GÃœNCEL
SÄ°GARA KANSERÄ°N EN ETKÄ°N TETÄ°KLEYÄ°CÄ°SÄ°
Rize İl Sağlık Müdürlüğü 3/7 Nisan haftası içerisinde Türkiye?de kutlanan ve çeşitli etkinliklerin yapıldığı? KANSER HAFTASI?yla ilgili kamuoyunu bilgilendirici açıklamada hastalıktan korunmamın ve bu hastalığa yakalanmamak için her aile ve her insanın üzerine düşen görevleri bir basın bildirisiyle açıkladı.
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa TEPE;?Halk sağlığı açısından bakıldığında kanser en çok ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, sebebi bilinen ölümler sıralamasında da Kalp ve Damar Hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır. Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeni ile de kanser, ülke ekonomisi ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Bu özellikleriyle kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında da ?kanser konusunda toplumun farkındalığının sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi? gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik Kanser eylem planları yapılmakta; tütün kontrolü, dengeli ve yeterli beslenme, fizik aktivitenin önemi ve kanserden korunma odaklı mücadele stratejileri oluşturulmaktadır. Kanser hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları demektir. Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir. Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Genetik faktörlerinde kanser oluşumunda rol oynadığı bilinmektedir. Başlıca faktörler ise; Radyasyon, Kontrolsüz şekilde güneş ışığında kalınması, Hava kirliliği, Kimyasal maddeler, Beslenme faktörleri, Sigara, Alkol ve virüslerdir.? Diyerek; İnsan vücudundaki çeşitli kanserlere neden olan faktörleri ve maddeleri sırasıyla şöyle açıkladı.
Sigara: Akciğer kanseri sigaranın yol açtığı en önemli kanserdir. Sigara dumanı akciğerlerden önce ağıza girer, oradan boğaza ve larenkse (gırtlak) gelir. Bu nedenle Akciğer kanserinin yanında bu organlarda da kanser gelişebilmektedir.
Alkol: Fazla miktarda alkol alımı ağız, boğaz, yutak veya karaciğer kanserine neden olabilir.
İyonize Radyasyon: Nükleer kazalar potansiyel bir tehdittir. Fakat kanserlerin oldukça küçük bir bölümü x-ışınlarına veya radyoaktif maddelere maruz kalmakla meydana gelmektedir.
Beslenme: Yağ tüketimini kısıtlayınız. Fazla posalı besinler (ekmek ve tahıllar gibi), sebze ve meyveler (A,E,C gibi) tüketiniz.
Güneş Işığı: Güneşin ultraviyole ışınları özellikle açık renkli insanlarda olmak üzere deri kanserine neden olabilir. Açık tenli insanlar güneşe çok çıkmamalı, güneş ışınlarının direkt gelmesini şapka ve kapalı elbise kullanarak önlemelidir.
Obesite (şişmanlık): Düzensiz beslenmeye bağlı olarak kilo artışı ve sağlıksız besinlerin tüketilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Fazla kilo almaktan kaçınınız.
Kanserin belirtileri; Ne yazık ki, pek çok kanser türü iyice gelişmeden yahut ağrıya sebebiyet vermeden önce herhangi bir belirti göstermez. İşte kanserin yedi işareti:
Tuvalet alışkanlıklarında değişiklik, Bir türlü geçmeyen ağrı, Olağandışı kanama ya da akıntı, Vücudun herhangi bir yerinde kalınlaşma ya da yumrulaşma, Yutkunma ya da hazım zorluğu, Siğil, ben ya da lekelerde değişme, Rahatsız eden öksürük yada ses kısıklığı. Halkın Bilgilendirilmesi ve Bilinçlendirilmesi Gereken Konuları Şu Şekilde Sıralayabiliriz. Meme kanserini önleme ve koruma, Güvenli su kullanımı, Uygun beslenme alışkanlığı (taze sebze-meyve, süt, süt ürünleri tüketimi), Hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, Yiyecekleri hazırlama ve saklama koşulları, Sigara kullanımının zararları, Güneş ışınlarından korunma,(yaz aylarında) Serviks (rahim ağzı kanseri) kanserinde erken tanı ve taramanın önemi, Cilt kanserinde erken tanı ve taramanın önemi.
Ayrıca, kansere neden olan en önemli faktörlerden biri sigara ve sigaranın sağlığa zararlarıdır. Tütün kullanımı ile mücadelede en önemli unsur, annelerin 18 yaş altı çocuklarının bu alışkanlığı kazanmalarına engel olmalarının sağlanmasıdır. Bu bakımdan sağlık personeli ve öğretmenlerin zararlı alışkanlıklardan uzak durarak hasta, öğrenci ve topluma karşı önderlik yapmaları, ülkemizde tütünsüz toplum geliştirmede büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda çocukların ve gençlerin, sigaranın sağlığa zararları konusunda bilgilendirildiklerinde anne, baba ve büyüklerini sigara içme davranışından vazgeçmeleri konusunda etkili oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Erken tanı ve tedavi ile kanserli hastalarda önemli oranda iyileşme mümkün olabilmektedir. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle insanlarımız zamanında hekime başvurmamakta, tanı gecikmekte ve tedavi de güçleşmektedir. Bu nedenle kanser taramaları konusunda tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyor, sağlıklı bir yaşam diliyoruz.
?KANSERDEN KORKMAYIN; GEÇ KALMAKTAN KORKUN. ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!?
HABER: BAYRAM ALÄ° KAVALCI
Henüz yorum yapılmamış.