Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Karadeniz'de sel felaketi: 5 ölü, 2 kayıp

Dün Karadeniz'de etkili olan yağışlar can aldı. Perşembe'de meydana gelen selde anne oğul yaşamını yitirdi. Artvin'in Şavşat ilçesinde ise 3 kişi öldü. Sel sularına kapılan 2 kişi kayıp.



Karadeniz bölgesini etkisi altına alan şiddetli yağış Artvin Şavşat ve Ordu Perşembe'de 5 kişinin ölümüne yol açtı. Sel sularına kapılan 2 kişi ise aranıyor. Sel ayrıca 12 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Ordu'nun Perşembe ilçesinde sağanak yağış sonucu meydana gelen sel ve heyelanda 2 ev göçtü. 6 kişinin göçük altında kaldığı olayda 2 kişi hayatını kaybetti. Ordu Vali Vekili Adem Yılmaz, 80 yaşındaki Fatma Durmuşoğlu ile 46 yaşındaki Kadir Durmuşoğlu'nun göçükten kurtarılamayarak hayatını kaybettiğini belirtti.

FOTO?RAFLAR EKLENECEK...

Şavşat İlçesi'nde öğlen başlayan yağmur, saat 16.30'da etkisini artırınca facia getirdi. 1.5 saat boyunca şiddetini kesmeden artıran yağmur Tigrat Deresi'ni taşırdı. Dere üzerinde bulunan 2 bentin yıkılması ile sel oluştu. 2 köprü yıkılırken, iki ev ile bir atölye, bir değirmen ve 4 samanlık sular altında kaldı. Faciada 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı, 2 kişi de kayboldu. Dere kenarındaki evi çöken 70 yaşındaki Lütfiye Acar, enkazın altında can verirken, yaralı kurtarılan oğlu Orhan Acar Artvin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Cesedi bulunan diğer kişinin ise 48 yaşındaki Dildal Demiral olduğu belirlendi. Demiral'ın kızının düğün davetiyesini dağıtırken sele kapılıp yaşamını yitirdiği belirtildi.

Öte yandan sel sonrası dere kenarında bir ceset bulunduğu ve cesedin Mavinur Durmuş'a ait olduğu bildirildi. Tigret Deresi'nin ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Satnel Kaledibi mevkisinde, özel eğitimli köpeğin yardımıyla bulunan kadın cesedinin, dünden beri kayıp olan 40 yaşlarındaki Mavinur Durmuş'a ait olduğu tespit edildi.

Selde kaybolan 6 yaşındaki Selin Demiral ile Dildar Demiral'ın eşi Özgen Demiral'a ise henüz ulaşılamadı.

TELE TAKILIP KURTULDUM

Yağmurun getirdiği felaketin ardından ilçede alarm durumuna geçildi. Dere yatağında bulunan evler boşaltıldı. Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, "Risk devam ediyor. Ancak sular altında kalabilecek bölgeler boşaltıldı. 40-50 yıldır ben böyle bir şey görmedim"dedi. İlçede kriz masası oluşturuldu, yaklaşık 50 ev de boşaltıldı.

Selden kendi imkanlarıyla kurtulan 45 yaşındaki Bilginür Dede, tedavi gördüğü hastanede sele nasıl kapıldığını anlattı. Dede evinin kapısında bulunduğu sırada duman gibi bir şey yükseldiğini belirterek "Yaklaşık 15 metre sürüklendikten sonra ağaç dalına tutundum. Sele kapılan bir kadın yanımdan geçerken ona da elimi uzattım. Ama tutamadım. Tekrar akıntıya kapıldığım sırada bir tele takılarak kaldım. Öyle kurtuldum" dedi. Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık köyünde tepenin yamacında bulunan ev sel sularına dayanamayarak çöktü. 103 yaşındaki Ali Durmuşoğlu, kızı Fatma Durmuşoğlu( 67) ve torunu Kadir Durmuşoğlu (50) çamur deryasının altında kaldı. Anneoğlu yaşamını yitirirken, diğer odadaki Ali Durmuşoğlu ise kurtarıldı. Sel baskınlarında ayrıca 11 kişinin yaralandığı bildirildi. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir Perşembe ilçesinde incelemelerde bulundu.

