GÃœNCEL
12 Eylül Anayasasına Hayır Dedi
SAADET Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, partisinin Beşiktaş Meydanı'nda düzenlediği sembolik oylamaya katılıp, 1982 Anayasası'na hayır oyu kullandı.
Hayatında ilk defa 1982 yılında yapılan referandumda oy kullandığını açıklayan Numan Kurtulmuş, "Mavi oy hayır oyu idi. Zarflar ince olduğu için, mavi oy verenler çok açık şekilde fark ediliyordu. Özellikle Anadolu'da insanlar hayır oyu vermekte fevkalade zorlandılar. Bugün'12 Eylül Anayasası büyük bir oy çoğunluğu ile kabul edilmiştir' demenin hiçbir demokratik anlamı yoktur dedi. Bir habercinin o zaman oyunuz neydi, şimdi ne olacak sorusuna, "O zaman da maviydi, şimdi de mavi, yani hayır olacak" diyen Numan Kurtulmuş, sandığı attığı hayır oyunu da gösterdi.
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 12 Eylül darbesinin ardından idam edilenlere iade-i itibar sağlaması gerektiğini belirtti. Kenan Evren'in, "Eğer vatandaş yargılanmamı istiyorsa intihar ederim." açıklamasına da atıfta bulunan Kurtulmuş, "İntihar etmeni istemiyoruz, Allah uzun ömürler versin, sadece hesap vermeni istiyoruz. Allah sana uzun ömürler versin ama demokrasimize daha uzun ömürler versin." dedi.
SP İstanbul İl Başkanlığı, 12 Eylül'ün yıl dönümü sebebiyle Beşiktaş Meydanı'nda 12 Eylül Anayasası'nı protesto etti. Programa Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş da katıldı. 12 Eylül Anayasası'nı yeniden oylamak için kurulan sandıklarda vatandaşlar temsili oy kullandı. Temsili olarak hazırlanan sandıklarda oy kullanan vatandaşlar, hükümetten ve muhalefetten çağdaş Türkiye için yeni anayasa talebinde bulundu.
Etkinlikte söz alan Numan Kurtulmuş, 12 Eylül'ü Türkiye'nin kara günü olarak nitelendirdi. Kurtulmuş, "12 Eylül'de Türkiye'nin siyasetine, 28 Şubat'ta ise sosyolojisine müdahale edilmiştir." dedi. Hükümete de seslenen Kurtulmuş, "12 Eylül'le yüzleşemeyen Türkiye, Ergenekon davasının sonuna gidemez." diyerek 12 Eylül darbecilerinin yargılanması talebinde bulundu. Meclis'e de seslenen Kurtulmuş, 12 Eylül darbesinin ardından idam edilen gençlere meclisin iade-i itibarda bulunması gerektiğine dikkat çekti. Suçsuz yere idam edilenlerin kurban seçildiğini belirten Kurtulmuş,"Bazılarının pis işlerini örtmek için gencecik insanlarımız darağacına gönderildi. Bu gençlerimize meclisimiz iade-i itibarda bulunmalı ve ülkemiz karanlık bir dönemin yükünü sırtından atmalı." şeklindeki konuşması vatandaşlar tarafından alkışlandı.
Kenan Evren'in, "Eğer vatandaş yargılanmamı istiyorsa intihar ederim." açıklamasına da atıfta bulunan Kurtulmuş, "İntihar etmeni istemiyoruz, Allah uzun ömürler versin, sadece hesap vermeni istiyoruz. Allah sana uzun ömürler versin ama demokrasimize daha uzun ömürler versin." dedi. Kurtulmuş ayrıca, 12 Eylül darbecilerinin isimlerinin kamusal alandan silinmesi gerektiğini dile getirdi.
12 Eylül döneminde Mamak cezaevinde işkence görüp idamla yargılanan Halit Özdemir de, temsili oyunu kullandıktan sonra kısa bir konuşma yaptı. Özdemir, darbecilerin yargılanması gerektiğini ve Türkiye'nin yeni bir Anayasay'a ihtiyacı duyduğunu ifade etti. Gözaltına alındığında 22 yaşında olduğunu belirten Özdemir, "Hiçbir suçum yokken beni idamla yargıladılar. 40 gün bir metrekarelik alanda akla hayale gelmedik işkencelere uğradım. O dönemde idam edilen insanların idamı ne derece hak ettikleri kafalarda hep soru işareti olarak kalacaktır." dedi.
Henüz yorum yapılmamış.