Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Seyfi Erbaş CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday...

Seyfi Erbaş, CHP İstanbul İl Başkanlığı'na aday oldu. Uzun yıllardır hem CHP siyasetinin hem de İstanbul'daki Trabzon hemşehri derneklerinin içinde faal olarak görev yapan ve taraflı tarafsız herkesin sevgi ve saygısını kazanan Seyfi Erbaş, Trabzon Hayrat doğumlu bir hemşehrimiz. Kendisiyle adaylığı hakkında yaptığımız mini röportajı ilgi ve bilginize sunuyoruz.



Seyfi ErbaÅŸ, CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanlığı'na aday oldu. Uzun yıllardır hem CHP siyasetinin hem de Ä°stanbul'daki Trabzon hemÅŸehri derneklerinin içinde faal olarak görev yapan ve taraflı tarafsız herkesin sevgi ve saygısını kazanan Seyfi ErbaÅŸ, Trabzon Hayrat doÄŸumlu bir hemÅŸehrimiz. Kendisiyle adaylığı hakkında yaptığımız mini röportajı ilgi ve bilginize sunuyoruz.-Åžimdilerde elinizi eteÄŸinizi çekmiÅŸ olmanıza raÄŸmen uzun bir süre Ä°stanbul’da hemÅŸehri derneklerinde çeÅŸitli kademelerde görev yaptınız ve taraflı tarafsız herkes sizi hayırla yâd ediyor. Neden geri çekildiniz? Herkes bu kurumlarda sizin gibi birine ciddi ihtiyaç olduÄŸunu düÅŸünüyordu, hala da düÅŸünüyor?

-Evet, bir müddet dinlenmek istedim. Çok yoÄŸun ve çok yorucu dernek ve sivil toplum faaliyetlerinde bulundum, alışılmış dernek anlayışının dışında bir ÅŸeyler yapmak istedim, kısmen baÅŸarılı olduysak da hayal ettiÄŸimiz noktalara gelemedik. Yapılacak çok ÅŸey vardı ve biz çok yalnızdık. Ayrıca bahsetmeden geçemeyeceÄŸim; bütün bu süreçlerde Ä°stanbul’daki Trabzonlu ve Trabzonsporlu Üniversite öÄŸrencilerinin verdiÄŸi destek ve özveriye her zaman müteÅŸekkirim. Yapmış olduÄŸumuz çok önemli ve toplumsal faydası yüksek, özellikle de eÄŸitim ve kültür anlamında olan çalışmalarımıza yeterli destek bulamayışımızın çok farklı sebepleri var, onları tartışmak bence bir panel konusudur. Ancak ÅŸunu özellikle belirtmek isterim ki, büyük kentlerdeki hemÅŸeri derneklerinin misyonu neredeyse bitmiÅŸtir.

Artık köylerinden çok uzaklarda ekmek ve hayat mücadelesi vermek, kendilerine ve ailelerine bir gelecek yaratmak için gelen insanların oluÅŸturduÄŸu bu dernekler o günkü dayanışma duygusundan uzaklaÅŸmış olup, uyanık iÅŸ adamlarının iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmak için kullandıkları lobi merkezlerine dönüÅŸmüÅŸtür. Normalde kentlere iÅŸ ve aÅŸ aramak üzere gelen Anadolu insanları, zaman içerisinde kentlerin yarattığı sosyal ve kültürel olanaklar, ekonomik refah düzeyi, daha farklı kimlikteki ve daha kalabalık insanlarla bir arada yaÅŸama durumu, bütün geliÅŸmiÅŸ batılı demokrasilerde bir kentli insanın ve topluluklarının oluÅŸmasına neden olurken, maalesef ülkemizde feodal deÄŸerlerin kentlere taşınması, kent nimetlerinden kaçınma gibi sosyolojik sonuçlar doÄŸurmuÅŸtur. Bu vesileyle diyorum ki, var olan bu dernek anlayışını deÄŸiÅŸtirerek yeni ve modern çalışma ÅŸekilleri oluÅŸturmalıyız.

-CHP’de Karadenizlilere (özelde de Trabzonlulara) fazla kontenjan ayrılmadığı ÅŸeklinde bir görüÅŸ dillendirilir. Siz buna katılıyor musunuz? Yoksa Karadenizliler mi CHP’ye ilgi gösterip parti içinde çalışmaktan uzak duruyorlar? Her halükârda bir mesafe olduÄŸu görülüyor. Siz bu konuda ne düÅŸünüyorsunuz?          

Hayır, tabii ki katılmıyorum. Åžu anda Ä°stanbul’da dört Trabzonlu ilçe belediye baÅŸkanımız var. Bu baÅŸkanların üçü atama ile bir tanesi önseçimle geldi diyebiliriz. Partinin üst kademelerinde böyle bir hassasiyeti gözetme durumu var tabii ki, özellikle genel baÅŸkanımız bu duruma dikkat etmeye çalışıyor. Ama sonuç olarak her makama demokratik yöntemlerle seçilinmesi gerekirken bu tür tercihler yanlış olmakla birlikte bazı durumlarda zorunluluk olabiliyor. Aslında bizlerin görevi bu tür bir yapılanmadan çok, görev almış hemÅŸeri belediye baÅŸkanlarımızın hemÅŸerileri ile partinin arasında bir taraftarlık duygusu yaratmak ve onları parti saflarına katmaktır.