ARTVİN'DEKİ SELDE KAYBOLAN 2 KİŞİYİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI

Artvin'in Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresi'nin taşması sonucu meydana gelen selde kaybolan 2 kişiyi arama kurtarma çalışmaları yeniden başladı.

Arama kurtarma çalışmalarına gece ara veren ekipler, sabah saatlerinden itibaren selin meydana geldiği bölgedeki incelemelerine devam etti. Selin hasar oluşturduğu Hüseyin Gökbüyük Caddesi'nde de bazı vatandaşlar, ev ve iş yerlerini yeni sel riskine karşı boşalttı.

Evini boşaltan Alime Bilen, yaşanan olayın korkusu nedeniyle geceyi evinde geçiremediğini, bir komşusunda kaldığını söyledi. Bilen, dün aniden yükselen sel sularının bir anda evlerine dolduğunu belirterek, ''Bu sırada dere kenarında ekmek yapmakta olan 2 kişi suya kapıldı. Çok korktum. Bu nedenle de geceyi evimde geçiremedim'' dedi.

Sel yüzünden yıkılan bentlerden kopan beton blokların dere üzerinde sürüklendiği, ayrıca dere kenarındaki bazı beton ve demir elektrik direkleri ile ağaçların yıkıldığı görüldü. Olayda çok sayıda ev ve iş yerinde büyük çaplı hasar oluştu.

ÅžAVÅžAT KAYMAKAMI KAYA: DÄ°LE?Ä°MÄ°Z EN KISA ZAMANDA KAYIP OLAN 2 VATANDAÅžIMIZA ULAÅžMAK

Artvin'in Şavşat ilçesinde, dün Tigrat Deresi'nin taşması sonucu meydana gelen selde kaybolan, aralarında 6 yaşında bir kız çocuğun da bulunda 2 kişiyi bulmak için özel eğitimli Jandarma Arama Kurtarma timlerinin (JAK) de bulunduğu yaklaşık 150 kişi bölgede çalışma yürütüyor.

Artvin İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem ile Şavşat Kaymakamı Serdar Kaya, Tigrat Deresi bölgesinde yürütülen arama - kurtarma çalışmalarını koordine ediyor.

Kaymakam Kaya, havanın aydınlamasıyla çalışmalara tekrar başlandığını belirterek, bu çalışmalara Ardahan, Erzurum, Rize, Artvin ve çevre illerden gelen 103 personelin yanı sıra, Ankara'dan gelen Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 44 kişilik JAK timlerin de katıldığını söyledi.

Dalgıç ve özel eğitimli köpeğin de yer aldığı bu timlerin, Tigrat Deresi'nin aşağıya doğru olan yaklaşık 4 kilometrelik bölümünü taradığını, ağaçlık alanlara da baktığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

''Diğer gruplar da, yerel halkın desteğiyle kayıp vatandaşlarımızın olabileceği yerlerde arama çalışması yapıyor. Dileğimiz en kısa zamanda kayıp olan 3 vatandaşımıza ulaşmak. Mağdur olan vatandaşlarımıza muhakkak yardım yapacağız. Kızılay burada. Vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacı karşılanacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ama şu anda öncelikle kayıp olan 3 kişiyi, en kısa sürede bulmak istiyoruz.''

VATANDAÅžLAR SELE KARÅžI UYARILDI

Bu arada Şavşat Belediyesi, hoparlörle yaptığı anonsla vatandaşlara meteorolojik uyarıda bulundu. Artvin Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, bölgede bugün de yağış beklendiği belirtilen anonsta vatandaşların sel, su baskını, dolu yağışı ve yıldırım düşmesine karşı dikkatli olmaları istendi. Ayrıca vatandaşlara, selin etkilediği bölge ile tahliye edilen binalara girmemesi çağrısı yapıldı.

