Sosyal Medya

GÃœNCEL

Yeşilçam'ın usta oyuncusu Kartal Tibet hayatını kaybetti!

Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri olan, Tarkan karakteriyle hafızalara kazınan Kartal Tibet hayatını kaybetti.



YeÅŸilçam sinemasının usta ismi, ünlü oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, 83 yaşında yaÅŸamını yitirdi. 

Oynadığı, yönettiÄŸi ve senaryosunu yazdığı 200’e yakın filmle Türk sinemasına önemli katkılar sunan 83 yaşındaki sanatçının vefat haberini oyuncu Civan Canova duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Canova, “Güle güle Kartal aÄŸabeyim, seni çok özleyeceÄŸim” dedi.

Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın da Tibet’in vefatıyla ilgili “Işık söndü. Sahneden setlere alkışlarla dolu bir ömür. Toprağınız çiçekler koksun” mesajı paylaÅŸtı.

KARTAL TÄ°BET KÄ°MDÄ°R?
Ankara'da 1938'de dünyaya gelen Kartal Tibet, imza attığı 200'e yakın filmle Türk sinemasına büyük katkılarda bulundu. Oynadığı ve yönettiÄŸi filmleri YeÅŸilçam'ın klasikleri arasına giren usta oyuncu, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

 

Tibet, 1961 yılında Ankara'nın ilk özel tiyatrosu Meydan Sahnesi'nin kurucuları arasında yer aldı.

"KaraoÄŸlan" filmiyle sinemaya adım atan Kartal Tibet, daha sonra Sezgin Burak'ın çizgi kahramanı Tarkan'ın sinema versiyonlarında, "Sarmaşık Gülleri" ve "BoÅŸ Çerçeve" gibi birçok melodramda, "Zambaklar Açarken", "ÇalıkuÅŸu" gibi pek çok edebiyat uyarlamasında, salon komedilerinde ve tarihi filmlerdeki rol aldığı karakterlerle beÄŸeniyle izlendi.

Ä°lk kez 1977'de "Tosun PaÅŸa" filmiyle yönetmenliÄŸe adım atan Tibet, 20'den fazlasında Kemal Sunal'ın rol aldığı çoÄŸu iyi giÅŸe yapan 56 film yönetti.

YeÅŸilçam’a 200’e yakın filmle katkıda bulunan ve birçok ödüle deÄŸer görülen Tibet, el attığı tüm yapımlarda baÅŸarıya ulaÅŸtı. Tibet, son olarak 2006'da "Dünya'yı Kurtaran Adamın OÄŸlu" ve "Amerikalılar Karadeniz'de 2" adlı filmlerin yönetmenliÄŸini üstlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.