Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Erdoğan'ın anıları bu kitapta

Fatih Sultan Kar, memleketi Rize'nin spor tarihini yazdı.



İETT'nin on iki yıllık fotoğrafçısı Fatih Sultan Kar, memleketi Rize'nin spor tarihini yazdı. On beş yıllık arşiv-araştırma çalışmasının sonucu ortaya çıkan eser, prestij kitaplar arasında yerini aldı.

Kendisinden kitabını imzalamasını isteyen Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı, 'Çalışanlarımızın bu tarz çalışmaları bizi gururlandırıyor. Çünkü onların okuyup yazmaları ve bir sanatla uğraşmaları diğer insanlara da örnek teşkil ediyor. O yüzden biz diyoruz ki insanların eli kalem tutsun. Eli kalem tutan insan hem kendine hem topluma faydalı olur. Bu yüzden fotoğrafçımızın yaptığı bu çalışma gerçekten önemli ve değerlidir. Bu değer hem kendisi hem Rize'nin spor tarihi için geçerlidir diye düşünüyorum. Başarılarının devamını diliyorum' dedi.
27452
Genel Müdür Baraçlı, İETT'nin geçmişte Yaşar Kemal, Peride Celal, Münevver Andaç, Orhan Hançerlioğlu, Hıfzı Topuz, Rasih Nuri İleri, Recep Bilginer, Emin Bülent Serdaroğlu ve İlhami Safa gibi yazarları bünyesinde barındırdığını ve kurum tarihine geçen bu değerli isimlerin İETT'ye değer kattığını söyledi.

27453

KÄ°TAPTA BAÅžBAKAN ERDO?AN'IN ANILARI DA YER ALIYOR

Kitapta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi anlatımıyla futbol anıları da yer aldı. 'Futbol sahalarından Başbakanlığa' başlığı kullanılan yazıda Erdoğan, şu anılarını anlatıyor: "Çok seviyordum futbolu. Fakat ilk dönemlerde babam futbol oynamama asla müsaade etmedi. Uzun bir süre futbolu babamdan gizli oynadım. Mesela top ayakkabılarımı hiç eve getirmezdim. Evimizin dışında kömürlüğümüz vardı. Babam görmesin diye kramponlarımı kömürlükte saklardım. Ayakkabılarıma gayet güzel bakardım. Ben maçları yapar, eve gelir, o gün oyun oynadığımı babama hiç çaktırmazdım. Yaralandığım olurdu. Babam görmesin diye saklardım. Sakatlanıp ağrıdan kıvranırdım ancak babam eve gelince dişimi sıkar, sanki hiçbir şey yokmuş gibi davranırdım. Ne kadar kötü olursam olayım babam anlamasın diye hiçbir şey hissettirmezdim."
27454
Tayyip Erdoğan'ın futbol hayatında unutamadığı maçlardan birisi ise Fenerbahçe ile oynadıkları hazırlık karşılaşması. Erdoğan'ın takımı Dereağzı'nda Alparslan, Fuat, Ziya gibi şöhretli oyuncuların karşısında karşılaşmayı 2-1 kazanmıştı. Kaptanlık yaptığı İETT şampiyon olunca, Erdoğan, 'Takdirli işçi kadrosu'ndan İETT'de geçici olarak işe alınıyor. Daha sonra sınav kazanarak daimi işçi oluyor. Hem çalışıyor hem futbol oynuyordu.

ARA GÜLER'İN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Kendisini modern çağın eskicisi olarak tanımlayan Fatih Sultan Kar, Rize Spor Tarihi kitabı için on beş yıl araştırma yaptı; fotoğraf, bilgi ve belge topladı. Arşiv-araştırma konusunda oldukça başarılı olan Kar, bu arayışlar sırasında İETT ile ilgili de pek çok siyah-beyaz fotoğraf ve belgeye ulaştı. Bu sayede İETT'nin Tünel'deki yönetim binasında bulunan fotoğrafhaneyi adeta küçük bir müze haline dönüştüren Kar, bu sayede büyük fotoğraf ustası Ara Güler ve usta gazeteci Savaş Ay'ın dikkatini çekmeyi başardı.

KÄ°TAPLARI TELEVÄ°ZYON DÄ°ZÄ°LERÄ°NE Ä°LHAM VERDÄ°

Fatih Sultan Kar, 1971 yılında Rize'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimin ardından Rize'deki yerel gazete ve televizyonlarda çalıştı. Bir süre ulusal gazetelerin Rize temsilciliğini yaptı. 1998 yılında İstanbul'a gelerek İETT'de göreve başladı. Halen İETT'nin kurum fotoğrafçısı olan Kar'ın Rize üzerine yayımlanmış şiir kitapları ve fotoğraf sergileri bulunuyor. 'Evvel Zaman İçinde Rize' adlı albüm-kitap üzerinde son çalışmalarını sürdüren ve aynı zamanda şair olan Kar'ın 'Rize'de Yaşanmış Fıkra Gibi Olaylar', 'Likapa'nın Moruna Rize'nin Yeşiline', 'Yeşile Adanmış Dizeler-Rize Şiirleri', 'Bir Limon Fidanının Hikayesi: Rizespor Tarihi' ve 'Bir Futbol Efsanesi: Şenol Birol Gol' isimli kitapları yayımlandı.

Ayrıca Rize'de 'Yeşil Çayın Siyah Beyaz Serüveni' adlı sergiyi açan Kar'ın kitapları bazı televizyon dizilerine ilham verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.