Sosyal Medya

GÃœNCEL

Tarihin canlı tanığı

111 yaşındaki Mehmet Oğuz tarihin canlı tanığı



Selanik'te doğan, 7 yaşında Türkiye'ye göç eden Balıkesirli Mehmet Oğuz, en çok doğduğu evi görmek istiyor

SA?LI?INI SİGARA İÇMEMEYE VE TAVUK ÇORBASINA BORÇLU
Balıkesir'in Havran İlçesi'nde, 3 padişah, 11 cumhurbaşkanı, 60 hükümet ve 30 başbakan gören, yakınlarına göre 111 yaşında olan Mehmet Oğuz, ilçenin en yaşlısı olma özelliğini taşıyor. Yeni Mahalle?deki iki katlı evinde ikinci eşi 94 yaşındaki Hatice Oğuz ile birlikte yaşayan 3 çocuk 6 torun sahibi Mehmet Oğuz, gençlere taş çıkartacak kadar sağlıklı. Mehmet Oğuz, ?Sağlığımı sigara içmemeye ve tavuk çorbasına borçluyum? dedi.

BÄ°ZÄ° VAPURLARA DOLDURUP TÃœRKÄ°YE'YE GETÄ°RDÄ°LER tarihin-canli-tanigi-
1898 yılında Selanik'te doğduğunu, 7 yaşındayken ailesiyle birlikte Balıkesir'in Havran İlçesi'ne göç ettiklerini belirten Mehmet Oğuz, ?Selanik'te mutlu günler geçiriyorduk. Sonra ne olduysa, bizi birbirimize düşürdüler. Bizi vapurlara doldurup Türkiye'ye getirdiler. Yunanlıları da Selanik'e gönderdiler. Ömrüm rençberlik (çiftçilik) yaparak geçti. Öküzlerim vardı, atım vardı. Buralarda en güzel at benimkisi idi. Ömrüm toprakla boğuşmakla geçti. Ama son yıllarda, çocukluğumun geçtiği Selanik'i çok merak ediyorum. Oradaki evimizi görmek istiyorum. Fırsatım olsa da ölmeden oraları bir görsem? dedi. Çocuklarının ve akrabalarının bu konuda kendisine yardımcı olmalarını istedi.

SABAH AKŞAM TAVUK ÇORBASI
100 yaşına kadar çiftçilik yaparak yaşamını sürdürdüğünü ancak son yıllarda çocuklarının ve torunlarının yardımlarıyla hayatına devam ettiğini dile getiren Mehmet Dede, uzun yaşamının sırrını, ?Her gün temiz havada yürüyüş yaparım. Kendi işimi kendim görmeye çalışırım. Gençliğimden bu yana soframdan süt, yoğurt ve balı hiç eksik etmedim. Patlıcanımı, biberimi, domatesimi de kendim ürettim, kümesimi tavuksuz bırakmadım. Özellikle de tavuk çorbasını çok severim. Sabah akşam tavuk çorbası içerim? dedi.
Sağlıklı yaşamın sırrının doğal ortamda yetiştirilmiş yiyeceklerden geçtiğini belirten, gençlere tüm kötü alışkanlıklardan uzak durmaları öğüdünü veren Mehmet Dede, ?Bal, süt ve yoğurdu sofranızdan eksik etmezseniz çok uzun ömürlü olur, dinç ve sağlıklı kalırsınız? dedi.(Radikal)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.