Sosyal Medya

RÖPORTAJ

Belediyecilik benim iÅŸim

Rize?de kendini ayrıcalıklı gören bir esnaf kesimi olduğunu belirten Halil Bakırcı, "Bunların bir kısmının istediğini alamamak gibi durumu var. Ama Halil Bakırcı, Rize?yi temsil ediyor ve her şeyi Rize için yapıyor? dedi



günebakış: 2004 yılında AK Parti’nin 15 aday adayından biriydiniz. Ä°stanbul’dan Rize’ye geldiÄŸiniz ilk gün adayım dediniz ve Rize Belediye BaÅŸkanı seçildiniz. 2009 seçimlerinde ise aday adayı çıkmadı ve siz 2. kez baÅŸkan seçildiniz. Åžimdi 2014 seçimi için 10 tane aday adayı var. Bu durumu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

Halil Bakırcı: Öncelikle ÅŸunu söyleyeyim. 2004, 2009 ve 2014’un konjonktürü çok farklı. 2004’te AK Parti yeni iktidar olarak ilk kez yerel seçimlere girdi. Rize; heyecanı, seçilme ve hizmet etme arzusu yüksek insanların bol olduÄŸu bir yer. Türkiye’de bu anlamda Rizeliler önde. Seçilmeyi, hizmet etmeyi arzu eden insanlarımız çok fazla. Bunları Rize’de iktidar partisinde bulursun, muhalefette bulamazsın. Belediyecilik farklı ve heyecanlı bir iÅŸtir. Zor bir iÅŸtir. Zevkli bir iÅŸtir. Bu da bizim iÅŸimizdir. AK Parti’nin iÅŸi. AK Parti’nin Türkiye’de yetiÅŸtirdiÄŸi sayılı belediyecilik hizmetlerini bilenlerin iÅŸidir. 2004 seçimlerinde ben de diÄŸer aday adayları ile birlikte partimin ortaya koyduÄŸu süreci iÅŸlettik. Bununla da Rize kamuoyunun ağırlıklı kanaati Halil Bakırcı bu iÅŸi en iyi yapar olgusuyla ben aday oldum. Yoksa farklı bir özelliÄŸimden dolayı deÄŸil. AK Parti ne diyor biz milletin partisiyiz ve milletin, halkın dediklerini yaparız ve halkın dediÄŸi oldu. 2009’a gelince farklı bir konjonktür oldu. Hem parti içinden hem de dışarıdan Bakırcı devam edecek diye aday çıkmadı. Åžunun altını çiziyorum. 2004 seçimlerinde Halil Bakırcı, AK Parti’den biraz fazla oy aldı. 2009 seçimlerinde ise eÅŸit aldık. AK Parti’nin il genel meclis üyeleri ile belediye meclis üyeleri aynı oyu aldı. O dönemde E-Muhtıra’nın getirdiÄŸi güçler Rize Merkez ile birlikte Çayeli ve ArdeÅŸen Ä°lçeleri’nde bazı çalışmalar yaptı. Eski BaÅŸbakan Mesut Yılmaz’ın da bir adayı desteklemesi bir güçtü. Åžimdi durum deÄŸiÅŸti. Ben 2014 seçimleri için aday adayı olup olmama konusunda ortaya bir eÄŸilim koymadım. Nedeni ise benim bir milletvekilliÄŸi hevesim var. Ancak 2014 seçimlerinde aday olup belediye baÅŸkanı seçilirsem milletvekili seçimlerine aday olmayı etik görmüyorum. Zaten bu benim ÅŸahsıma da yakışmaz. Belediye baÅŸkanlık görevini yarıda bırakıp bir baÅŸka göreve gitmeyi kendime göre siyasi olarak etik görmüyorum. Yerel seçim ile genel seçim arasında çok kısa bir süre olmasına raÄŸmen bunu hiç etik görmüyorum. Bununla da bir takım istiÅŸareler yaparak kendime göre bir karar verdim ve aday adayı oldum ve kamuoyunun bakışı bundan sonra farklı ÅŸekilde yönlenmeye baÅŸladı.

