Sosyal Medya

Sel ve heyelan bölgemizin çevre sorunudur

Tema Vakfı Rize Başkanı Nevzat Özer, karadeniz bölgesinin çok yağış alması hasebiyle özellikle Rize? de olan sel ve heyelanlara nasıl bir önlem alınacağına dair bir açıklama yaptı.



Tema Vakfı Rize Başkanı Nevzat Özer, Sel ve heyelanın neredeyse doğu karadeniz bölgesinin en önemli doğa-çevre sorunu haline geldiğini ifade ederek, ? Her yıl onlarca canın yitip gitmesine, köylerin şehirlerin sular altında kalmasına , üretemeyeceğimiz tek varlığımız olan ,binlerce yılda oluşan topraklarımızın Karadeniz?i doldurmasına tanık oluyoruz.Türkiye Arazi Varlığı Raporu?na göre bölgenin %89?u heyelanlara karşı duyarlılık göstermektedir.Bölgenin jeolojik, topoğrafik, iklim, toprak yapısı gibi özellikleriyle bu tür afetlere açık bir yer olduğu bilinmektedir, ancak afetlerin 1950'li yıllardan sonra hızlandığı, bölgedeki doğal özelliklerinin yüz binlerce yıldır bu şekilde olduğu gerçeği insan faktörünün sorgulanmasını zorunlu kılmaktadır.Yeşil örtünün tahribi, ormansızlaşma, açılan arazi yolları, yanlış tarım uygulamaları, yanlış imar planları, çarpık kentleşme, arazilerin yeteneklerine göre kullanılmaması, dere yataklarının ıslah edilmemesi sel ve heyelanların temel nedenleridir? dedi.

Tema Vakfı Rize Başkanı Nevzat Özer, Sel ve heyelana taş ocaklarının da etkileri Olduğunu söyleyerek, ? Taş ocakları özellikle Karadeniz Sahil Yolu çalışmalarıyla gündeme geldi. Söz konusu projedeki acelecilik, başta ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) olmak üzere yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerden muafiyet, taş ocaklarının çevre ve insan üzerindeki olası etkilerinin tartışılmasını engellemiş, kamu denetimini zayıflatmıştır? dedi.

Özer , sözlerinin sonunda Yer seçiminde de hiçbir kritere uyulmamadığını söyleyerek;

?İşletme esnasında da kar hırsı ne yazık ki doğru yöntemlerin kullanılmasını engellemektedir. Bugün gelinen noktada halen faaliyetine devam eden, durdurulan veya kapatılmış taş ocakları tehlike saçmaya devam etmektedir. Yöredeki kayaçlarda taş ocaklarından kaynaklanan yoğun bir ayrışma gözlenmektedir.Jeolojik, topoğrafik, iklim, toprak yapısı gibi özellikleriyle alanının %89?u heyelana karşı hassas olan bir bölgede taş ocakları işletme izni kolaylıkla alınamamalıdır. Ocaklar etkin bir şekilde denetlenmelidir. Faaliyeti sona eren ocaklar ; işleten kuruluşlarca heyelana karşı gerekli önlemleri almalıdır? dedi.

Dilek ASLAN

Karadeniz Gazetesi ve medyakaradeniz.com Rize Temsilcisi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.