Sosyal Medya

ÇAYKUR'DAN ZORUNLU İZİN AÇIKLAMASI

Son günlerde kamuoyunda Çaykur'da çalışan mevsimlik işçi statüsündeki işçilerin sürgün aralarında izne çıkartılmaları konusunda taraf sendika Tek Gıda İş Sendikası'nın açıklamalaraına Çaykur'dan cevap geldi.



 Ã‡aykur Genel Müdürü Ekrem Yüce bir  basın toplantısı düzenleyerek son günlerde kamuoyunda tartışma konusu olan mevsimlik işçilerin zorunlu olarak ücretli izne çıkartılması olayı konusunda açıklama yaptı.  

    Yüce yaptığı açıklamada  bu  uygulamanın  mevcut iÅŸ gücünden daha iyi faydalanabilmek için yapıldığını ve daha öncede taraf seendika ile yapılan protokol çerçevesinde 2005 v2007 yıllarında da bu uygulamanın yapıldığını vurguladı.
 
Genel Müdür Ekrem Yüce'nin açıklamasını hiç bir yoruma mahal vermeden aynen yayınlıyoruz;
 
    "BilindiÄŸi üzere, TeÅŸekkülümüz bölgemizin ve ülkemizin en önemli yapı taÅŸlarından biri olup; Bölge insanının hayat ve geçim kaynağıdır. Çaykur olarak, bu yüksek deÄŸeri en ziyadesiyle fark etmiÅŸ bir ÅŸekilde; iÅŸ ve iÅŸlemlerimizi yürüterek, üreticilerimize, tüketicilerimize ve tüm çalışanlarımıza hizmet sunmaktayız. Hizmetlerimiz yasalar ve mevzuat içerisinde en yüksek faydayı temin etmek amacına dönüktür.
 
    Bu amaçlarla; TeÅŸekkülümüz çalışma yaÅŸamına iliÅŸkin olarak yürürlükteki kanunlar uyarınca taraf sendika ile 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere iki yıl süreli 22. Dönem Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi ile bu sözleÅŸmenin eki olarak 13.07.2007 tarihli protokolü imzalamıştır.

Bu protokolde aynen;

    " İşçilerin kampanya dönemi boyunca 120 günlük çalışma hakları saklı kalmak kaydıyla, sürgün aralarında iÅŸin azalması veya durması halinde, iÅŸverence uygun görülecek günlerde ve kampanya dönemi boyunca toplam 30 günü geçmemek üzere zarurete binaen günlük 1 saatin altına düşmemek kaydıyla günlük çalışma sürelerinde kısıntıya gidilebilir. Keza bu ÅŸekilde çalışılan süreler iÅŸ durumuna ve yoÄŸunluÄŸuna göre ücretli izin ÅŸeklinde de kullandırılabilir." Hükmü mevcuttur.

    Taraflar arasında imzalanan protokol, yürürlükteki Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin 90. maddesi uyarınca yürürlük süresince geçerli olup, bu protokole tarafların uyması yasal zorunluluktur.

    TeÅŸekkülümüzce de iÅŸbu protokolden hareketle, mevcut geçici işçilerimizden verimli bir ÅŸekilde faydalanabilmek için, 120 günlük fiili çalışma hakları saklı kalmak koÅŸuluyla günde bir saatlik ücretleri karşılığında birinci ve ikinci sürgün aralarında 10'ar gün süreyle ücretsiz izne çıkarılmaları uygun bulunmuÅŸtur.

    TeÅŸekkülümüzün geçmiÅŸ yıllarda olduÄŸu gibi, bahis konusu protokolü uygulamasının sebepleri özetle şöyledir:

    BilindiÄŸi üzere, uzun yıllardan beri ilk defa yaÅŸ çay kampanyasının Nisan ayında baÅŸlaması nedeniyle, iÅŸgücünden daha verimli faydalanabilmek ve iÅŸgücünü; üretim sürecine verimli bir ÅŸekilde dağıtabilmek zorunluluÄŸu doÄŸmuÅŸtur. Ãœlkemizin çay sektöründe faaliyet gösteren ve sektörün lokomotifi olan Çaykur'un gerek üretici menfaatleri ve gerekse çalışanların menfaatleri yukarıda belirtilen iÅŸgücü planlamasını zorunlu kılmaktadır.

    TeÅŸekkülümüzce uygulamaya konulan iÅŸgücü planlaması ilk defa bu yıl yapılan bir uygulama olmayıp, 2005 yılında ve 2007 yılında da taraf sendika ile birlikte anlaşılarak yapılan bir uygulamadır. Sözü edilen protokol fiilen yürürlükte olup, taraf sendika ile imzalanan bir anlaÅŸmanın tek yanlı olarak yürürlükten kaldırılması yasal olarak mümkün deÄŸildir. Kaldı ki; protokolün 2007 yılı uygulaması sonrasında taraf sendika yetkililerinin uygulama hakkında basına intikal eden olumlu beyanatları da mevcuttur.

    Yukarıda belirtilen gerekçeler ve yasal zorunluluklara raÄŸmen, taraf sendikanın TeÅŸekkülümüzü hedef alan beyanlarını kabul etmek mümkün deÄŸildir. Ayrıca, TeÅŸekkülümüzü hedef alan eylemlerin yapılacağına dönük taraf sendika yetkililerinin basın açıklamalarının haklı ve yasal temelinin bulunmadığı gibi, özellikle taraf sendika ve çalışanlarımızın, yürürlükteki Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi ve protokole aykırı davranış içerisine girmemeleri gerekmektedir.

Kamuoyunun ve ilgililerin bilgisine sunulur. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.