 HALÄ°L BAKIRCI, TÜRKÄ°YE’NÄ°N BAÅžARI Ä°VMESÄ°
YÜKSEK BELEDÄ°YE BAÅžKANLARINDAN BÄ°R TANESÄ°DÄ°R

Çok deÄŸerli aday adayı arkadaÅŸlarımız var ama belediyecilik benim iÅŸim. Bizim iÅŸimiz. 2004’ten seçildiÄŸim bugüne kadar yapılan anketler ve yerel yönetimleri inceleyen, araÅŸtıran kuruluÅŸlar tarafından bakıldığında Rize Belediye BaÅŸkanı Halil Bakırcı, Türkiye’nin baÅŸarı ivmesi yüksek belediye baÅŸkanlarından bir tanesidir. Hep ilk 10’un içinde oldum. Bunu herkes biliyor. BüyükÅŸehir olmuÅŸ olan Trabzon, Ordu, Malatya ve Urfa gibi belediyeleri düÅŸtüÄŸümüz zaman 51 belediye kalıyor. Bununla da Türkiye genelinde baÅŸarı ivmesi açısından ilk 3 belediyenin içindeyiz. AK Parti’nin Rize’de 10 tane birbirinden deÄŸerli adayı var. Kamuoyu bunlara bakıyor ve bunların hangisi Rize’ye belediye baÅŸkanlığı yapabilir diyor. Partim de ona göre karar verecektir. Rize’de AK Parti’ye oy vermemiÅŸ siyasi tabanlardan Halil Bakırcı’ya yüzde 20 civarında oy vermiÅŸler var. Åžunu da söyleyeyim AK Parti’nin içinde Bakırcı’ya oy vermeyeceÄŸim diyenlerde var. Onlarda ÅŸahsi istediklerini alamadıklarından. Benim böyle bir farklılığım var. Çünkü ben hizmet anlamında hep eÅŸit davrandım. Hatalarımla birlikte olması gerektiÄŸi gibi davrandım. DoÄŸru bildiklerimi yaptım ve doÄŸru yaptım. Bugün kamuoyunun bakışı Halil Bakırcı’nın lehine deÄŸiÅŸti.

günebakış: 10 yıldır belediye baÅŸkanısınız. Ä°lk geldiÄŸinizde Rize’yi yeterince tanımıyordunuz. Åžimdi çok iyi tanıyorsunuz. Halil Bakırcı, farklı, aykırı bazen de çılgın bir baÅŸkan. Denizde, havada ve karada. Söyledikleri ve yaptığı iÅŸlerle adınızdan çok söz ettirdiniz. Kendinizi ölçtüÄŸünüzde Halil Bakırcı için neler söylersiniz?

Halil Bakırcı: Ben bir ÅŸeyi yapmak için farklı davranmıyorum. Halil Bakırcı, kendi doÄŸal, bir Rizeli vatandaÅŸ neyse ben de öyle davranıyorum. Sabah dolmuÅŸa biniyorum. Her zaman bineceÄŸim. Denize giriyorum. Denize giren bir adamım. ParaÅŸüt ile atladım. Ä°nsanlar bizi örnek alacağımızdan bazı ÅŸeyleri deÄŸiÅŸtirmeliyiz. Yaptıklarım benim doÄŸal yaÅŸamımdır. Ä°nsanlarımızı sosyal hayatın içine çekmeliyiz. Bunlar farklılık deÄŸil olması gereken ÅŸeylerdir. Toplumun önünde bulunan insanlar topluma örnek olması lazım. Örnek olurken de yapmacık deÄŸil. Ben içimden geldiÄŸim gibi doÄŸal olarak yaşıyorum. Ata binmeyi, çadırda yatmayı, koyun beslemeyi seviyorum. Belediye baÅŸkanı olduÄŸun zaman alışkanlıklarından vazgeçmeyeceksin. Ben dolmuÅŸa da binerim. Denize de girerim. Maçı da heyecanlı bir ÅŸekilde izleyeceÄŸim. Olması gerektiÄŸi ÅŸekilde yaşıyorum. Benim yaptıklarım farklı deÄŸil. Basma kalıpların içinde durulmaz. Farklılığı oluÅŸturamazsan sen farklı adam deÄŸilsindir. Benim farklılığım normal yaÅŸam seklimdir. BeyoÄŸlu Belediye BaÅŸkan Yardımcılığı görevimde de aynısını yaptım.

