Sosyal Medya

BÄ°YOÄžRAFÄ°

Cumhuriyetin 2. kadın valisi

Cumhuriyet Tarihi'nde ikinci kez bir kadın vali olarak atandığı günden itibaren Yalova'da etkin çalışmlar yapıyor.



Cumhuriyet Tarihi'nde ikinci kez bir kadının vali olarak atanması yapılmıştı. Eski Milli EÄŸitim Bakanlığı MüsteÅŸarı Esengül Civelek Yalova ValiliÄŸi'ne atandı.

1958 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesinde doÄŸan Esengül Civelek, 1980'de Maliye Bakanlığı, Hazine Genel MüdürlüÄŸü ve Milletlerarası Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Dairesi Meslek MemurluÄŸu'nda göreve baÅŸladı.

Daha sonra sırasıyla Türkiye Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Åž, Uluslararası Haber Ajansı A.Åž, Türkiye Kalkınma Bankası A.Åž ve Kadının Statüsü Genel MüdürlüÄŸü'nde üst düzey görevlerde bulundu. Civelek, aynı zamanda Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın "ilk" kadın müsteÅŸarı ünvanına sahip.

Esengül Civelek, 1997 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun baÄŸlı olduÄŸu Devlet Bakanlığı'ndan altın madalya, Yardımseverler DerneÄŸi Genel BaÅŸkanlığından altın berat ile ödüllendirildi.

Ä°ki çocuk annesi ve iyi derecede Ä°ngilizce bilen Civelek'in eÅŸi Ä°smet Gürbüz Civelek de 2003 yılında Hatay Valisi iken yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

SEZER Ä°STEMEMÄ°ÅžTÄ°

Türkiye'nin ilk kadın valisi, Turgut Özal'ın cumhurbaÅŸkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından atanmıştı. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın valisi olarak tarihe geçen Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında MuÄŸla'da görev yaptı. AK Parti de iktidara geldikten sonra kadın vali atama giriÅŸiminde bulunmuÅŸtu. 2005 yılında Kazan Kaymakamı Özlem Gevrek Bozkurt, NevÅŸehir valisi yapılmak istendi. Bozkurt'un kararnamesi zamanın CumhurbaÅŸkanı Sezer tarafından geri çevrilmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.