Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Davutoğlu, ekonomiyi artık ona danışıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay?ı ekonomi başdanışmanı yaptı.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, BoÄŸaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay’ı ekonomi baÅŸdanışmanı yaptı. Günay, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun öncelikli dönüÅŸüm programının merkezinde yer alan inovasyon temelli büyüme modelinin uzmanı.

 

 

BAÅžBAKAN Ahmet DavutoÄŸlu’nun ekonomi baÅŸdanışmanı BoÄŸaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay oldu. Ekonomi baÅŸdanışmanı olarak Günay, G20 toplantıları için Avusturalya ve Filipinler gezilerinde BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’na ilk kez resmi olarak eÅŸlik etti.

BoÄŸaziçi Üniversitesi ekonomi mezunu olan Günay, doktorasını ise ABD’de Vanderbilt Üniversitesi’nde yaptı. Günay’ın eÄŸitimcilik dışında ikinci bir ÅŸapkası var ki o da inovasyon. BoÄŸaziçi Üniversitesi Ä°novasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü olan Günay ve merkezinin hedefi kalkınmanın ve büyümenin merkezine inovasyon ve Ar-Ge’yi yerleÅŸtirmek. Yani tam da BaÅŸbakan DavutoÄŸlu’nun önceki hafta ilk eylem planını açıkladığı öncelikli dönüÅŸüm programının hedeflediÄŸi teknolojik ve bilgi tabanlı büyüme modeli üzerinde aslında Günay ve ekibi 2011’de kurdukları merkezde dört yıldır çalışıyorlar.

ORTAK NOKTA Ä°NSAN
BaÅŸbakan DavutoÄŸlu öncelikli dönüÅŸüm programını açıklarken özellikle insan odaklı kalkınma konusuna çok önem verileceÄŸini vurguluyor ve “Türkiye’nin iki önemli kaynağı insan ve coÄŸrafya. Ä°nsan kaynağının nitelikli hale gelmesi dönüÅŸümün ana unsurudur. Teknolojik bir dönüÅŸüm sürecindeyiz. Bunları yönetme kabiliyetinin geliÅŸtirilmesi gerekir. Bu da ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur” diyordu. BoÄŸaziçi’ndeki merkezlerinde ve bir çok konferansta Emine Nur Günay’ın dikkat çektikleri de BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ile paralel. 2011 yılında katıldığı bir konferansta da Günay ÅŸunları söylüyordu: “GeliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerle en az geliÅŸmiÅŸ ülkeler arasındaki açığın normal seyirde kapanması imkânsız; bu açık, ancak bilgi temelli ekonomi vasıtasıyla, yani inovasyon ve Ar-Ge’ye dayalı ekonomiyle kapatılabilir. Bu noktada ise insan sermayesi öne çıkıyor.”

‘MÄ°KRO’CU EKONOMÄ°ST
Emine Nur Günay aslında ekonomistlerin deyimiyle ‘mikro’cu. Åžirketler ve bankalarla özellike belli konular üzerinde yoÄŸunlaşıyor. Ayrıca KOBÄ°’ler Emine Nur Günay’ın özel ilgi alanlarından. Mesele en dikkat çeken çalışmalarından biri Türk Hava Yolları Ä°ÅŸ Analisti Mehmet Åžükrü Nenem ile yaptıkları transit havayolu taşımacılığına iliÅŸkin. Bu çalışmanın sonucunda transit trafiÄŸin önemli bölümünü temsil eden ve yılda 51 milyon kiÅŸinin tek yönlü seyahat ettiÄŸi 4080 uçuÅŸ noktasında Ä°stanbul’un Afrika, Avrupa ve Orta DoÄŸu’daki 8 hub (merkez) ÅŸehir arasında en avantajlı aktarma noktası olduÄŸu görüldü.

İyi ki 2001 krizini yaşadık

2010 yılında BDDK’nın 10. kuruluÅŸ yıldönümü etkinliÄŸinde sunduÄŸu Yeniden LiberalleÅŸme Döneminde Bankacılık Sektörü baÅŸlıklı makalesinde Emine Nur Günay “Ä°yi ki 2001 krizini yaÅŸadık” diyordu. Günay özetle ÅŸunları söylemiÅŸti: “Türk bankacılık sektörü saÄŸlıksız ve yapay bir büyüme ile 2000’li yıllara geldiÄŸinde tarihinin en derin krizini yaÅŸamıştır. 2010 yılına geldiÄŸimizde Türk bankacılık sektörü iyi ki bu derin krizi 10 sene önce yaÅŸamış diyorum. Kriz sonrasında baÅŸarıyla uygulanan “Bankacılık sektörü yeniden yapılandırma programı’ ve etkin bir ‘Denetleme ve düzenleme kurumu’ sayesinde Türk bankacılık sektörü baÅŸarı öyküsü haline geldi.”

2011’de Altay BirliÄŸi önermiÅŸti

Emine Nur Günay, Barış Can ile Orta Asya, G. Kore ve Türkiye Arasında Olası Bir Gümrük BirliÄŸi : Türkiye’nin Potansiyel Ä°hracat Kazanımları baÅŸlıklı akademik çalışmasında Altay BirliÄŸi önermiÅŸti. Günay 2011’de yayımladığı çalışmasını “Avrupa’daki sorun ve Çin’in önlenemez yükseliÅŸi, Türkiye’nin bölgedeki potansiyel kazanımlarının araÅŸtırılmasının önemini vurgulamaktadır. “Altay BirliÄŸi” isimli Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Türkmenistan ve Özbekistan arasında kurulacak tarihi, sosyal ve kültürel baÄŸlarla desteklenen, küresel ekonomiye uyarlanmıs, modern bir birlik önerilmektedir” diye özetlemiÅŸti.


Prof. Dr. Emine Nur Günay

* BoÄŸaziçi Üniversitesi (BÜ) Ä°novasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü
* BÜ Uluslararası Ticaret Bölümü öÄŸretim üyesi
* Lisans: Ekonomi, BoÄŸazici Universitesi
* Doktora alanı: Ekonomi, Vanderbilt University (ABD)
* Çalışma alanları: Uluslararası Ekonomi ve Dünya Ticareti; Yükselen Piyasa Ekonomileri; Türkiye Ekonomisi; Türk Bankacılık Sektörü Etkinlik ve Risk Analizi; Proje Yönetimi, KOBÄ°’ler; GiriÅŸimcilik; Ä°novasyon Yönetimi
* Hangi ÅŸirketlerle çalıştı?
- Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, TEB Aile Akademisi, Türk Hava Yolları, AXA Sigorta, Philip Morris (PMSA), Metro-Cash & Carry-Real, LCWaikiki, Yapı Kredi Emekililik, Aras Kargo, Borusan Holding

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.