     

GEÇMÄ°ÅžTE SOKA?A HAKÄ°M
OLAMAYAN BAÅžKANLAR VARDI

günebakış: Rize’de esnaf ve tüccarla aranızda sorunlar olduÄŸu söyleniyor. Bununla ilgili neler söylersiniz?

Halil Bakırcı: Rize’de kendini ayrıcalıklı gören bir kesim var. Daha önceki belediye baÅŸkanları çok gezmedikleri için bu konuda problem yaÅŸamamışlardır. Ben ÅŸunun altını çiziyorum. Benimle sorun yaşıyor diyen esnaf kesimi hangi belediye baÅŸkanı ile uyumlu çalışmışlar? Demek ki bunda sorun ben deÄŸilim. Hızır Hop mülayim bir belediye baÅŸkanıydı. Enflasyonun yüzde yüz olduÄŸu dönemde kiralara yüzde 10 zam yaptığında hakaret etmediler mi? Onlar benim yüzüme hakaret edemediler arkamdan eleÅŸtirdiler. Ben doÄŸal bir adamım. Bağırıp çağırırım ama 10 dakika sonra unuturum. Bunları saydığımız zaman bunlar parmaklarımızı geçmeyecek kadardır. Fakat propaganda oluÅŸturdular. Çünkü bir kısmının istediÄŸini alamamak gibi durumu var. Bir kısmı da kendini farklı görüyor. Sokaktan geçerken garsonu ile deÄŸil komisi ile belediye baÅŸkanını çağırandır. Kimse kusura bakmasın. Halil Bakırcı, Rize’yi temsil ediyor ve bunu Rizeli’ye yaptırmaz. Yaptırmadım da. Problem de budur. Böylesine algılar kırıldı. Bunların sayıları azaldı ve hatalarını gördüler. Ben sorumluluk makamında olduÄŸumdan bazı ÅŸeyleri konuÅŸmak doÄŸru deÄŸil. GeçmiÅŸte belediyesine ve sokağına hakim olamayan belediye baÅŸkanı vardı. Altını çiziyorum; Gariban, alt gelir grubundan kimsesiz, hiç kimseyi ezmiÅŸ deÄŸilim. Ancak kanunlara, kurallara uymamış, Belediye’yi hiçe takmış, bir kusur yapmış kim olursa olsun isterse babamın oÄŸlu olsun fark etmez bunlara karşı hukukun bize verdiÄŸi yetkiyi onun aleyhine kullandım. Bana ÅŸuna ÅŸu kusuru ettin, ÅŸuna farklı davrandın, bunun hakkını yedin diyen bir tek kiÅŸi yoktur. Bir dedikodu kesimi vardır ama bunların güçleri azaldı. Bir elin parmakları kadar yoktur. Bunlar seçimle birlikte dedikodu olarak tarihin sahnesinde kalmış olacaklar. Bu arada BaÅŸbakanımız Türkiye’de belli iÅŸ adamı kesimiyle iyi geçinebiliyor mu? Geçinemiyor. Bunun bir ufağı da Rize’de var. Partileri bile yoktur. Bu kesime çok itibar etmiyorum. Ben sessiz çoÄŸunluÄŸun sesiyim. Kararı her zaman olduÄŸu gibi yine halk verecektir. Halk verdikten sonra ben zaten Rize’de AK Parti’nin dışında bir siyasi durum yoktur. AK Parti’nin adayı da Halil Bakırcı’dır. Ä°nÅŸallah 5 yıl daha Rizeliler’le birlikte olacağım.

günebakış: Sürekli dile getirdiniz. Rize bir kasaba görünümündeydi. 10 yılda Rize’nin çehresi deÄŸiÅŸti. Yeniden aday olup seçildiÄŸinizde Halil Bakırcı’nın plan ve projeleri nelerdir?

