Sosyal Medya

GÃœNCEL

Gezi Parkı olaylarının faturasını kim ödüyor?

Gezi Parkı olaylarının faturasını kim ödüyor? İşte Gezi'nin üzdükleri...



Gezi olaylarının yarattığı psikolojik gerilim gıdayı vurdu. Olayların yaÅŸandığı haziranda perakende satış hacmi gıda ve içecekte % 3.1 düÅŸtü. Gıda perakendecileri "Tüketicilerin psikolojisi etkilendi" diyor. Gezi Parkı olayları en çok gıdayı etkiledi. Perakende satışlarda psikolojik etki yaratan olaylar, tüketiciyi daha az harcamaya sevketti. Negatif rakamlar Türkiye Ä°statistik Kurumu'nun (TÜÄ°K) yaptığı araÅŸtırmaya da yansıdı.

HACÄ°M %5'E YAKIN DÜÅžTÜ
TÜÄ°K'in 2013 yılı haziran ayı 'Perakende Satış Hacim Endeksi'ne göre genel hacim bir önceki aya oranla yüzde 4.2 düÅŸtü. Gıda, içecek ve tütün yüzde 3.1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 4.6, otomotiv yakıtı ise yüzde 4.3 düÅŸtü. Bu dönemdeki satışlar bir önceki yılın haziran ayına göre de yüzde 5.4 azaldı. Haziran ayında ciro ise bir önceki aya göre yüzde 2.8 oranında düÅŸtü. Aynı dönemde, gıda, içecek ve tütünde yüzde 0.8, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında yüzde 4.1 ve otomotiv yakıtında yüzde 2.8 daralma görüldü.

Ä°NDÄ°RÄ°ME RA?MEN AZALDI
Gezi Parkı olaylarının tüketiciler üzerinde negatif etki yarattığını söyleyen HatipoÄŸlu Marketler Zinciri CEO'su Nurullah Öztürk, "Türkiye duygusal bir toplum. Psikolojik faktörler alışveriÅŸi etkiliyor" dedi. Zincir marketler ve tedarikçilerin bu dönemde büyük indirim kampanyaları yapmalarına raÄŸmen, ciroda yine de düÅŸüÅŸ yaÅŸandığına iÅŸaret eden Öztürk, ÅŸöyle konuÅŸtu: "HatipoÄŸlu olarak hemen kampanya baÅŸlattık. Ancak büyüme oranımız yüzde 35'lerden 20'lere indi."

YERELLER ÖNE GEÇTÄ°
Biçen Marketleri'nin sahibi Ä°hsan Biçen, haziran ayında cirolarının bir önceki aya göre yüzde 1.2 düÅŸtüÄŸünü söyledi. Biçen, ulusal zincirlerin yerellere oranla daha yüksek kayıp yaÅŸadığını belirterek, "Tüketiciler böyle dönemlerde yerel marketlere gidiyor" dedi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz
Gerginlik yeme içmeyi etkiledi

Türkiye Gıda ve Ä°çecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) BaÅŸkanı Åžemsi Kopuz, haziran ayında Gezi Parkı olaylarının psikolojik etkisiyle satışların azaldığını söyledi. Sadece gıda deÄŸil Türkiye ekonomisinin de olaylardan etkilendiÄŸini belirten Kopuz, "Gerginlik vatandaşın yeme içme faturasına yansıyor" dedi.

TAMPF YKB Vahap Küçük
Mayıs ayında yüksek ciro yaptık

Tüm AlışveriÅŸ Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) BaÅŸkanı Vahap Küçük, perakende sektörünün mayıs ayını çok iyi geçirdiÄŸini söyledi. Gezi olaylarının ciroyu etkilediÄŸini kaydeden Küçük, "Tabii mayıs ayında çok iyi ciro yaptığımız için Gezi olayları nedeniyle satışlar düÅŸtü. Ancak Ä°stanbul Shopping Fest bize iyi geldi" diye konuÅŸtu.


SABAH  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.