Sosyal Medya

Türk vatandaşlara 'vizesiz' Avrupa yolu

Türk vatandaşlara vizesiz seyahat yolunu açacak 'geri kabul anlaşması'nda uzlaşıldı.



Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının vizesiz Avrupa BirliÄŸi ülkelerine seyahat edebilmesinin önündeki bir engel daha aşılıyor. Taraflar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının AB ülkelerine vizesiz girebilmesi müzakerelerinde uzlaÅŸmaya vardı. Karşılıklı çekincelerin giderilmesiyle bir süredir yürütülen yol haritası müzakerelerinde imza aÅŸamasına gelindi.
UzlaÅŸma çerçevesine BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan da onay verdi.Ä°mzaların bu ay içinde atılması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL Ä°ÅžLEYECEK?

Türkiye, Avrupa BirliÄŸi ile uzlaÅŸmanın ardından Haziran 2012'de paraf attığı geri kabul anlaÅŸmasını imzalayacak.
Ardından eÅŸzamanlı olarak vize muafiyetine yönelik müzakereler baÅŸlayacak. Geri kabul anlaÅŸmasıyla Türkiye, kendi üzerinden Avrupa BirliÄŸi'ne kaçak yollardan giden üçüncü ülke vatandaÅŸlarını geri almayı kabul edecek.
AnlaÅŸmanın yürürlüÄŸe girmesi için Meclis onayına geçirilmesi ÅŸart.

Geri kabul anlaÅŸması yürürlüÄŸe girdikten sonra, karşılıklı bir izleme sürece süreci olacak. Avrupa BirliÄŸi Türkiye'nin; Türkiye Avrupa BirliÄŸi'nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediÄŸine bakacak.

EÄŸer Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirir ancak makul bir süre içerisinde Avrupa BirliÄŸi vize muafiyeti tanımazsa, Türkiye tek taraflı olarak geri kabul anlaÅŸmasını askıya alabilecek.

Ä°mzalar atılır, süreç iÅŸlemeye baÅŸlarsa ve süreç içinde herhangi bir sorun çıkmazsa, en az üç yıl sonra, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları için vizesiz Avrupa kapıları açılacak.

STAR  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.