Sosyal Medya

Sağlık

Organ bağışı çağrısı

"Ülkemizde organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmakta”



Amasya Ä°l SaÄŸlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, “60 bine yakın diyaliz hastası bulunan ülkemizde organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Son bir yılda yaklaşık 2 bin hastamız organ bulunamadığı için hayatını kaybetmiÅŸtir” dedi.

"3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla Yavuz Selim Meydanı’nda bilgilendirme programı düzenlendi. Toplantıda konuÅŸan Ä°l SaÄŸlık Müdürü Nergiz, öldükten sonra organların baÅŸka bir insan için kullanılmasına izin verilmesi olan organ bağışının görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz makinesine baÄŸlı geçirmek zorunda olan bir kiÅŸinin normal hayatına dönmesini saÄŸlamak olduÄŸunu vurguladı. Nergiz, “Organ nakli ve organ bağışı kavramları ülkemizin gündemine giderek daha etkin bir ÅŸekilde yerleÅŸmektedir. Ãœlke olarak en önemli hedefimiz organ bağış sayılarını artırmaktır. 2013 yılında 45 binlerde olan bağış sayısı 2017 yılında yeni eklenenlerle 200 bin bağışı geçmiÅŸtir. Amasya ilimizde ise 2013 yılında 171 bağış varken ÅŸu an toplamda bin 443 bağış sayısına ulaşılmıştır” diye konuÅŸtu.

Organ ve doku nakli hizmetlerinin baÅŸarıyla ulaşılabilmesi için SaÄŸlık Bakanlığının 2000 yılında kurduÄŸu Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sisteminin amacının bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun, adaletli bir ÅŸekilde en uygun alıcıya naklinin saÄŸlanması olup organ ve doku nakli bekleyen tüm hastaların kayıtlarının bu sistem içerisinde bulunduÄŸunu anlatan Öner Nergiz, “Bu çalışmaların düzenli olarak yapılabilmesi için de Ulusal Koordinasyon Merkezi ve buraya baÄŸlı Adana, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, Samsun illerinde 9 Bölge Koordinasyon Merkezi oluÅŸturulmuÅŸtur. Halen Amasya ilimiz Samsun bölge merkezine baÄŸlı olarak çalışmaktadır. Ä°l genelinde yapılan eÄŸitim çalışmaları ile saÄŸlık personelinin ve halkın bu konu hakkındaki bilgi düzeyi artırılarak bugüne kadar onlarca kiÅŸinin organları aileleri tarafından bağışlanmış, bu bağışlar ile organlar tüm Türkiye’de 20 den fazla vatandaşımız vefat eden hemÅŸehrilerimizin aileleri tarafından bağışlanan organlarıyla hayata baÄŸlanmışlardır. 2002 yılından itibaren 14 bin beyin ölümü gerçekleÅŸmiÅŸ, bunlardan sadece 4 binin de organ bağışı yapılabilmiÅŸtir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türkiye’de halen 25 binden fazla vatandaşın organ beklediÄŸine deÄŸinen Nergiz ÅŸunları söyledi: “Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulunun kararı ile organ bağışının insanın insana yapabileceÄŸi en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. 18 yaşını doldurmuÅŸ aklı dengesi yerinde olan her vatandaşımız öldükten sonra kullanılmak organlarını bağışlayabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaÅŸlarımız tüm kamu, özel, üniversite hastaneleri, Toplum SaÄŸlığı Merkezleri, Aile SaÄŸlığı Merkezleri ve SaÄŸlık Müdürlüğüne baÅŸvurabilirler. Unutulmamalıdır ki bir gün organ bekleyen bir yakınımızın da olabileceÄŸi ve her yıl binlerce insanın gerekli organ bulunamadığı için ölmesi çok acı bir durumdur. Tüm vatandaÅŸlarımızı bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Organlarımızın yapacağımız bağış sayesinde ihtiyaç sahiplerine hayat olabileceÄŸi unutulmamalıdır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.