Sosyal Medya

GÃœNCEL

32 yıl sonra TAKSİM!

Tam 32 yıl önce 34 kişi 1 Mayıs'ı kutlarken Taksim'de öldürülmüştü. O yüzden işçiler için oraya çıkmak onur meselesiydi. Ve o gün bugündü!



Ä°NTERNETHABER

İşçiler bu kez kararlıydı. Tarihle yüzleşmenin günü çoktan gelip geçmişti. 1 Mayıs 1977'de arkadaşlarının öldürüldüğü yerde "işçi bayramı"nı kutlamaya kararlıydılar.


MAKUL SAYIDA GELÄ°N

Polis "makul sayıda gelirseniz olur" dedi. Ancak Emniyet güçleriyle sendika yöneticilerin makul sayı kavramı farklıydı. Emniyet "makul" derken "kontrol edilebilir" bir gruptan bahsediyordu. Ancak sendikaların "makul"den anladığı coşkuyu sonuna kadar yaşayabilecek bir kalabalıktı.

SENDÄ°KA FORMASI GÄ°YMEK ÅžART

Sabah saatlerinde işçiler Şişli'deki DİSK Genel Merkezi'nin önünde toplanmaya başladı. Sendikanın kesin kararı vardı. Sendika forması taşımayanlar kortejde yer alamayacaktı. Toplu halde Pangaltı'ya yürünmeye başlandı. Orada 70 kadar örgüt DİSK kortejine katılmak üzere bekliyordu. Polis barikat kurmuştu. Ana caddede değil ama ara yollarda şiddetli çatışmalar yaşandı.

TAM 7 SAAT YÃœRÃœDÃœLER

Yarım saatte aşılacak yolu gittikçe kalabalıklaşan DİSK ve KESK korteji tam 7 saatte aldı. Kah durdu, kah polisle pazarlık etti, kah yürüdü...

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ ÇİÇEK BIRAKTI

Onlar Taksim'e ulaşma gayreti içindeyden Türk-iş ve Hak-iş kafilesi "makul" bir işçi grubuyla Taksim'e gitmiş ve anıta çiçek bırakmıştı.

DiÄŸer sendikalar ayrılınca Taksim'de artık sadece DÄ°SK ve KESK kafilesini bekleniyordu.  4 bin kiÅŸilik kortej Taksim'e yaklaÅŸtığında kaldığında ilginç görüntüler vardı.

VE BARİKATLAR AÇILIYOR! 32 YILLIK ÖZLEM BİTTİ

Polisle işçiler karşı karşıya kalmışlardı. Kimse ne olacağını bilmiyordu. İlk hareket polisten geldi. Bariyerler kalktı. Polisler görünmeyen yerlere çekildi. İşte o anda 32 senedir bu anı bekleyen işçiler Taksim'e girmek üzere koşmaya başladılar...

TEK SLOGAN: TAKSÄ°M, TAKSÄ°M, TAKSÄ°M!

Taksim'e giriÅŸ anı işçiler için tek kelimeyle muhteÅŸemdi. Alkışlarla karşılandılar. ÇoÅŸku büyüktü. O anda tek bir slogan atılıyordu. Ama o slogan "Ne yaÅŸasın 1 Mayıs" ne de "İşçiyiz, haklıyız"dı. İşçiler hep bir ağızdan "Taksim, Taksim, Taksim!" diye bağırdılar... GözyaÅŸları içinde ailelerine telefonla "Taksim'e çıktık" diye haber verdiler.

KÄ°MLER VARDI?

Taksim'e çıkan grubun içinde DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski kültür bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin de bulunuyor. Kortejde, Almanya, Fransa, Suriye ile çeşitli ülkelerden sendika temsilcileri de yer alıyor

ÇARŞI GRUBU DA TAKSİM'DE

Her şeye karşı olan Çarşı Grubu'nun 1 Mayıs'a karşı olmadığı da anlaşılmış oldu. Beşiktaş Çarşı grubu "Terk etmedi sevdan beni pankartıyla" Taksim'de kutlamalara katıldı.

HALAYLAR ÇEKİLDİ, BAYRAM KUTLANDI

Taksim'de halaylar çekildi, tam bir bayram havası hakimdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptığı konuşmada "Bir Mayıs'ınızı coşkuyla kutluyorum. Bugün bu meydanda bulunan herkes kendisiyle övünebilir. Üzerimize serpilmiş ölü toprağını da dağıtıp geldiniz buraya. Hoşgeldiniz! Bir Mayıs'ın ülkemizde kutlanmaya başlanmasının 100 yılına tanıklık ediyoruz. Bu tarihi alanda bayramımızı en güzel şekilde kutlayarak 32 yıl önce burada yitirdiğimiz canlarımızı bağrımıza basacağız. Herkes elini vicdanına koysun. Esasında makul olan bu değil miydi?" diye sordu.


 

Hadi ÖZIŞIK

Taksim miting alanı değil ama pekala eğlence alanıdır!
30 Nisan 2009 PerÅŸembe
BaÅŸbakan ErdoÄŸan diyor ki:

-Taksim miting alanı değil.

DoÄŸru!

Taksim miting alanı değil. Ama Taksim bir eğlence alanıdır. Milli takımın zaferi Taksim'de kutlanır. Yılbaşı gecesi milyonlar Taksim'de toplanır.

Peki 1 Mayıs nedir?

Bayram!

Bayram günü işçi Taksim'de niye eğlenmesin o halde? İşçinin Taksim eğlencesi niçin engelleniyor?

Efendim provakasyon olabilirmiÅŸ!

İyi de, provakasyon Taksim'de oluyorsa, Çağlayan'da da, Kadıköy'de de pekala olabilir. Provokasyoncunun illa da Taksim'de olması şart değil ki. İşçilerin arasına karışmasına istemediğiniz provakasyoncuları siz takip edeceksiniz, yakalayacaksınız ve etkisiz hale getireceksiniz.

Böyle bir hazırlık varsa, bunun faurası işçiye niçin çıkarılsın?

Bu insanların bayramını niye zehir ediyorsunuz?

Özeti şu:

Ha Taksim, ha Çağlayan... İşçi bayramını kutlamak istiyor. Yasaklarla, yol kesmeyle, kırıp dökmeyle, su püskürtmeyle, coplamayla, hiç kimse bir şey kazanamaz. Olan yine işçiye oluyor! Ufacık bir kıvılcım, ortalığı alevlendirmeye yetiyor.

Buna fırsat verilmemeli. Yol yakınken yasaktan hemen dönülmeli ve Taksim işçiye açılmalıdır. Aksi taktirde, az önce de belirttiğim gibi kötü niyetli kimi yöneticiler, işçi kisvesi altındaki teröristler işçiye bayramı zehir edecek!

Bakın, Kesk bu işi fena kaşıyor. Sami Evren, devleti adeta dışlayarak konuşuyor ve yumruğunu 1 Mayıs günü için sıkıyor:

-Devlet bu işe karışmasın ve uzak dursun, 1 Mayıs'ta bir tek kişinin burnu kanamayacak!

Çok güzel... Peki sendikacının verdiği bu garantiyi iktidar niye veremiyor? Niçin Taksim'i açıp, güvenlik tedbiri almak yerine yasaklıyorlar anlayabilmiş değilim.

Neden?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.