Afrin harekâtını dünya medyası yakından takip ediyor, birçok muhabir bölgedeki geliÅŸmeleri canlı yayınlarla aktarıyor. Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker, sınır hattında aralıksız olarak top ve makineli tüfek sesleri duyduÄŸunu, gökyüzünde jetlerin uçtuÄŸunu bildiriyor. Dekker'in Twitter hesabından paylaÅŸtığı video kaydındaki ÅŸiddetli patlama, büyük ses getirdi.

 

 

10.45 : Reuters haber ajansı, Türkiye-Suriye sınırındaki tank hareketliliÄŸini bu sabah fotoÄŸrafladı. Dünyaya geçilen karelerde askeri birliklerin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri de var.

10.15 : Terör mevzilerini bombalayan F-16'ların havalandığı Ä°ncirlik Üssü'ne dev bir Türk bayrağı asıldı. Hangardan çıkan iki F-16'nın kalkış için kontrolleri yapılıyor.

 

 

 

10.05 : Sosyal medyada Afrin harekâtı üzerinden terör propagandası yapanlar yakalanıyor. Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, terör örgütü YPG'yi öven mesajları paylaÅŸan 17 ÅŸüpheli için yakalama kararı verdi. Mardin'de de bir kiÅŸi gözaltına alındı.

09.40 : Anadolu Ajansı, Türk askerinin Kilis'ten YPG'nin terör mevzilerine top atışları yaptığını ve Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere destek verdiÄŸini bildiriyor. Zaman zaman yoÄŸunlaÅŸan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınır birliklerine askeri araç takviyeleri ise sürüyor.

09.30 : Hatay'ın Hassa ilçesinde köylüler, Afrin sınırının sıfır noktasında tanklar ve obüslerle nöbet tutan askerler için bu sabah kurban kesti. Ä°hlas Haber Ajansı, köylülerin kesilen kurbanın kanını askerlerin alnına sürdüÄŸünü, askerlerin de köylülerin ellerini öptüÄŸünü aktarıyor.

 

09.10 : Ä°ngiliz Independent gazetesinin ünlü OrtadoÄŸu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye'nin Afrin hamlesini analiz etti. Yazıdan bazı bölümler:

 

"Mevcut krizi yaratan ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu. Bu ayın baÅŸlarında ABD, büyük kısmını YPG'nin oluÅŸturduÄŸu 30.000 kiÅŸilik bir sınır güvenlik gücü oluÅŸturulacağını açıkladı. ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson açıklamanın Türkiye tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi. Ancak Türkler, ABD'nin Suriye politikasının YPG yanlısı bir biçimde ÅŸekillendiÄŸini görerek hayal kırıklığına uÄŸramıştı.

Tillerson Türkiye ile iliÅŸkileri toparlamaya çalışırken, ABD'nin öngörülebilir gelecekte Suriye'de 2.000 askeri danışman tutmaya devam edeceÄŸini söyleyerek daha büyük bir krizin önünü açtı.

ABD askeri danışmanlarının ülkede tutulma amacı IŞİD'in yeniden güç kazanmasını önlemek ve belki de daha önemlisi BeÅŸar Esad ile Ä°ran'ın pozisyonunu zayıflatmaktı.

Tillerson her neyi amaçlamış olursa olsun, sözleri YPG'lilere uzun vadeli bir askeri garanti mahiyeti taşıyordu.

Bu uzun vadeli garanti Türkiye'yi çileden çıkardı, Kürtlerin ABD ile tam bir iÅŸbirliÄŸi içine girdiÄŸini düÅŸünen Rusya, Suriye ve Ä°ran'ı kızdırdı..."
 

 


08.00 : Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün baÅŸlayan kara harekâtında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri aldı. Afrin'in kuzeyinde ve batısında harita deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. ÖSO kuvvetleri, geri alınan köylerde teröristlerin döÅŸediÄŸi mayınları temizliyor.

07.40 : Gece boyunca sınırın birçok noktasında savaÅŸ uçaklarının sesi duyuldu. Türk jetleri uçakları, gece saatlerinde Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alan Suriye topraklarındaki Cinderes'e 12 hava saldırısı gerçekleÅŸtirdi. Kara birlikleri de terör hattını yarmak için YPG'lilerle sıcak çatışmaya girdi. Dün bölgeden Reyhanlı ilçe merkezine roket atılmıştı.

07.35 : Türk askeri, Tel Rıfat, MinniÄŸ hava üssü ve çevresini top atışlarıyla dövüyor.

07.20 : Fransa'nın çaÄŸrısıyla bugün toplanacak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi  (BMGK), Suriye'yi görüÅŸecek. Toplantı Türkiye saatiyle 18.00 sularında baÅŸlayacak.

07.10 : ABD Savunma Bakanı James Mattis, sınır ötesi operasyon için "Türkiye'nin meÅŸru güvenlik endiÅŸeleri var. Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar" dedi.

07.00 : Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı'nda üçüncü gün yaÅŸanacak tüm geliÅŸmeleri an be an canlı blogla aktaracağız.

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.