Sosyal Medya

BÖLGEDEN

Rize okullaÅŸmada lider oldu

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite, yurtlar kamulaştırma bedeli bir araya getirilirse Rize'ye yapılan eğitim yatırımının 400 milyon YTL'ye çıkacağını, bunun da Rize Rize olalı olmamış bir şey olduğunu söyledi.



Milli EÄŸitim Bakanı Hüseyin Ã‡elik, Ã¼niversite, yurtlar kamulaÅŸtırma bedeli bir araya getirilirse Rize'ye yapılan eÄŸitim yatırımının 400 milyon YTL'ye çıkacağını, bunun da Rize Rize olalı olmamış bir ÅŸey olduÄŸunu söyledi.

Çelik, Rize il merkezi ve Çayeli ilçesinde yapılmakta olan okul inÅŸaatlarında incelemelerde bulundu. Daha sonra Rize Öğretmenevinde Rize Valisi Kasım Esen, AK Parti Rize Milletvekilleri Ali BayramoÄŸlu ve Lütfi ÇırakoÄŸlu, İl Milli EÄŸitim müdürü Rasim Ã‡elik ve diÄŸer ilgililerle eÄŸitim deÄŸerlendirme toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'nin bütün Karadeniz illeri gibi arsa problemi yoÄŸun olan illerden birisi olduÄŸunu belirtti.

Rize'deki herhangi bir okul için ödedikleri kamulaÅŸtırma bedelinin, okulun inÅŸaat bedelinden fazla olduÄŸunu ifade eden Ã‡elik, ''Bugüne kadar Rize'ye gönderdiÄŸim kamulaÅŸtırma bedeli İstanbul'a gönderdiÄŸimin 2.5 katından fazladır. Devlet bir araziye talip olunca vatandaÅŸ da bir manada bunu fırsat biliyor. Fiyatlar da 5-6 katına çıkıyor. Bu da bizi üzüyor'' dedi.

Rize'de  yapılması planlanan eÄŸitim kurumları ile ilgili bilgi veren Ã‡elik, ÅŸunları söyledi: ''Bugün fen lisesi, körler okulu olarak yapılan eski bir okulda eÄŸitim veriyor. Buraya TOBB'a modern bir okul kompleksi yaptıracağız. Åžu anda fen lisesinin kullandığı binanın da Rize'ye ekonomik katkısı olması için polis okulu olarak kullanılması düşünülüyor. Bunun dışında 60'lı yıllarda inÅŸa edilen ticaret lisesinin yerine, yan tarafta eÄŸitim alanı olarak tahsis edilen alanda hemen yarın ihalesine baÅŸlamak üzere ticaret lisesi yapacağız. Bunun için 4.6 milyon YTL kaynak aktardık. Bu okulu Osmanlı Selçuklu mimarisinden esintisi olan ,gelenekten geleceÄŸe dediÄŸimiz mimari tarzda yapacağız. Åžehrin içinde ve eski olan endüstri meslek lisesini baÅŸka bir yere taşıyacağız. Oradaki araziyi ticari alan olarak kullanmak daha mantıklı. Burayı özelleÅŸtirme idaresi veya TOKİ marifetiyle elden çıkartacağız. Elde edilen para ile hem bu okul yapılacak hem de baÅŸka ihtiyaç duyulan yatırımlar yapılacak.''

İktidara geldikten sonra Rize'ye yaptıkları eÄŸitim yatırımlarının kamulaÅŸtırma bedelleri hariç 203 milyon YTL olduÄŸunu bildiren Ã‡elik, ''Bir mukayese yapma açısından söylüyorum. Milletvekili olduÄŸum Van, nüfus olarak Rize'nin 3 katı büyük. Ancak Van'a aynı dönemde 300 milyon YTL eÄŸitim yatırımı yapıldı. Bu da hükümetimizin,yöneten iradenin Rize'ye verdiÄŸi önemi göstermektedir. Toplamda üniversite, yurtlar kamulaÅŸtırma bedeli bir araya getirilirse Rize'ye yapılan eÄŸitim yatırımı 400 milyon YTL'ye çıkar. Bu da Rize Rize olalı olmamış bir ÅŸeydir'' diye konuÅŸtu.

-ANAOKULU E?İTİMİ-

Çelik, bir gazetecinin yeni eÄŸitim sistemi ile ilgili sorduÄŸu soru üzerine, ezberciliÄŸi öğreten sistemi deÄŸiÅŸtirdiklerini belirterek, ''El yazısı ile yazmayı getirdiÄŸimizde bir çoÄŸu isyan etti. Bu çocuklar bunu nasıl becerecek diye. Kendi çocuklarımızın zekasından şüphe etme hakkını bize kim veriyor? Dünyanın her yerinde Kore'de, Çin'de o kargacık burgacık yazıları yazıyorlar da bizim çocuklarımız yazamıyor mu? İŞte baÅŸardılar'' dedi.İktidarları döneminde okul öncesi eÄŸitimde yüzde 200'yük artış saÄŸladıklarını belirten Çelik, iktidara geldiklerinde yüzde 11 olan Türkiye ortalamasını yüzde 30'lara çıkarttıklarını söyledi.

Rize'de ise bu oranın yüzde 58 civarında olduÄŸunu kaydeden Ã§elik, ''Rize bu temposunu sürdürebilirse 6 yaşı zorunlu eÄŸitim kapsamına alabilecek konuma gelecektir. 2008-2009 eÄŸitim öğretim yılında bazı illerde ana okulların zorunlu olmasına yönelik genelge gönderdik. Bunlar arasında Rize'de var'' diye konuÅŸtu.Türkiye'de her yaÅŸ gurubunda orta ölçekli birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci olduÄŸunu ifade eden Çelik, ''Bu nedenle hesaplarımızı ona göre yapmak zorundayız. Bu nedenle yüksek perdeden bir ÅŸey söylenir. 5 yaşını da, 6 yaşını da zorunlu yapalım. Dilin kemiÄŸi yok. Ancak bunun alt yapısını yapmak lazım. Bunlar planlama meselesidir'' dedi. 

Okul öncesi eğitimde bir çok ilde sabahçı öğleci eğitim başladığını anlatan Çelik, şöyle dedi:''Çünkü sabahtan akşama kadar okula giderse 3 öğün yemek verilmesi lazım. Bunun için kaynak yok. Bunun için veliler tarafından karşılanması gerekiyor. Ayrıca küçük yaştaki çocukları bıktırmamak lazım. Sabahtan akşama çocukları okulda tutmak doğru değil. Okul öncesi eğitim, ilköğretim için alıştırma dönemidir. O yaştaki çocuğu okuldan soğutmamak lazım.''Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her gün 1 milyon 300 bin kişiye yemek yedirdiğini belirterek, bunun İngiliz, Alman ve Fransız ordusunun büyüklüğünden daha fazla olduğunu kaydetti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.