Sosyal Medya

Keşkek bir kültürdür, bir yaşam biçimidir

ŞAL-FED?in organize ettiği Bayramlaşma ve Keşkek İkramı Kirazlıtepe?de Boğaziçi Yaşam Merkezi?nde yapıldı



  

ÅžAL-FED’in organize ettiÄŸi BayramlaÅŸma ve KeÅŸkek Ä°kramı Kirazlıtepe’de BoÄŸaziçi YaÅŸam Merkezi’nde yapıldı. Åžölene Üsküdar Belediye BaÅŸkanı Hilmi Türkmen, KARKON Eski BaÅŸkanı Tahsin Usta, Akçaabatlılar DerneÄŸi BaÅŸkanı Ä°smail Åžirin, ÅžAL-FED’e baÄŸlı dernek baÅŸkan, yöneticiler ve vatandaÅŸlar katıldı. 

 

 

Mekana gelir gelmez misafirlere kendi elleriyle keÅŸkek ikram eden Üsküdar Belediye BaÅŸkanı Hilmi Türkmen, yaptığı konuÅŸmada ÅŸunları söyledi."11 ayın sultanı mübarek Ramazan’ı güzel bir ÅŸekilde huÅŸu ve coÅŸku içinde uÄŸurladık ve bayrama ulaÅŸmış olduk. Ramazan bizim hem inancımız hem de geleneklerimiz gereÄŸi mutluluÄŸun, dostluÄŸun, kardeÅŸliÄŸin ve paylaÅŸmanın zirve yaptığı günlerdir. Hamdolsun biz Åžalpazarlılar olarak, bu güzel keÅŸkek geleneÄŸimizi Ä°stanbul’a taşımış durumdayız. 

Tabii özellikle gençlerimiz ve hanım kızlarımız, keÅŸkeÄŸin geçmiÅŸini ve günümüze yansımalarını bilmiyor olabilirler. Bu keÅŸkek hususu sadece yeme içmeden ibaret bir mesele deÄŸildir. Bu bir kültürdür, bir yaÅŸam tarzıdır, bir dayanışmadır, bir paylaÅŸmadır, birlikte hareket edilince ortaya neler çıkabileceÄŸinin en güzel örneÄŸidir. KeÅŸkeÄŸin tarihi çok eskidir. Zannediyorum 300-400 yıllık bir mazisi vardır. Bizim köyden 100 yaşında vefat eden bir büyüÄŸümüze sorduÄŸumuzda baÅŸlangıcını bilmediÄŸini ve çocukluÄŸundan beri yapıldığını söylemiÅŸti. Eskiden böyle bolluk bereket yoktu. Ä°nsanlar fakirlik ve yoksulluk içinde oruçlarını tutuyorlardı. Yine büyüklerimizin anlattıklarına göre, turÅŸu suyuyla iftar ve sahur yapılan günler yaÅŸamışlar. O zamanlar köylerin zenginleri, ileri gelenleri aralarında bir imece oluÅŸturup, para toplayıp (et muhtemelen yoktu tabii) buÄŸday ve yaÄŸ alarak köylü gerçek anlamda bayram yapsın diye keÅŸkek ikram ederlermiÅŸ. Bu da bize o günlerden beri gelen bir gelenektir. O yüzden, Åžalpazarlıların Ä°stanbul’da en yoÄŸun olduÄŸu Küplüce-Kirazlıtepe mahallelerinde bu etkinliÄŸi gerçekleÅŸtiren baÅŸta ÅžAL-FED BaÅŸkanı Sayın Semih DurmuÅŸ ve bütün dernek baÅŸkanlarımıza çok teÅŸekkür ediyorum. Bu geleneÄŸi devam ettirmek ve yeni kuÅŸaklara aktarmak hepimizin vazifesidir.

Organizasyon, Beykoz Müftüsü Hüseyin DemirtaÅŸ’ın kısa selamlama konuÅŸması ve yemek duasının ardından sona erdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.