''HER ÅžEY 3 SANÄ°YEDE OLDU''

Artvin'in Şavşat ilçesinde dün meydana gelen selde hayatını kaybeden Lütfiye Acar'ın, cumartesi günü yapılacak kızının düğünü için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Şavşat ilçesinden geçen Tigrat Deresi üzerindeki iki bendin, yoğun yağış nedeniyle yıkılması sonucu meydana gelen selde, çöken evinin enkazı altında kalarak ölen Lütfiye Acar'ın kızının, cumartesi günü kızının düğününü olduğu belirtildi. Acar'ın, selden kısa süre önce komşularına davetiye dağıttığı ve düğünü için hazırlıklarını sürdürdüğü öğrenildi.

Bu arada, olayın görgü tanıklarından Ali Dede, dere kenarındaki evlerinde bulundukları sırada patlama sesi gibi bir ses duyduklarını belirterek, ''İlk önce hanım dışarı çıktı. Daha sonra ben de dışarı çıktığımda gelen sel arabaları, atölyeleri ve evleri önüne alarak götürdüğünü gördüm. Her şey 3 saniyede oldu'' dedi.

Sele kapılmaktan son anda kurtulduğunu ifade eden Dede, ''Sel suları gelmeye başlayınca ben dereden uzaklaşarak evimin yakınındaki demir korkuluklara tutunarak kurtuldum. Ama dere kenarındaki baraka türü bir yapıda ekmek yapan halamın gelininin de aralarında bulunduğu biri çocuk 4 kişiyi sular götürdü'' diye konuştu. Makine teknisyeni Müfit Yılmaz da, dere üzerinde 2008 yılından beri bent yapımının sürdüğünü belirterek, şunları anlattı:

''Dere yatağının üst kısmındaki birinci bent yıkılınca, aşağıdaki diğer bent de yıkıldı. Bentlerden kopan beton parçaları ve su aşağıya doğru gelip ev ve iş yerlerinde tahribat oluşturdu. Bentler yeterince demir kullanılmadığı için yıkıldı. Su baskını sonrası dehşet verici bir görüntü oluştu. Şavşat bir dağın eteğine kurulduğu için 5 ile 10 yılda bir sel olur. Ancak bugüne kadar en şiddetli olan ve en ağır tahribat yapan sel, bu oldu.''

Görgü tanıklarından Haydar Yurtcan ise yaşanan selden kendilerini zarar görmediğini ancak komşularının çok zararı olduğunu belirterek, ''Böyle bir afet daha önce hiç görülmedi'' dedi.

BARTIN IRMA?I TAÅžTI: 200 Ä°ÅžYERÄ° VE EV SULAR ALTINDA KALDI

Bartın'da 4 gündür süren şiddetli yağmurlar Bartın Irmağı'nın taşmasına neden oldu. Bartın Irmağı'nın Yalı ve Kemerköprü mevkilerindeki kollarında bulunan taşma neticesinde 200 işyeri ve ev sular altında kaldı. Şu ana kadar can kaybı yaşanmaması teselli oldu.

Bartın Valisi Halil Işık ırmağın taşması neticesinde Amasra ve Kurucaşile ilçeleriyle trafik ulaşımının sağlanamadığını söyledi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbirleri almak için gece sabaha kadar çalıştığını kaydeden Vali Işık, 3 günde metrekareye yaklaşık 300 kilogram yağmur düştüğünü söyledi. Vali Işık, can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da yaklaşık 250 personeliyle gün boyu ve gece sabaha kadar sel baskınına maruz kalan vatandaşların imdadına koştuklarını söyledi.

Vatandaşlar ise yağmurun gece boyu yağmamasının Bartın'ı daha büyük boyutlarda sel faciasından kurtardığını belirtti.

