Sosyal Medya

GÃœNCEL

Bir bölgemizde 'büyük deprem' bekleniyor!

AFAD, Türkiye'nin bir bölümünü büyük bir depremin beklediğini belirtiyor.



 

Deprem acısını iyi bilen DoÄŸu’da son on günde yaÅŸanan sarsıntılar AFAD’ı hareketlendirdi. Alarmın temelinde 7.3’lük deprem beklentisi var.


DoÄŸu Anadolu’da son 10 günde üst üste yaÅŸanan depremler, BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim BaÅŸkanlığı’nı (AFAD) da harekete geçirdi. AFAD Deprem Dairesi BaÅŸkanı Dr. Murat Nurlu, son çalışmalarını STAR’a deÄŸerlendirdi. DoÄŸu Anadolu için özel çalışma baÅŸlattıklarını anlatan BaÅŸkan Dr. Nurlu “7.3’lük deprem beklediÄŸimiz yerler var. Ä°l bazında söyleyemeyiz ama gözümüz kulağımız DoÄŸu Anadolu’da o bölgede. Yapı kalitesizliÄŸi nedeniyle DoÄŸu’da olacak bir deprem aynı anda dört ya da beÅŸ ili etkileyip, yıkıma neden olabilecek özellikte. 1939 Erzincan depreminin Türkiye’nin 5’te 3’ünü etkilediÄŸini unutmadık” dedi.

Yeni deprem haritası hazır

Yeni tekniklerle deprem hasar haritası oluÅŸturduklarını ve yönetmelikte deÄŸiÅŸikliÄŸe gideceklerini belirten BaÅŸkan Nurlu “En son deprem bölgesi haritamız 1996’da yürürlüÄŸe girmiÅŸ. Haritadaki yerleÅŸim yerleri bugünkünden farklı. O nedenle çeliÅŸkiler yaÅŸanmaya baÅŸladı. MTA yeni diri fay haritası açıkladı. Biz de 90 hocanın üzerinde çalıştığı bir harita hazırladık. 2014 yılında da açıklayacağız” diye konuÅŸtu.

Sigorta deÄŸerleri deÄŸiÅŸecek

Haritanın özellikle sigorta ve konut fiyatlarında hareketliliÄŸe katkısı olacağını vurgulayan Nurlu ÅŸunları söyledi: Ä°nsanlar internete girip, ev alacakları zaman deprem tehlike durumuna ulaÅŸabilecek. ÖrneÄŸin Atatürk Olimpiyat Stadı, ÅŸu anki haritamıza göre baktığımızda deprem zonunda ikinci bölgede. Küçükçekmece ise birinci derecede. Olimpiyat Stadı da oraya baÄŸlı. Sigorta yapılacağı zaman baÄŸlı olduÄŸu ilçenin deÄŸeriyle birinci derecede sigorta deÄŸeri alınıyor. Haritanın kentsel dönüÅŸüme de etkisi olacak. Birinci kuÅŸak deprem alanı daralacağı için dönüÅŸümde yeni alanlar tespit edilecek.

ACÄ°L DURUMLAR YERÄ°NDE ÇÖZÜLMELÄ°

Türkiye’nin kentsel dönüÅŸümle birlikte depremin hasarlarına savaÅŸ açtığını anlatan Nurlu, “AFAD sadece deprem bekliyorum diyen bir kurum deÄŸil. Lojistik merkezler var. Müdahale planlarının hazır olması lazım. Merkezden bir ilimize yardım zor bir olay. Ä°ÅŸi yerinde çözmemiz lazım. Yerleri belirlendi lojistik merkezlerinin” diye konuÅŸtu.



STAR  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.