Sosyal Medya

GÃœNCEL

AK PARTİ'DE 3 DÖNEME 152 FORMÜLÜ

AK PARTİ tüzüğünün mimarı Yazıcı, '3 dönem şartı'yla ilgili formül verdi. Suriye sınırındaki kimyasal tedbirlerini de anlatan Bakan, önlemlerin maliyetini açıkladı.



 

Yazıcı, "Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Türkiye'nin ihtiyacı olması durumunda 152'nci madde anahtar olabilir" dedi. 152'nci madde yetki ve görev devrini içeriyor.

AK Parti'nin önemli kurmaylarından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 12 Eylül'ün yıldönümünde siyasetten ekonomiye kadar birçok konuda konuÅŸtu.

Ä°ÅŸte Sabah'a göre, Yazıcı'nın açıklamaları:

Türkiye'de hâlâ darbe ihtimali var mı?

Gen deÄŸiÅŸimi uzun zaman ister. Bu bir zihniyet meselesidir. Bugün 12 Eylül'ün 33'üncü yıldönümü. Aynı zamanda da referandumun 3'üncü yıldönümü. Darbeyi önde görünen silahlı kuvvetler yapar. Onlara silahlar düÅŸmana karşı sınırları korumak için verilir. Ama darbede o silahlar milletin seçtiÄŸi yöneticilere yöneltilir. O kadar ağır bir ÅŸey ki… Yönetime el koyan asker, millete 'Sizi korumak için yaptım' der. AK Parti'ye açılan ikinci kapatma davası da darbe giriÅŸimidir.

İkinci dava mı?

Evet… Herkes kapatma davasının 14 Mart 2008'de açıldığını sanıyor. Ama ilk dava parti kurulduktan bir hafta sonra dönemin Yargıtay Savcısı Sabih KanadoÄŸlu tarafından açılmıştı. 6 başı kapalı üye ile hüküm giydiÄŸi için BaÅŸbakan'ın kuruculuktan çıkarılması ve AK Parti'ye ihtar verilmesi istenmiÅŸti. Anayasa Mahkemesi benzer konularda farklı kararları olmasına raÄŸmen bize 6 ay süre verdi ve Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın kuruculuktan çıkarılmasını istedi. 2001 yılı sonunda baÅŸbakan kuruculuktan ayrılıp, genel baÅŸkan olarak kaldı. Mahkeme kararına uyulmadığı gerekçesiyle dava açıldı. Ä°lk kapatma davası odur. 2008'de de ikinci dava açıldı. Türkiye 6 ay kadar bu davayla uÄŸraÅŸtı. Davanın maliyeti 20 milyar dolar. 2008'de yatırım bütçemiz 12 milyar TL. Bu zararı kim ödeyecek?

ANAHTAR MADDE

AK Parti tüzüÄŸünde bir deÄŸiÅŸiklik olur mu?

Yazan kiÅŸi benim. BaÅŸbakanımızın bu konuda hassasiyeti var. Ona raÄŸmen farklı bir düzenleme olmaz. Ama adaylık ÅŸartlarına iliÅŸkin maddede birden fazla fıkra vardı. Biri "Merkez yoklaması usulüyle aday gösterilip seçilen kiÅŸi, bir daha aynı yöntemle aday gösterilemez" fıkrasıydı. Yani ön seçim yaparak aday gösterilebiliyordu. DiÄŸer fıkra ise üç dönem ÅŸartıyla ilgiliydi. 2003'te merkez yoklaması fıkrasını kaldırdık. Üç dönem ÅŸartını da tartıştık ama "Daha 15 yıl var" denildi. TüzüÄŸü iyi biliyorsun ihtiyaç doÄŸarsa ne olur derseniz… Her uzun metinde sınırlamaları çözecek anahtar düzenlemeler vardır. Burada da 152'nci madde anahtar olabilir.

KöÅŸk seçimleri sırasında AK Parti'de kırılma yaÅŸanır mı?

Bizde kırılma olmaz. Çatlama hiç olmaz.

26 MÄ°LYONLUK ÖNLEM

Suriye'ye olası bir müdahale gündemde. Sınır kapıları hazır mı?

Suriye sınırında 6'sı faal 8 sınır kapısı var. Ülkede karışıklık baÅŸlayınca Türk araçları da maÄŸdur oldu. Biz de giriÅŸ-çıkışları güvenlik kriterini dikkate alacak ÅŸekilde yeniden düzenledik. TC vatandaÅŸlarının ve TR plakalı araçların Suriye'ye giriÅŸine gümrük izni vermiyoruz. Suriye'den Türkiye'ye gelenlere ise transit hariç izin veriyoruz.

