Sosyal Medya

GÃœNCEL

Akçaabatlılar İstanbul’da kurtuluşu kutladı

Akçader Akçaabatlılar Derneği ile Avrupa Yakası Akçaabatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Akçaabat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü İstanbul'da kutladılar.



Ä°stanbul’da faaliyet gösteren Akçader Akçaabatlılar DerneÄŸi ile Avrupa Yakası Akçaabatlılar Sosyal YardımlaÅŸma ve Dayanışma DerneÄŸi Akçaabat’ın düÅŸman iÅŸgalinden kurtuluÅŸunun 104. Yıldönümü münasebetiyle ortaklaÅŸa anma etkinliÄŸi düzenlediler.

Üsküdar Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinliÄŸe konuÅŸmacı olarak Prof. Dr. Fethi Gedikli, Dr. Yusuf Gedikli, Av. Baykal KazancıoÄŸlu ve tarihçi Osman BaÅŸ katılırken, kemençe sanatçısı Samet Kölemen de kısa bir dinletiyle davetlilere keyifli dakikalar yaÅŸattı.

Saygı duruÅŸu ve Ä°stiklal Marşı’nın ardından dernek baÅŸkanları Av. Emine Boyacı ile Metin Akın birlikte kürsüye gelerek kısa birer açılış konuÅŸması yaptılar. Sonra Akçaabat Belediyesi’nin hazırladığı tanıtım videosu salonda gösterildi.

Daha sonra konuÅŸmalarını yapmak üzere Prof. Dr. Fethi Gedikli ve Dr. Yusuf Gedikli sahneye davet edildiler. Fethi Gedikli tevazu göstererek konunun uzmanı olmadığını ifade ederek kısa tuttuÄŸu konuÅŸmasında muhacirlik dönemi hakkında fazla bir eser olmadığını, kaynak olarak Muzaffer LermioÄŸlu’nun “Akçaabat tarihi ve birinci genel savaÅŸ - hicret hatıraları” kitabıyla Akçaabat Belediyesi’nin bir yayınının bulunduÄŸunu, onların haricinde sözlü tarih bilgilerine baÅŸvurulduÄŸunu söyledi.

Yusuf Gedikli daha ayrıntılı bilgiler verdi. Muzaffer LermioÄŸlu’nun ve Fevzi Çakmak’ın eserleri haricinde bir yazılı kaynak bulunmamasına raÄŸmen bu eserlerin hayli aydınlatıcı olduÄŸunu ifade eden Gedikli, iÅŸgal tarihi olan Nisan 1916’dan sonra yerel milis güçlerin aylarca Rus askerleriyle çarpıştığını ve önemli kayıplar verdirdiÄŸini kaydetti. Akçaabat’tan muhacirliÄŸe çıkanların Amasya, Tokat ve Niksar taraflarına gittiÄŸini anlatan Yusuf Gedikli, bu süreçte son derece acı hadiselerin yaÅŸandığına dikkat çekerek bunlardan bazı örnekler verdi. Son olarak savaşın bazı hallerde kaçınılmaz olmasına raÄŸmen ne kadar korkunç ve zararlı bir kavram olduÄŸunu yine örneklerle anlatarak sözlerini tamamladı.

Samet Kölemen’in kısa kemençe resitalinden sonra Akçaabat’ın Ä°stanbul’daki duayen isimlerinden Baykal KazancıoÄŸlu kürsüye davet edildi. KazancıoÄŸlu yer yer sitemkâr, yer yer nükteli ifadelerle iÅŸlediÄŸi konuÅŸmasında Akçaabat’tan geçmiÅŸte siyaset, sanat, bilim ve spor alanında çok önemli isimlerin yetiÅŸtiÄŸini ama bu isimlere gereken vefanın gösterilmediÄŸini kaydetti.

Son olarak konuÅŸan tarihçi Osman BaÅŸ da Osmanlı’nın yıkılış sürecinden baÅŸlayarak 1. Dünya Savaşı ve akabinde yaÅŸanan Rus Ä°ÅŸgali’nin sebep ve sonuç iliÅŸkisini ayrıntılı biçimde anlattı. Savaşın ve muhacirliÄŸin son derece ağır ve acılı süreçler olduÄŸunu yine ayrıntılı örneklerle göz önüne serdi.

Etkinlik horon ekibinin gösterisiyle sona erdi.

Bülent ŞİRÄ°N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.