Halil Bakırcı: Rize’de kasaba görüntüsünü saÄŸlayan dolgu sahasında birkaç unsur vardı. Bunların bir tanesi dolgu alanında bulunan bir kısmı esnaf,  seyyar satıcı, bir kısmı gariban ve bir ÅŸekilde iÅŸ yapmaya çalışan bir kısmı da gayrı meÅŸru iÅŸ yapan insanlardı. Burayı kaldırdık. Zaten tepkide oradan geliyordu. KeÅŸke o zaman bunu biraz daha yumuÅŸak yapabilseydik ama yapamadık. Kalkması gerekiyordu kaldırdım. Rize ve Rizeli için yaptım. Bunun sorumluluÄŸunu ne Valilik ne Emniyet aldı. SorumluluÄŸu bana kaldı. Bin tane esnaf etki alanları ile birlikte 10 bin kiÅŸi olarak karşına çıkıyor. Ama o mezbeleyi kaldırdım. Ä°kincisi ise dolmuÅŸ duraklarını birleÅŸtirmek. BirleÅŸtirdik sonra ayrıldılar sonra yine birleÅŸtirdik. EdindiÄŸimiz tecrübe ile birlikte sonuç aldık. Åžimdi ise herkes memnun. O gün aleyhimize olanlar ÅŸimdi teÅŸekkür ediyor. Herkes kazandı. Üçüncü ise TÄ°MYA Vadisi. Burada yaÅŸayanlarla anlaÅŸarak vadiyi yapıyoruz. Bunlarla birlikte de çıraklık ve kalfalık dönemimden sonra ÅŸimdi benim ustalık dönemim geliyor. Rize’de benim kadar hiçbir belediye baÅŸkanı eleÅŸtirilmemiÅŸtir. Ama bende demokratiklik ve rahatlık olduÄŸu için eleÅŸtirilere çok fazla ses çıkartmıyorum. Belediyenin parkomatında çalışan bir arkadaşımız bağımsız belediye baÅŸkan adayı olacakmış. Bende bunu duydum. Bana bunu iÅŸten çıkartalım mı dediler. Ben onlara iÅŸi ve hizmeti nasıl dedim. Fena deÄŸil dediler. Bende iÅŸten çıkartmak olmaz. Aday olacaksa olsun dedim. BaÅŸka bir belediye baÅŸkanı olsa iÅŸten çıkartırdı. Bir gün bir taksi durağından beni vuracaklarını söylediler. Ben de beni çok aramasınlar gideyim o taksi durağına vursunlar dedim. Gittim o taksi durağına oturdum. Hatta benim için köÅŸe bucak kaçıyor bile dediler. Polis bile inandı. Bunlar hep dedikodu. Taksicinin ne böyle bir niyeti ne de baÅŸka bir ÅŸeyi var. Birisi bu dedikoduyu yapmış ve ÅŸehir de buna inanmış. Rize bazı ÅŸeyleri çok farklı algılıyor.

