Sosyal Medya

GÃœNCEL

Bakan EroÄŸlu: Ä°stanbul ve Ankara'da su sorunu yok

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 33, Ankara'da ise yüzde 24,6 olduğunu söyledi.



Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, Ä°stanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 33, Ankara'da ise yüzde 24,6 olduÄŸunu söyledi. Bu oranların geçen yıla göre düÅŸük olduÄŸunu belirten EroÄŸlu, ocak ayından sonra yağışların artmasını beklediklerini kaydetti. Buna raÄŸmen vatandaÅŸların korkacağı bir durumun olmadığını ifade eden EroÄŸlu, "Ankara'da suyumuz var, yeterli. Kesikköprü Barajı ve Gerede'den 32 kilometrelik Çamlıdere Barajı'na bir hattımız var. Dolayısıyla, Ankara'da da bir problem yok. Ä°stanbul ile ilgili ciddi bir iÅŸletme programı hazırladık. Dün oturduk, Ä°stanbul'u susuz bırakmamak için ne gerekiyorsa, onu yapacağız. Bir Melen Barajı'nı inÅŸa ediyoruz. Bir iki sürprizimiz var ama yarın Kadir TopbaÅŸ ile birlikte açıklayacağız. Onun için merak etmeyin, susuz bırakmayız." dedi. 

Bakan EroÄŸlu, basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Bakanlıkta gerçekleÅŸen toplantıda EroÄŸlu, yağışlar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de yılda ortalama 646 milimetre yağış düÅŸtüÄŸünü aktaran EroÄŸlu, 2013 yılında yağışın ortalamanın altında kaldığını söyledi. EroÄŸlu, bu yıl ki yağış beklentileri ile ilgili olarak ise önümüzdeki aylarda ortalama civarlarında yağış olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

BARAJLARDAKÄ° DOLULUK ORANLARI

Åžehirlerin son durumu hakkında da bilgi veren EroÄŸlu, barajların doluluk oranı ile ilgili olarak, Ä°stanbul'da geçen sene bu vakitler yüzde 63 oranında doluyken bu sene yüzde 33 civarında doluluk olduÄŸu bilgisi verdi. EroÄŸlu, Ankara'da geçen yıl yüzde 28 olan baraj doluluk oranın da bu yıl bu aylarda yüzde 24,6 olduÄŸunu bildirdi. 

"YARIN KADÄ°R TOPBAÅž Ä°LE DE?ERLENDÄ°RME YAPACA?IZ"

Yarın Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ ile birlikte deÄŸerlendirme yapacakları kaydeden EroÄŸlu, Ä°stanbul'un 16 milyonu aÅŸkın vatandaşın yaÅŸadığını onun için önemli bir ÅŸehir olduÄŸunu dile getirdi. VatandaÅŸların korkacağı bir durumun olmadığını vurgulayan EroÄŸlu, özellikle bu ayların baraj seviyelerinin en düÅŸük olduÄŸu aylar olduÄŸu bilgisinin altını çizerek, ocak ayından sonra bu oranların artacağını ifade etti.

Yağışların pazar günü Ä°zmir'den baÅŸladığını, Ä°skenderun'a kadar olan sahil içerisinde yağış beklediklerini aktaran EroÄŸlu, arkasından pazartesi gününden itibaren Trakya'da ve salı gününden itibaren de Türkiye genelinde yaÄŸmur beklediklerini söyledi. 

"Ä°stanbul VE ANKARA'DA SU SORUNU YOK"

Yağış olmasa Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir gibi büyükÅŸehirlerin yakın zamanda susuz kalabileceÄŸi yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine EroÄŸlu, "Vatandaşın geçmiÅŸte çok su sıkıntısı yaÅŸadığını hatırlatarak, Bu seneÄ°zmir ile ilgili bir problem yok. Çünkü Gördes'te suyumuz var. Bursa'da Nilüfer Barajı'nı inÅŸa ettik, bu olmasaydı Bursa bugün susuz kalabilirdi. Daha sonra, 2007 yılı kuraklığı sonrasında açılan kuyular var. Bursa'nın bir su sorunu yok. Ankara'da da bir problem yok. Ankara'da suyumuz var, yeterli. Kesikköprü Barajı ve Gerede'den 32 kilometrelik Çamlıdere Barajı'na bir hattımız var. Dolayısıyla, Ankara'da da bir problem yok. Ä°stanbul hala ciddi bir göç alıyor. Ä°stanbul ile ilgili ciddi bir iÅŸletme programı hazırladık. Dün oturduk Ä°stanbul'u susuz bırakmamak için ne gerekiyorsa, onu yapacağız. Bir Melen Barajı'nı inÅŸa ediyoruz. Bir iki sürprizimiz var ama yarın Kadir TopbaÅŸ ile birlikte açıklayacağız. Onun için merak etmeyin susuz bırakmayız."

"TARIM ÜRÜNLERÄ°NDEKÄ° FÄ°YAT ARTIÅžI YA?IÅžTAN DE?Ä°L"

Yağışın olmamasının tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkisini deÄŸerlendiren EroÄŸlu, sulamada bir sıkıntı olmayacağını, bin günde bin gölet seferberliÄŸine girileceÄŸi örneÄŸini verdi. Bu kuraklığa raÄŸmen sulama barajlarının yüzde 46 oranında dolu olduÄŸunu belirten EroÄŸlu, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının sulamadan kaynaklanmadığını, çiftçilerin ürün planlaması yapması gerektiÄŸini ifade etti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.