Sosyal Medya

Serbest dolaşım ne zaman başlayacak?

Bakan Bağış, en geç 3 yıl içinde AB üyesi ülkelere vizesiz gidilebileceği müjdesini verdi.



Avrupa BirliÄŸi Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Egemen Bağış, en geç 3 yıl içinde AB üyesi ülkelere vizesiz gidilebileceÄŸinin müjdesini verdi. Ankara'da 'EMC Forum 2013' etkinliÄŸi açılış törenine katılan Egemen Bağış vize muafiyetiyle yıllardır uÄŸraÅŸtıklarını vurguladı. Bağış: "BaÅŸbakanımıza sunum yapıldı. AB Bakanlığı yanında DışiÅŸleri ve Ä°çiÅŸleri Bakanlarımız da çok hummalı çalıştı. Bu konuda BaÅŸbakanımızın çok net bir talimatı oldu. En geç 3 yıl içinde AB üyesi ülkelere vizesiz gidilebilecek." dedi.

'ANASININ AK SÜTÜ GÄ°BÄ° HELAL DOLAÅžIM'
Vize konusunda yapılan eleÅŸtirilere de cevap veren Bakan Bağış, "Bazıları karıştırıyor. Azerbaycan yaptı, Türkiye niye yapmadı, diyenler var. Azerbaycan'ın yaptığı vize kolaylığıdır. Biz vize kolaylığı teklifini bundan 4 yıl önce reddettik. Biz 4 yıl dik durduk. Bunun neticesinde vize muafiyeti müzakerelerine baÅŸlıyoruz. Vize kolaylığına baÅŸlasaydık orada kalırdı bu iÅŸ ama vize muafiyeti için ısrarcı olduk bunun neticesinde vatandaşımıza anasının ak sütü gibi helal olan dolaşım hakkını inÅŸallah kazanacağız." ifadelerini kullandı.

'VERDÄ°?Ä°MÄ°Z RAHATSIZLIKTAN DOLAYI ÖZÜR DÄ°LEMEYÄ°Z'
Bağış, "Sanatçı ve iÅŸ adamlarına ayrıcalık mı uygulanacak?" sorusu üzerine, "Zaten iÅŸ adamlarına, sanatçılara ve sporcularımıza AB üyesi ülkelerin baÅŸkonsoloslukların, büyükelçiliklerin özel muamele yaptığını biliyoruz. Bizim birçok ticaret odamız il bazında üyeleriyle ilgili resmi belge verdiÄŸi zaman onların vize süreci hızlanıyor. Onlara daha uzun süre vize veriyorlar. Ama biz istiyoruz ki hiçbir vatandaşımıza ayrım yapılmadan AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilsin." dedi. Söz konusu mutabakata direnen AB üyesi ülkelerin olduÄŸunu söyleyen Bakan Bağış, Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlara iÅŸaret ederek, "VerdiÄŸimiz rahatsızlıktan dolayı kimseden özür dilemeyeceÄŸiz. Biz büyümeye devam edeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Kısa zamanda Avrupa BirliÄŸi yetkililerinin Türkiye'ye geleceÄŸini kaydeden AB Bakanı, "Hem bizim vatandaÅŸlarımıza vize muafiyeti sürecini baÅŸlatmak için yol haritasını resmiyete dökülüp imza atılacak, hem de Türkiye üzerinden Avrupa'ya yasa dışı giden 3. Ülke vatandaÅŸlarının geri kabul edilmesi için anlaÅŸma imzalanmasını eÅŸ zamanlı olarak öngörüyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CHA  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.