USTALIK DÖNEMÄ°MDE RÄ°ZE'YE
SÜPER BÄ°R MEYDAN YAPACA?IM

Rize’yi kısmen kasaba olgusundan kurtardık. Ama henüz tam olarak kurtarmadık. DoÄŸalgaz geldi. Stat yapıldı. Güney Çevre Yolu yapılıyor. Ben dedikodu ve çukurlarla uÄŸraÅŸmıyorum. Hizmet yapıyorum. Önümüzdeki dönemde belki mega bir kent diyemem ama Rize gerçek bir kent görünümünde olacak. Dünyadaki tüm ÅŸehirlerin hatta semt ve mahallelerin meydanları vardır. Rize’nin böyle bir meydanı yok. Kent olgusunu oluÅŸturmak için Rize ölçeÄŸinin üzerinde bir meydana ihtiyacımız var. En önemlisi budur. Bu anlamda da parkın içinde bulunan bina ile birlikte Ziraat Bankası’nın bulunduÄŸu ada, polis karakolu, eski adliye binası, sinema, özel idare ve Ekrem Orhon Apartmanı’nın bulunduÄŸu bölümü kaldırıp meydan yapacağım. Kentsel dönüÅŸüm olarak bunu yapacağım. Bunun altıda otopark olacak. Üstü meydan olacak ve trafik alttan geçecek. Bunu baÅŸlayıp bitireceÄŸim. Ustalık dönemimde bunu yapacağım. Bunun finansını da Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan temin edeceÄŸim.

Ä°kincisi ise ÅŸehir içindeki belediye blokları bu ÅŸehri tehdit ediyor. Binalar fiziki ömürlerini tamamladılar. Buradaki iÅŸ yerlerinde tapusunu alanlardan metrekare maliyetlerini alacağız. 100 metrekareyse bunun maliyetini verecek. Belediyenin kiracısı olup tıkır tıkır kirasını veriyorsa kiracılığı devam edecek. Ama doÄŸru dürüst kira vermemiÅŸ. Ona vermiÅŸ buna vermiÅŸ belediye ile sorunlu olan kusura bakmayacak. Asla onları kiracı yapmayacağız. Normal vatandaÅŸ gibi ihaleye girecek. Her gün sorun yapanı ÅŸehrin başına bir daha bela etmem. Belediye bloklarında BektaÅŸ’ın kahvesi var. Bozulmayan tek yer orasıdır. Yapıldığı günden itibaren aynı aile kimseye satmadan 35 yıldır ticaret yapıyor. Tıkır tıkır kirasını veren bu kiÅŸiyi benim oradan çıkarma hakkını kendimde görmüyorum. Böyle olanların kiracılık hakkını asla sonlandırmam. Ben Rize Belediye BaÅŸkanlığı’na seçildiÄŸim yılın öncesinde 2003 yılında Rize Belediyesi’nin bütçesi eski parayla 14 trilyondu. 8.5 milyon dolardı. 2012 yılı sonu itibariyle de 60 trilyon. 2013 yılı sonu itibariyle de 70 trilyon olacak. Bütçe 75 trilyon ile baÄŸlanacak. Bütçeyi yapmak kolay ama parayı bulmak zor. 2003 yılının kira gelirleri 1.4 trilyon civarındaydı. Åžimdi ise 5 trilyon. Çünkü eskiden ucuzdu. Åžimdi deÄŸerinde. Ä°ÅŸte esnafın beni sevmeme nedenlerinden biri de budur. Emlak vergisi kadar kira vermiyordu.

 

günebakış: GündoÄŸdu Beldesi Rize’ye katılıyor. Seçimle birlikte Rize sınırları içine dahil olacak. Rize Belediyesi büyüyecek. Hizmet alanı geniÅŸleyecek. Bunun için neler söylersiniz?

