Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Seçim takvimiyle partilerin hazırlığı çelişti, işler karıştı

Yerel seçim 30 Mart?ta yapılacak, seçim takvimi de 1 Ocak?ta başlayacak



. AK Parti ise aday adayları baÅŸvurularını 21 Ekim’de kabul etmeye baÅŸlıyor. Fakat devlet memurlarının istifa etmeleri için 2 Aralık’a kadar süre var. Tarih farklılıkları, takvim revizyonunu zorunlu kıldı…

 

Yürürlükteki Seçim Yasası’na göre, yerel seçimlerin mart ayının son pazar günü yapılması gerekiyor. Bu tarih de 30 Mart 2014 Pazar günü olarak kesinlik kazanıyor.
Yine…
Yasaya göre seçim takvimi resmi olarak 1 Ocak 2014 ÇarÅŸamba günü iÅŸlemeye baÅŸlıyor.
Bu durumda…
Yerel seçimlerde aday olmayı düÅŸünen devlet memurlarının seçim takviminin baÅŸlamasından bir ay önce istifa etmelerigerekiyor. Takvim baÅŸlangıcının 1 ay öncesi pazar gününe rastladığı için de, aday olacak devlet memurlarının istifa etmeleri gereken en son tarih olarak 2 Aralık 2013 Pazartesi günü kesinlik kazanıyor.
Ne var ki…
Önümüzdeki yerel seçime yönelik olarak siyasi partilerin daha farklı hazırlık süreci içinde oldukları gözleniyor.
Bu süreci de…
Aday adaylığı baÅŸvurularını 21 Ekim 2013 Pazartesi gününden itibaren kabul etme kararı alan AK Parti Genel Merkezi baÅŸlattı.
Aslında…
AK Parti adaylık baÅŸvurularınıerkene çekerken hem seçimlere daha erken hazırlanmayı planlıyordu, hem de yerel seçimden 4.5 ay sonra yapılacak cumhurbaÅŸkanlığı seçimi için zaman kazanmayıamaçlıyordu.
O süreçte…
DiÄŸer partiler de AK Parti’nin takvimine benzer planlamalar yaptılar.
Fakat…
Siyaset ya da sivil toplumdan gelenlerin aday adaylığı baÅŸvuruları 21 Ekim’de baÅŸlarken, devlet memurlarının aday adaylığı baÅŸvuruları için istifa edecekleri son tarihin 2 Aralık olması seçim takvimiyle partilerin hazırlığı arasında çeliÅŸki oluÅŸturdu.
O nedenle…
AK Parti Genel Merkezi önce devlet memurlarının istifa tarihlerini de partinin açıkladığı aday adaylığıbaÅŸvurularıyla birleÅŸtirmek için yasal düzenleme yapmayı düÅŸündü.
Bu kez de…
9 günlükKurban Bayramı tatili ve hemen arkasından Cumhuriyet Bayramı tatilinin gelmesi memurların istifalarının ekim ayına çekilmesi isteÄŸinin önündeki engel oldu.
Gelinen noktada…
AK Parti Genel Merkezi ÅŸimdi, daha önceden hazırladığı takvimi revizeediyor. Ankara’dan gelen haberlere bakılacak olursa, temayül yoklamalarıda memurların istifa sürelerinden sonra, yani aralık ayı içinde yapılabilecek.
Yani…
GeçmiÅŸ seçimlere göre bu seçimin hazırlıklarına daha erken baÅŸlama projesiÅŸimdilik askıya alınmış durumda. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.