Rize Tema'dan Enerji Haftası Kampanyası
Enerji Tasarrufu ve Verimlilik Haftası ile; enerji açığı, enerji kaynakları, enerji- çevre ikileminin yeniden tartışma gündemini oluşturacağı açıktır.
Basın açıklaması
17.01.2008
Küresel ısınma tehdidinde ?Enerji Haftası?
Enerji Tasarrufu ve Verimlilik Haftası ile; enerji açığı, enerji kaynakları, enerji- çevre ikileminin yeniden tartışma gündemini oluşturacağı açıktır.
Hızlı sanayileşme, artan dünya nüfusu enerji açığını büyütürken enerji kaynaklarını da hızla tüketmektedir.
Enerjinin üretiminden, nakline, depolanmasına ve tüketimine doğru uzanan süreç; küresel ısınma, toprak-su-hava kirliliği, asit yağmurları, ozon tabakasının delinmesi gibi önemli doğa-çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
İklim değişikliğinin çaresi: Yenilenebilir Enerji
Kendi ulusal kaynakları olmadığı halde tükettiği enerjinin %88 sini fosil yakıtlarla karşılayan Ülkemiz; enerji kaynakları seçeneklerinin belirlenmesinde kritik bir karar aşamasına gelmiştir. Ya batının gündemden düşmüş yöntemlerini taklitçi bir davranışla kullanarak, dışa bağımlılığı artıracak şekilde fosil yakıtlar (petrol,doğal gaz, kömür vb.) ve nükleer güce yönelmek ya da yüksek verimlilik, yenilenebilir kaynaklara (güneş, rüzgar, bitkiler, su, jeotermal vb.) doğru bir geçiş yapacaktır. Ne yazık ki birinci seçenek ağır basmaktadır.
Dünyada başlayan enerji devriminin temel esasları; yüksek verimlilik, yenilenebilir kaynaklar , küçük ölçekler, yerellik ve yaygınlıktır.
Ülkemiz enerji sorununu; toprağını, suyunu, havasını, ormanını yok etmeden, dışarıya bağımlı olmadan çözmesinin stratejisinde, verimli kullanım ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek olmak zorundadır.
Geleceğin enerjisi: Yenilensin, Tükenmesin
Güven versin, Kirletmesin
Enerji alanında en büyük sorun, ileri sürüldüğü gibi enerji açığı değil, enerji üretiminden nakline ve kullanımına kadar her düzeyde verimsizlik sonucu oluşan kayıplardır. Hatlarda ki bakımsızlık, kalitesizlik, savurganlık, yetersiz standartlarla desteklenen cihazların verimsizliği sonucu üretilen elektriğin yarısından fazlası yitirilmektedir.
OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığın da Türkiye birim gayri safi milli hasıla başına iki kat fazla enerji kullanmaktadır.
Enerji tasarrufu; enerji tüketen ekipmanların kapatılmasıyla daha az enerji kullanımı veya ekonomik ve sosyal gelişmeyi önleyecek anlayışlarla da ele alınmamalıdır.
Dünyada gelişmişlik ölçüsü artık kişi başına tüketilen enerji miktarı ile değil, o miktardaki enerjiyle sağlanabilen fayda ile değerlendirilmektedir.
Asıl etkinlik konusu olan toprak erozyonu ile mücadele ve doğal varlıkların korunması amaçlarına ancak sürdürülebilir yaşam ilkesinin gözetilmesiyle ulaşacağına inanan TEMA Vakfı; doğal varlıkların yok edilmesinin başlıca nedenini; insanları sürekli daha fazla, daha büyük ve en yeni için koşullandıran , savurganlaştıran tüketim anlayışında görmektedir.
Nevzat ÖZER
TEMA Vakfı
Rize Temsilcisi
Henüz yorum yapılmamış.