Sosyal Medya

Elimizdeki hazineyi yok etmenin gayreti içerisindeyiz!

Mevlana Günleri etkinliklerine katılmak üzere Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay?dan çarpıcı ifadeler...



Nurgül Günaydın KURUM
TRABZON- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak'la birlikte Trabzon Valiliği tarafından düzenlenen 'Trabzon Mevlana Günleri' adlı programa katılmak üzere Trabzon'a geldi. Bakan Günay, Mevlana'nın ölümünün üzerinden 734 sene geçmesine rağmen fikir ve düşünceleriyle hala insanlığa ışık tuttuğunu ve bu düşüncelerin öneminin daha da arttığını söyledi. Bakan Günay, Mevlana'nın mesajının iyi anlaşılması ve hakim olması durumunda barış ve sevginin, hoşgörünün hakim olacağını ve birtakım insani zaaflardan kaynaklanan sıkıntıların da ortadan kalkacağını dile getirdi. İki bakan daha sonra Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek'in Mevlana'nın doğduğu Belh şehrinden Konya'ya uzanan fotoğraflarının yer aldığı "Belh'ten Konya'ya" isimli sergiyi açıp gezdi.
TURÄ°ZMDE REKOR YILI
Bakan Günay, 2007 yılının turizmde bir rekor yılı olduğunu ve önceki yıllara göre turist sayısında yüzde 20 oranında artış yaşandığını söyledi. Geride kalan 11 aylık dönemde 22,3 milyon turist sayısına ulaşıldığını, yıl sonunda bu rakamın 22,5 milyona ulaşmasının beklendiğini bildiren Günay, 2008 yılı hedefini ise 25 milyon turist olarak ifade etti. Günay, elde edilen başarının sadece kendi bakanlığının çalışmalarına bağlı olmadığının altını çizdi.
TERÖR SON
GÃœNLERÄ°NÄ° YAÅžIYOR
Bakan Günay, "Sınır ötesi operasyonlarla İstanbul'da yaşanan molotof kokteylli saldırıların turizmi olumsuz etkileyip etkilemeyeceği" yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:
"Bunlar umarım turizmi olumsuz etkilemeyecektir. Biz bir anlık bir dönem yaşıyoruz. Uzun yıllar ülkemizi yormuş olan terör çetesi galiba son günlerini yaşıyor ve anlık bir çırpınma, anlık bir direniş gayretleri var. Bunların çok kısa sürede geride kalacağını, Türkiye'nin turizm ve kültür potansiyelini, dünyaya yansıyan olumlu imajını da etkilemeyeceğini umut ediyorum."
Bu şehirden iyi de çıkar kötü de
Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu alanın SİT alanı olarak ilan edilmesinden sonra mülkleri konusunda hiçbir şey yapamayan vatandaşlar, uzun zamandan bu yana dile getirdikleri sıkıntılarını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a anlattı. Mağdur vatandaşlar adına konuşan Eczacı Salih Peker, sorunun çözümü için destek istedi. Bakan Günay, konudan haberder olduğunu belirterek, ?Ayasofya'nın çevresindeki kamulaştırma ciddi bir şekilde bizi takip ediyor, bunu kendi imkanlarımızla yapmamız zor. Sizin elinizdeki arazilere valilik, belediye olarak biz değer biçeceğiz, o değere göre bir başka yerdeki hazine arazisiyle takas yapacağız. Başka yolumuz da yok. Bunu da ihalesiz yapacağız, vatandaşa verilen belge ödeme belgesi olarak kullanılıyor? dedi.
YaÅŸananlar unutulacak
Trabzon'da geçtiğimiz yıllarda yaşanan olumsuzluklara da değinen Bakan Günay, şöyle konuştu: "Trabzon'da son yıllarda yaşanmış olan birkaç kötü simgenin Trabzon'la özdeşleştirilemeyeceğine inanıyorum. Bu kötü bir tesadüftür. Bunu silmek konusunda, Türkiye'ye yansıyan bu haksızlığı ortadan kaldırmak konusunda birkaç yıldan bu yana büyük gayret sarfediliyor. Ankara'da, İstanbul'da toplantılar oldu, bunları devam ettireceğiz. Sizlerin de bu yolda gerçekten gayret içinde olduğunuzu ve bir miktar eziklik hissettiğinizi hissediyor ve bundan büyük üzüntü duyuyorum. Bu sizi böyle bir sıkıntıya itmemelidir. Bir milletin içinden iyi de çıkar, kötü de. Bir kentin, hatta bir ailenin içinden iyi de çıkar, kötü de. Esas olan, çoğunluğun ne olduğudur; esas olan, asıl doğrultunun ne olduğudur. O çoğunluk ve ana doğrultu, Trabzon açısından bakıldığında kültüre, çağdaşlığa, bilime, eğitime, gelişmeye dönüktür.
Sizlerin gayretiyle geçmişte yaşananlar geride kalacak, bir müddet sonra hatırlanmayacak bile.?
Sümela'nın restorasyonu
Trabzon'da bulunan ve Türkiye'nin en önemli tarihi ve turistik eserlerinden biri olan Sümela Manastırı'nda devam eden restorasyon çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Günay, şunları söyledi: "Mevlana ile ilgili etkinlikler vesilesiyle buraya geldim. Ama Trabzon'a olan ilgimiz bundan ibaret değil. Tüm dünya bir küresel ısınma süreci yaşıyor, bundan bizim ülkemiz de etkileniyor. Bu yaşananlar, daha yeşil bölgelere sahip olan Trabzon ve yöresine, başka çevrelerden ve dünyanın başka yörelerinden ziyaretçilerin gelmesini sağlayacaktır.
O yüzden Trabzon'un sahip olduğu tarihsel güzelliklerin daha çok ortaya çıkması için çalışma yapacağız. Sümela da eskiden beri bildiğim bir yöre. Oranın bakımı, onarımı, restorasyonu için bir kaynak ayırdık. Bakım yapılıyor ama Türkiye'de ne yazık ki eski eserlerin yapımı konusunda yeterince hem dikkatli bir bakış açısı, bilinç, hem de bu konuda hizmet gösterebilecek vasıflı eleman eksikliği yaşandığından zaman zaman bu restorasyonlar bir tamirat çerçevesinde kalabiliyor. Bazen yeniden yapılmayı gerektiriyor.
Hem Sümela'da hem başka yerlerde yapılan restorasyonların gerçekten tarihsel dokuya uygun olması konusunda gereken dikkati önümüzdeki dönemler de göstereceğiz."
Kötü yapılaşmayı
yaylalara taşıdık
Bakan Günay, yaylalardaki çirkin yapılaşmayla ilgili şunları söyledi: ?Sadece bizim bakanlığımızın değil, Bayındırlık ile Çevre ve Orman Bakanlığı?nın, yerel yönetimlerin hep birlikte üzerinde duracağı bir sorun... Bizim elimizde bir hazine var ve bunu yok etmek konusunda büyük bir gayret içindeyiz. Karadeniz?in dünyaya asıl sunacağı doğasıdır. Tarih konusunda daha zengin bölgelerimiz var. Deniz mevsimi diğer bölgelere göre çok kısa. Ama yeşil açısından yaylaların dünya çapında güzellikleri var. Ama Samsun?dan başlayarak tüm Karadeniz kentlerinde gördüğümüz kötü yapılaşmayı yaylalara kadar taşıdık. Yaylalarda birkaç katlı evler var ve onların da üzerinde demir filizleri bulunuyor.?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.