Sosyal Medya

BAKAN ÖZER, HAYDARPAŞA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİNİN AÇILIŞINA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'nin salgın sürecinde normalleşmesi için mutlaka eğitim sisteminin normalleşmesi gerektiğini belirterek "Okulları yüz yüze açık tutmadaki en büyük avantajımız, sıklıkla ifade ettiğim gibi öğretmenlerimizin aşılanma oranıdır. Bugün itibarıyla birinci doz aşısı olan öğretmen oranımız, yüzde 93'tür." dedi.



HaydarpaÅŸa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin depreme karşı güçlendirilmesinin ardından Millî EÄŸitim Bakanı Özer, Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya, diÄŸer yetkililer ve öÄŸrencilerin katıldığı açılış töreni düzenlendi. Bakan Özer, burada yaptığı konuÅŸmada kuruluÅŸunda 2. Abdülhamid'in büyük emeÄŸi bulunan, kadim geleneÄŸi olan bir okulda bulunmaktan büyük memnuniyet duyduÄŸunu belirtti.

Bu okulun ÅŸu ana kadar 30 bin öÄŸrenciyi mezun ettiÄŸini, HaydarpaÅŸa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden çok sayıda bürokrat, iÅŸ dünyası temsilcileri ve sanayinin güçlü insan kaynağının mezun olduÄŸunu anlatan Özer; mezunlara, öÄŸretmenlere ve gençlere uzun ömürler diledi.

"EÄŸitime yüz yüze devam etmeliyiz"

Yüz yüze eÄŸitim ve öÄŸretiminin önemine dikkati çeken Özer, "6 Eylül'de eÄŸitim ve öÄŸretime baÅŸladık. Sıklıkla ifade ettiÄŸim gibi eÄŸitim, bir ülkenin inÅŸasında ve beÅŸeri sermayesinin yetiÅŸmesinde önemli unsurdur. Dolayısıyla açılması gereken ilk ve kapatılması gereken de en son yerlerdir. Okulların açık olması sadece bir eÄŸitim deÄŸil, aynı zamanda bir 'milli güvenlik' meselesidir. Geçen bu 1,5 yıllık arada okulların kapanmasından en fazla etkilenenler, dezavantajlı kesimlerdir. Dolayısıyla eÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸini merkeze koyacaksak mutlaka tüm önlemleri alarak eÄŸitime yüz yüze devam etmeliyiz." diye konuÅŸtu.

"BaÅŸlangıçtaki kararlığımızın arkasında olmaya devam ediyoruz"

EÄŸitimde 6 haftayı geride bıraktıklarını belirten Bakan Özer, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı: "Türkiye'nin eÄŸitim sistemi, devasa bir eÄŸitim sistemidir. 18 milyon öÄŸrencisi, 1,2 milyon öÄŸretmeni, 100 binin üzerinde çalışanı ile yaklaşık 20 milyonluk kitleyi, dolaylı olarak tüm Türkiye'nin tamamını etkileyen bir sisteme sahiptir. Millî EÄŸitim Bakanlığının kapasitesi, Türkiye'nin örneklemi deÄŸil; evrenidir. Türkiye'nin Kovid-19 sürecinde normalleÅŸmesi için mutlaka eÄŸitim sisteminin normalleÅŸmesi gerekir. BaÅŸlangıçtaki kararlığımızın arkasında olmaya devam ediyoruz."

57 108'i devlet olmak üzere sistemde 71 bin 320 okul olduÄŸunu aktaran Bakan Özer, sözlerine ÅŸöyle devam etti: "Bugün itibarıyla 6. haftayı tamamladık, tüm sınıfları kapalı olan hiçbir okulumuz bulunmamaktadır. 71 bin 320 okulumuzda 850 bin derslik vardır, 1 milyona yakın dersliÄŸimiz var. Bugün itibarıyla bu dersliklerden 4 bin 25'i yüz yüze eÄŸitime ara vermiÅŸtir. Yani oran yüzde 1'in çok altındadır. Bu 4 bin 25 sınıftan 1132'sinin karantina süresi Cumartesi, 1015'ininki de pazar günü dolmaktadır. Dolayısıyla Pazartesi günü bu sınıfların 2 bin 147'si eÄŸitime devam edecektir. Yani sistemin merkezi, okulların açık kalması esası üzerine yürümektedir. Bu kararlılığımızı sonuna kadar devam ettireceÄŸiz."

Özer, Bakanlık olarak iÅŸleri tek başına yürütmediklerini, SaÄŸlık Bakanlığı ve SaÄŸlık Bilim Kurulu önerileri doÄŸrultusunda hazırlanan rehberler doÄŸrultusunda süreç yönetimiyle ilgili her türlü koordinasyonu yaptıklarını belirtti.

ÖÄŸretmenlerdeki aşılanma oranları

ÖÄŸretmenlerdeki aşılanma oranlarına iliÅŸkin bilgileri de paylaÅŸan Bakan Özer, "Okulları yüz yüze açık tutmadaki en büyük avantajımız, sıklıkla ifade ettiÄŸim gibi öÄŸretmenlerimizin aşılanma oranıdır. Bugün itibarıyla birinci doz aşısı olan öÄŸretmen oranımız, yüzde 93'tür. Ä°kinci doz aşısını olan öÄŸretmen oranımız yüzde 86, aynı zamanda aşı olmayıp bağışıklık kazanarak antikor oluÅŸturan öÄŸretmen oranımız, yüzde 5'tir. Yani iki doz aşısı tamamlanmış ve antikor oluÅŸturmuÅŸ öÄŸretmen oranımız, yüzde 91'dir. Bu oran Türkiye ortalamasından çok yüksek olduÄŸu gibi kıta Avrupa'sında, geçen bir buçuk yılda okullarını açık tutan Finlandiya, Ä°sveç, Almanya gibi ülkelerin öÄŸretmenlerinin aşılanma oranından bile yüksektir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

2002 yılından itibaren CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸinde eÄŸitimde inanılmaz yatırımların yapıldığına iÅŸaret eden Bakan Özer, ÅŸunları söyledi:

"2002 yılında 500 bin öÄŸretmen varken eÄŸitim sistemimizde 1,2 milyonluk bir banda gelmiÅŸ bulunuyoruz. Bu da demektir ki öÄŸretmen başına düÅŸen öÄŸrenci sıralaması, OECD sıralamasına yaklaÅŸmış bulunuyor. 2002 yılında okul öncesine eriÅŸim 300 binler seviyesinde iken ÅŸu anda 1,3 milyon seviyesine gelmiÅŸtir. Yüzde 71'lik bir orana ulaÅŸmışız. EÄŸitimde baÅŸarısız bir ülke deÄŸiliz, çok mesafe aldık ama daha gidecek çok yolumuz var. Ä°stanbul'a 100 yeni anaokulu daha yapıyoruz. Ä°nÅŸallah, yıl içinde bitireceÄŸiz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.