VALÄ° IÅžIK: IRMAK TAÅžKINI SONUCU BAZI VATANDAÅžLAR EVLERÄ°NDE MAHSUR KALMIÅž DURUMDA

Bartın'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bartın Irmağı sabah saatlerinde taştı. Kentte etkili olan sağanakla birlikte, yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı'nın, Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşma meydana geldi.
Yer yer 2,5-3 metre civarında su birikintilerin oluşması nedeniyle ev ve iş yerlerini su basan kentte, çok sayıda vatandaş konutlarında mahsur kaldı.

Kentin birçok yerine araçlarla ulaşım sağlanamamasından dolayı vatandaşların iş yerlerine yürüyerek gitmelerinin yoğun insan kalabalığına yol açtığı görüldü. Belediye ekipleri de halka özel araçlarla trafiğe çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Bartın Valisi Halil Işık, kentte 3 gündür etkili yağışların yaşandığını ve metrekareye 300 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Yağış oranının diğer yıllarla kıyaslandığında çok yüksek olduğuna işaret eden Işık, şöyle konuştu:

''Bu sabah saatlerinden akşama kadar 30 kilogram daha yağış bekliyoruz. Devlet olarak çok iyi organize olduk. Önemli tedbirler aldık. Bu çerçevede olası can ve mal kayıplarını önledik. Kırsal kesimde sele kapılan insanlarımız oldu. Ancak, bunları kurtardık. Kriz merkezi olarak halkımızı devamlı uyardık. O uyarılarımızın ne kadar etkili olduğunu da sabah saatlerinde anladık. Su seviyesi sürekli yükselen ırmak, tahmin ettiğimiz gibi taştı. Irmağın geçtiği bazı güzergahlar suyla kaplandı. Oralarda bulunan ev ve iş yerlerimizi de su bastı. Bu nedenle Amasra ve Kurucaşile ilçemizle ulaşım kesildi.''

EVLERÄ°NDE MAHSUR KALDILAR

Yaklaşık 1000 civarında kişinin ırmağın taşması soncu oluşan su birikintilerinden dolayı evlerinde mahsur kaldığını, ancak herhangi tehlikenin söz konusu olmadığını anlatan Vali Işık, şunları kaydetti:

''Irmak taşkını sonucu bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kalmış durumdalar. Belediyemiz ve İl Özel İdare Müdürlüğü araçlarımızı bölgeye sevk ettik. Gerekli çalışmalara başlandı. Devlet olarak her türlü tedbiri almış durumdayız. Irmak kenarındaki evlerimizde oturan vatandaşlarımıza, yatılı okullarımızı ve yurtları açtık. Onların barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Can kaybının olmadığı taşkınlar nedeniyle Kızılay mobil aşevi kurarak yemek dağıtımına başladı. Gelen ihbarları değerlendirerek araç ve gereçlerimizi sevk ediyoruz. Ekiplerimiz, gece gündüz demeden çalışıyorlar.''

Bartın Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çetin de Kriz Merkezi'ne gelen ihbarlar doğrultusunda 40 haneye Kızılay'ın kurduğu aşevinden yemek gönderildiğini söyledi. Hüseyin Çetin, yiyecek ihtiyacı duyan vatandaşların Belediye ile irtibata geçmesi durumunda araçlarıyla yemek götürdüklerini kaydetti.

BOLU'DA 2 KÖY SU ALTINDA

Bolu'da aralıklarla sabaha kadar devam eden sağanak, sel baskınlarına sebep oldu. Bolu'da dün akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar aralıklarla devam eden sağanak yağış, sele neden oldu. Bazı köylerin sel suları altında kaldığı öğrenildi.

Dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla sabaha kadar devam eden sağanak yağış, Abant Deresi'nin taşmasına neden oldu. Taşkın sonucu dere havzasında bulunan Akçaalan ve Dereceören köyleri sular altında kaldı. Bolu belediyesine bağlı itfaiye ekipleri ve jandarma ekipleri, sel nedeniyle evlerinde mahsur kalan 20 kişiyi kurtardı. Dere kenarında bulunan tesislerin de hemen tamamı sular altında kaldı. Selin getirdiği kayalar nedeniyle Abant yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolun açılması için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

BARTIN-KARABÃœK YOLU ULAÅžIMA KAPANDI

Bartın valisi Halil Işık, sağanak yağış sonucu Bartın-Karabük yolunun ulaşıma kapandığını, taşkınlardan etkilenen bölgelerde evlerin boşaltıldığını söyledi. Arıt beldesindeki yatılı bir Kuran kursunda mahsur kalan 3 öğrencinin kurtarıldığını, taşkınlara maruz kalan bölgedeki evlerde yaşayanların daha yüksek kotlara çıkarıldığını anlatan Işık, şöyle konuştu:

''Şu ana kadar herhangi can kaybı söz konusu değil. Kozcağız beldesine bağlı Sütlüce köyünde içinde 3 çocuğun bulunduğu park halindeki otomobil sele kapıldı, ancak köylüler tarafından çocuklar kurtarıldı. Çocukların sağlık kontrolünden geçirilmesi için bölgeye gittiği sırada bir ambülans da sel sularında mahsur kaldı, ancak o da kurtarıldı. Çocukların neden otomobilde bulunduğu konusunda bilgi alamadık. Olumsuz bir durum yok.''

ZONGULDAK'TA BAZI EV VE Ä°Åž YERLERÄ°NÄ° SU BASTI

Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde de sağanak yağış sonucu su baskınları yaşandı. Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, yüksek kesimlerden gelen sular nedeniyle ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastığını söyledi. Kılınç, ev ve iş yerlerine su girmesinden dolayı maddi hasarın oluştuğunu, herhangi can kaybının yaşanmadığını bildirdi.

Su baskınlarından dolayı bazı köy yollarının kapandığını anlatan Kılınç, ''Gerekli çalışmaları başlattık. Şu an için tehlike yok. Hasar tespit çalışmaları yapılıyor. İlçe merkezinde 1-1,5 metre civarında su vardı, ancak tamamen çekildi'' dedi.

TEM OTOYOLU DÃœZCE KESÄ°MÄ°NDE HEYELAN

Karadeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan yağışlar Düzce'de de birçok zarara yol açtı. Aşırı yağışlar nedeniyle TEM Otoyolu'nda toprak kayması meydana geldi. D-100 Karayolu'nu yağmur suları bastı, Asar Deresi'nin içinde bulunan tekne kafe parçalandı.

Düzce'de aralıklarla devam eden yağış akşam saatlerinde etkisini arttırdı. Yağışlar nedeniyle Düzce'yi ikiye bölen Asar Deresi'nde su debisi yükseldi. Dere içinde kafe yapılan tekne de parçalandı. TEM Otoyolu'nda aşarı yağışlar toprak kaymasına neden oldu.

Kaynaşlı ilçesi mevkiinde toprak kayması nedeniyle tek şerit trafiğe kapandı. Karayolları ekipleri yolun temizlenmesi ve tekrar trafiğe açılması için çalışmalara başladı. Yine Kaynaşlı ilçesinde taşan dereler nedeniyle D-100 Karayolu'nu su bastı. Araçlar trafikte ilerlemekte zorlandı. Düzce'nin Beyköy beldesinde de yağışlar nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapandı, şehir şebekesi arıza gördü.

SAMSUN'UN TERME İLÇESİNDE ÇOK SAYIDA EKİLİ ALAN SULAR ALTINDA KALDI

Samsun'un Terme ilçesinde yağışlar nedeniyle çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığı bildirildi.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle ilçede çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığını, Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Kendilerinin de bölgede inceleme yaptıklarını ifade eden Karamollaoğlu, seraların, soya, mısır ve çeltik ekili tarlaların sular altında kaldığını, üreticilerin kendi imkanları ile su tahliyesi yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli de yağışlar nedeniyle bölgede ciddi oranda Terme ilçesinde zarar oluştuğunu, zarar tespitinin yapıldığını, gerekli çalışmaların zarar tespitinin ardından gerçekleştirileceğini kaydetti.
 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.