ÇAYKUR'DAN ZORUNLU İZİN AÇIKLAMASI
Son günlerde kamuoyunda Çaykur'da çalışan mevsimlik işçi statüsündeki işçilerin sürgün aralarında izne çıkartılmaları konusunda taraf sendika Tek Gıda İş Sendikası'nın açıklamalaraına Çaykur'dan cevap geldi.

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce bir basın toplantısı düzenleyerek son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan mevsimlik işçilerin zorunlu olarak ücretli izne çıkartılması olayı konusunda açıklama yaptı.
Bu protokolde aynen;
" İşçilerin kampanya dönemi boyunca 120 günlük çalışma hakları saklı kalmak kaydıyla, sürgün aralarında işin azalması veya durması halinde, işverence uygun görülecek günlerde ve kampanya dönemi boyunca toplam 30 günü geçmemek üzere zarurete binaen günlük 1 saatin altına düşmemek kaydıyla günlük çalışma sürelerinde kısıntıya gidilebilir. Keza bu şekilde çalışılan süreler iş durumuna ve yoğunluğuna göre ücretli izin şeklinde de kullandırılabilir." Hükmü mevcuttur.
Taraflar arasında imzalanan protokol, yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesinin 90. maddesi uyarınca yürürlük süresince geçerli olup, bu protokole tarafların uyması yasal zorunluluktur.
Teşekkülümüzce de işbu protokolden hareketle, mevcut geçici işçilerimizden verimli bir şekilde faydalanabilmek için, 120 günlük fiili çalışma hakları saklı kalmak koşuluyla günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar gün süreyle ücretsiz izne çıkarılmaları uygun bulunmuştur.
Teşekkülümüzün geçmiş yıllarda olduğu gibi, bahis konusu protokolü uygulamasının sebepleri özetle şöyledir:
Bilindiği üzere, uzun yıllardan beri ilk defa yaş çay kampanyasının Nisan ayında başlaması nedeniyle, işgücünden daha verimli faydalanabilmek ve işgücünü; üretim sürecine verimli bir şekilde dağıtabilmek zorunluluğu doğmuştur. Ülkemizin çay sektöründe faaliyet gösteren ve sektörün lokomotifi olan Çaykur'un gerek üretici menfaatleri ve gerekse çalışanların menfaatleri yukarıda belirtilen işgücü planlamasını zorunlu kılmaktadır.
Teşekkülümüzce uygulamaya konulan işgücü planlaması ilk defa bu yıl yapılan bir uygulama olmayıp, 2005 yılında ve 2007 yılında da taraf sendika ile birlikte anlaşılarak yapılan bir uygulamadır. Sözü edilen protokol fiilen yürürlükte olup, taraf sendika ile imzalanan bir anlaşmanın tek yanlı olarak yürürlükten kaldırılması yasal olarak mümkün değildir. Kaldı ki; protokolün 2007 yılı uygulaması sonrasında taraf sendika yetkililerinin uygulama hakkında basına intikal eden olumlu beyanatları da mevcuttur.
Yukarıda belirtilen gerekçeler ve yasal zorunluluklara rağmen, taraf sendikanın Teşekkülümüzü hedef alan beyanlarını kabul etmek mümkün değildir. Ayrıca, Teşekkülümüzü hedef alan eylemlerin yapılacağına dönük taraf sendika yetkililerinin basın açıklamalarının haklı ve yasal temelinin bulunmadığı gibi, özellikle taraf sendika ve çalışanlarımızın, yürürlükteki Toplu İş Sözleşmesi ve protokole aykırı davranış içerisine girmemeleri gerekmektedir.
Kamuoyunun ve ilgililerin bilgisine sunulur. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü"
Henüz yorum yapılmamış.