Bu ticareti etkilemiyor mu?

Kapılarda ticaret sürüyor. Ara bölgelerde araçlar üzerindeki ürünler birbirine aktarılıyor. 2012'de ticaretimiz 550 milyon dolara düÅŸmüÅŸtü. Åžu anda 600 milyon doları aÅŸtı.

Kimyasal tehdidi olursa...

Radyasyon ölçen cihazlarımız var. Atom Endüstrisi Kurumu'yla birlikte çalışıyoruz. Karışıklıktan sonra teknik araç-gereçleri ve beÅŸeri kaynağımızı artırdık. Hareket halinde görüntüleme yapan 'Back skater' adlı bir araç aldık. Åžu anda bu Cilvegözü'nde. Kapılarımızı X-Ray'lerle donattık. EÄŸitilmiÅŸ köpeklerle de koruyoruz. Cilvegözü'nde silahlı kuvvetlerle protokol yaptık. 2 bin 400 metrelik alanı tel örgülerle kapatıyoruz. Kameralarla donatıyoruz. Bugüne kadar 26 milyon harcama yaptık.

ANLAÅžANA REKABET CEZA VERÄ°R

Tüketici Yasası'yla ücret ve komisyonlara ayar gelecek. Çalışma ne aÅŸamada?

Meclis açılınca yasalaÅŸacağını umuyorum. "Komisyonlara niye ücret tavanı getirmediniz" diyorlar. Åžayet BDDK bir tarife öngörseydi, muhtemelen bankalar en yüksek rakamı baz alırdı. Åžimdi ise ücretleri rekabet belirleyecek. Rekabet etmeyip aralarında anlaÅŸan olursa Rekabet Kurulu devreye girer.

152'NCÄ° MADE NE DÄ°YOR?

Parti organ veya makamları, kanunun devrine olur vermedikleri dışında kalan bütün konulardaki yetki ve görevlerini, belirleyeceÄŸi esas ve usuller çerçevesinde geçici veya sürekli olarak alt kademe organ veya makamlarına devredebilir. Yetkili organ veya makamın, alt bir organ veya makama görev vermiÅŸ olması, o görevi yapmak için gerekli olan yetkinin de devri anlamına gelir.

ZORUNLU AÄ°DAT KALKACAK

Odalarda zorunlu aidat en çok ÅŸikâyet edilen konulardan birisi. Aidatları kaldıracak mısınız?

Bana göre TOBB ve Esnaf Sanatkârlar kanunlarında düzenlemeye ihtiyaç var. Odalar kamu kurumu niteliÄŸinde. Gelirlerini kamu gücüne göre tahsilat yapıyorlar. Belki de ÅŸikâyetleri sonlandırmak için rekabetçi ortam oluÅŸturacak yapısal düzenlemeler getirmek daha doÄŸru olur.

UCUZ BENZÄ°NE TAKÄ°P GELÄ°YOR

Sınırdan bidonlarla kaçak benzin geliyor...

Bu görüntüler gümrüklerde sıkı kontrol yaptığımızın göstergesi. Suriye'de kapılar bazen Özgür Suriye Ordusu'nun bazen PYD'nin eline geçiyor. Dolayısıyla karşıdaki kontroller güvenilir yapılmıyor. O da bizim yükümüzü artırıyor.

Akaryakıtta düzenleme kaçağı azalttı mı?

Henüz ölçmedik. GeçmiÅŸte bayideki herhangi bir pompada markersız ürün çıkarsa, sadece o pompa mühürlenirdi. Åžimdi istasyonu mühürlüyoruz. Gezici ekipler kuracağız. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'yla hukuksal bir anlaÅŸmazlık var ama bunu çözeriz. Karayollarında 'ucuz benzin' yazılarını görürsünüz. Ä°ÅŸte bu ekipler 'nasıl ucuz satıyorsunuz?' diye soracak.

Kaçakçılar da sistem deÄŸiÅŸtiriyor. ÖTV'siz yakıtı piyasaya sunuyorlar…

Deniz ve hava taşımacılığında kullanılan ÖTV'siz yakıtın iç piyasaya verildiÄŸi yönünde kuÅŸkular var. Bu konuda çalışıyoruz.

Sabah 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.