Bugün geldiÄŸimiz noktada arkadaÅŸlarımız bu durumdan çok uzaktır. Ama ÅŸu kesindir ki partiyi temsil eden insanlarla partiye oy veren insanların önemli ölçüde sosyolojik örtüÅŸmesini saÄŸlamak gerekir. Ayrıca hemÅŸerilerimizin özellikle büyük kentlerde partiye ciddi anlamda oy verdiklerini biliyorum, ilçelerdeki oy sonuçlarına baktığınızda bu çok aÅŸikârdır. Ayrıca çok önemsediÄŸim diÄŸer bir husus bazı kesimlerin Cumhuriyet Halk Partisi’ni belli bir sosyolojik kesimin partisi olarak kamuoyuna sunmak tuzağıdır. Bu çok tehlikeli bir bakış açısı olduÄŸu gibi doÄŸru da deÄŸildir. Partimiz laiklik, demokrasi, hukuk, insan haklarını önemseyen ve bu deÄŸerleri önceleyen çaÄŸdaÅŸ sosyal demokrat bir partidir. Ayrıca yolumuz Atatürk’ün bize gösterdiÄŸi aydınlanma yoludur ve onun ilkeleridir.

-SeçildiÄŸiniz takdirde baÅŸta CHP Ä°stanbul Ä°l TeÅŸkilatı olmak üzere parti içinde yetkileriniz dâhilinde ne gibi yenilikler ve farklılıklar göreceÄŸiz? Sizi aday olmaya sevk eden sebepler ve motivasyon kaynağı nedir?

-Öncelikle en yakınlarımızdan baÅŸlayarak çok farklı kesimlere partimizi anlatmaya çalışacağım. Geleneksel iletiÅŸimin dışında farklı yöntemler ile vatandaÅŸa ulaÅŸmaya çalışacağım. Siyaset ÅŸöhret adamların iÅŸi deÄŸil, tam da halkın içinde yaÅŸama durumudur. Hitap ettiÄŸiniz, oyunu almaya çalıştığınız insan sizin nasıl yaÅŸadığını, ailenizi, iÅŸinizi, karakterinizi, duygularınızı, bilmesi gerekir ki o zaman iÅŸler daha da kolaylaşıyor. Cumhuriyet Halk Partisi geçmiÅŸ tarihsel misyonu ve yaptıkları ile övünç duyacağımız çok deÄŸerli bir siyasi harekettir. Ama bunu anlatacak halkın içindeki siyasi kadrolarımızda sıkıntılar yaşıyoruz. Rakiplerimiz yapmadıklarını, yapamadıklarını, bir baÅŸarı ambalajına sokup propagandasını yaparken, biz geçmiÅŸ baÅŸarılarımızı sahiplenemiyoruz. Ama geriye takılıp kalmamak gerekir, önümüze bakacağız, elimizi taşın altına koymaya hazırız, görev verilirse baÅŸaracağıma inanıyorum.

***

Seyfi ErbaÅŸ kimdir?

*1959 Trabzon doÄŸumlu olan ErbaÅŸ, Mali MüÅŸavir.

*EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi Ä°ÅŸletme Fakültesi Mezunu.

*1980 öncesi üniversite yıllarında adım attığı sol siyasal düÅŸünce yolculuÄŸu 1986 yılında SHP ile birleÅŸtirdiÄŸi, 1989 yılından beri de BeÅŸiktaÅŸ ilçesinde CHP saflarındaki siyaset yaÅŸamına devam ediyor.

*2006-2007 yıllarında Ä°stanbul il yönetiminde bulundu. 2008 yılında Ä°stanbul Ä°l Saymanlığı görevinde bulundu. Seyfi ErbaÅŸ birçok yerel ve genel seçim kampanyalarında seçim komisyonlarında görev aldı, seçim kampanyalarını yönetti.

*Trabzon Ve Sakarya’da partinin çalışmalarına katkı vermeye il ve ilçe örgütlerine destek vermeye devam etmektedir.

*EÄŸitim alanındaki çalışmaları ile öne çıkan Seyfi ErbaÅŸ, Karadeniz ve özellikle Trabzon bölgesinde öncelikle yoksul kız çocukların eÄŸitimine katkı sunmanın yanında bir çok eÄŸitim projesinde yer aldı ve bu projeleri bizzat yürüttü.

*Karadeniz bölgesindeki çevre sorunlarıyla ilgili özellikle HES projelerine karşı yürütülen mücadelede yer aldı. Bu sorunları konu alan bir sinema filmi olan 'KIRLANGIÇLAR SUSAMIÅžSA' ve bir kültür projesi olan, Osmanlı döneminde medreseler bölgesi Of'un yöresel tarihi ile ilgili hazırlanan 'Eski Of Medreseleri' isimli belgeselin yapımcılığını üstlendi.

*Trabzon EÄŸitim Kültür Ve Sanat DerneÄŸi BaÅŸkanlığı, Trabzon Dernekleri Federasyonu Saymanlığı, Karadeniz Konfederasyonu ÜyeliÄŸi, Of-Hayrat DerneÄŸi Yönetim Kurulu üyeliÄŸi, BeÅŸiktaÅŸ DikilitaÅŸ Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliÄŸi gibi birçok sivil toplum kuruluÅŸunda görevlerde bulundu.

*Halen Ä°stanbul Serbest Muhasebeci Mali MüÅŸavirler Odası üyesi olan ErbaÅŸ, birçok sivil toplum kuruluÅŸunda yönetici ve baÅŸkan olarak görevlerde bulundu.

*Medikal ve saÄŸlık sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir firmada üst düzey yöneticilik yapan Seyfi ErbaÅŸ, bu görevinden emekli oldu.

*Evli ve 2 çocuk babası olan ErbaÅŸ, Ä°ngilizce bilmektedir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.