BÖLGEDEN
15.Ulusal su ürünleri sempozyumu Rizede başladı
15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu Rize'de Başladı

Follow @dusuncemektebi2
İsmail Kahraman Kültür Merkezinde başlayan sempozyum 4 gün boyunca devam edecek. Sempozyumda 50 profesör, 57 doçent, 135 yardımcı doçent, 67 doktor, 124 araştırma görevlisi ve 198 araştırmacı yer alıyor.
Tarımsal Üretim ve Geliştirme (TÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, ´´Su ürünleri Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edebildiğimiz tek hayvansal ürün olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır´´ dedi.
Akdeniz, ´´15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu´´nda yaptığı konuşmada, kaliteyi ve standardı yakalamak, üretimde verimliliği artırmak için su ürünlerinin desteklendiğini belirtti.

Su ürünlerine sağlanan destek sonucu 2002 yılında 60 bin ton olan üretimin 2008 yılı sonunda 156 bin 400 tona ulaştığını ifade eden Akdeniz, ´´Bu üretimin 91 bin 200 tonu avcılık, 65 bin 200 tonu yetiştiricilikten sağlanmaktadır. Ülkemizde su ürünlerinin seyrine bakıldığında hızlı bir gelişme yaşanmaktadır. Sanayiye sağladığı hammadde, gerekse vazgeçilmez insan gıdası olması hasebiyle vazgeçilmezdir. Su ürünleri AB ülkelerine ihraç edebildiğimiz tek hayvansal ürün olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır´´ diye konuştu.
Son altı yılda su ürünleri ihracatında önemli bir aşama kaydedildiğini belirten Akdeniz, şunları söyledi:´´Bu süre içerisinde ihracatımız yüzde 236 artış göstererek 414 milyon dolara ulaşmıştır. İç su balığı üreten firma sayısı bin 395, deniz balığı üreten firma sayısı 350´ye ulaşmıştır. Bunların toplam yıllık kapasitesi 199 bin 360 ton civarındadır. Türkiye´de su ürünleri hızlı bir gelişme içerisindedir. Elbette 2008 yılında yaşanan kriz nedeniyle sektörde bir küçülme, daralma yaşandı. Bakanlığımız tarafından su ürünlerinin desteklenmesi kapsamında 5 yılda 292 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır.´´

Bunca gelişmeye rağmen su ürünlerinin istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Akdeniz, ´´Sloganımız ´Türkiye üretecek, AB ve dünyanın bazı ülkeleri yiyecek.´ Dolayısıyla bizim su ürünleri sektöründe ihracat şansımız, direncimiz yükselecek. Dış ülkelere ihracatın yanında iç tüketimde de henüz yeterli seviyede değiliz. Türkiye´de su ürünleri tüketimi AB ülkelerinden 3 kat az. İç tüketimi de artırmalıyız´´ dedi.
Rize Valisi Zekeriya Şarbak ise Türkiye´nin su kaynakları bakımından bazılarına göre zengin bazılarına göre fakir olduğunu ifade etti.
Deniz kaynağı açısından Türkiye´nin tartışmasız zengin olduğunu vurgulayan Şarbak, ´´Üç tarafı denizlerle çevrili önemli bir deniz kaynağına
sahibiz. İhmal edilemeyecek derecede de tatlı su kaynağımız var. Bunun için su ürünleri insanımızın beslenmesinde ve endüstrisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak üzülerek belirteyim, dünya çapında üretim yapan endüstrimiz yoktur. Bu anlamda bu tür sempozyumların su ürünleri sektörüne önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum´´ diye konuştu.

Türkiye ve Avrupa ülkelerinden 600´ün üzerinde bilim adamının katıldığı sempozyumda, yetiştiricilik ve biyoteknoloji, balık sağlığı ve yönetimi, deniz ekosistemi, içsu ekosistemi, balıkçılık yönetimi, işleme ve pazarlama konuları ele alınacak.
Henüz yorum yapılmamış.