Halil Bakırcı: GündoÄŸdu ile Rize’nin birleÅŸmesini ben yıllar önce söyledim. O zamanki belediye baÅŸkanına söyledim. Buna önce evet dedi sonra vazgeçti. Sonra geliÅŸen konjonktür içinde GündoÄŸdu AK Partili oldu. GündoÄŸdu heyelanla, suyla ve baÅŸka ÅŸeylerle sorun oldu. Sorunlarda hep beni aradılar. GündoÄŸdu Belediyesi’nin borcu çok, nüfusu az . Sonra bununla ilgili çalışma baÅŸladı. Gerekli konuÅŸmalar ve çalışmalar yapıldı. Çaykent ve Muradiye’de konuÅŸuldu. Ancak önce GündoÄŸdu olsun diÄŸerlerine sonra bakılır denildi. Süreç iÅŸledi. Belediye baÅŸkanı ile görüÅŸüldü. Yapılan konuÅŸmalar sonrasında bana meclis kararını çıkar dediler bende çıkarttım. GündoÄŸdu’nun nüfusu 7 bin dolayındı. Tophane Mahallesi’nin nüfusu ise 13 bin. Benim bir mahallenin yarısı kadar. Yaklaşık 13 trilyon borcu var. Nereye ne kadar borcu var bunu bilmiyorum. Seçimden sonra bunu öÄŸreneceÄŸiz. Ä°mar Kanunu’na sığmayan binalar yapılıyor. Ruhsatlar veriliyor. Sınırı aÅŸmışlar. Sorunlar karşımıza çıkacak. Ancak ben bu iÅŸi biliyorum. Gerekeni yapacağım. Ben 2004 yılında seçildiÄŸim gibi aynı heyecan, bilgi birikim ve donanımım artacak ÅŸekilde çalışacağım.

günebakış: Rize Belediye BaÅŸkanı Halil Bakırcı’nın olumlu ve olumsuz taraflarını Halil Bakırcı nasıl anlatır?

Halil Bakırcı: Bunu ben anlatırsam yanlış olur. Yanlış anlatırım. Ä°nsanın kendini anlatması doÄŸru deÄŸil. Ama Halil Bakırcı çalışkan, gayretli, tuttuÄŸunu kopartan, alttan alan, karar verirken çok istiÅŸare eden, zor karar veren ama verdiÄŸi doÄŸru karardan da vazgeçmeyen bir adamdır. Elbette insan hata yapar. Ama kararım doÄŸru, yaptığım doÄŸru ise bundan dönmem. Ben Rize’de hoÅŸgörümden dolayı eleÅŸtiriliyorum. Benim kadar sokaÄŸa çıkan insanlarla iç içe olan bir belediye baÅŸkanı yoktur. Camiye giderim alkol almam ama meyhaneye otururum. Spor yaparım. Rize’de sporla, futbolla iç içe olan baÅŸka bir belediye baÅŸkanı olmamıştır. Spor camiası benden yeterince istifade etmedi. Futboldan anlayan, seven, iç içe olan bir belediye baÅŸkanı gelmedi. Benim gibi Türkiye’de çok az baÅŸkan vardır.

TEK TEK TÜM EVLERÄ° ZÄ°YARET EDECE?Ä°M

günebakış: 2009 seçimlerinde ev ev dolaÅŸarak çalıştınız. Gençlerden ve bayanlardan büyük ilgi gördünüz. Seçimi kazanmakta etkili oldu. Aday olursanız seçim kampanyasını nasıl yapacaksınız?

Halil Bakırcı: Yine bire bir daha heyecanlı ve daha çok çalışacağım. 2008 seçiminde 12 bin dolayında eve girdim. Bu seçimde iddia ediyorum. Kapısına gitmeyeceÄŸim hiçbir konut bırakmayacağım. Ä°ÅŸ yerleri için aynı ÅŸeyleri demiyorum. GündoÄŸdu’dan Çifte Kavak’a kadar zilini çalmayacağım, bulduÄŸum zaman elini tutmayacağım hiçbir seçmen ve vatandaÅŸ bırakmayacağım. Herkesin kapısına tek tek gideceÄŸim. Çünkü geçen seçimde AK Parti’nin seçmen kitlesi arka mahalle, gençler, kadınlar, alt gelir guruplardır. Kulelerde oturanlarla bizim çok iÅŸimiz olmaz. Elbette onlara da hizmet veriyoruz. Ben belediye baÅŸkanı seçildiÄŸimde 10 yaşında olan bu seçimde bana oy verecektir. Tek tek hiçbir konut atlamadan tamamını ziyaret edeceÄŸim. Neler yapacağımı adaylığım netleÅŸtiÄŸi zaman ortaya koyacağım.

günebakış: teÅŸekkür ederim.

Halil Bakırcı: Ben teÅŸekkür ederim.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.