Sosyal Medya

GÃœNCEL

Flaş… Genelge yayımlandı! İşte yeni normalleşme takvimi

İçişleri Bakanlığı, valiliklere ‘Kademeli Normalleşme Tedbirleri’ konulu genelge yayımladı. Genelgeye göre yeni süreçte hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması devam edecekken hafta içleri sokağa çıkma kısıtlaması 21.00’de başlayacak.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından duyurduÄŸu ve 30 Nisan 2021 tarihinden uygulanmaya baÅŸlanan tam kapanma süreci yarın sabah 05.00 itibariyle sona erecek. Sürecin sona ermesiyle tam kapanma tedbirlerini geride kalacak ve Kademeli NormalleÅŸme olarak anılan yeni bir dönem baÅŸlayacak.

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı yarın sabah 05.00’ten geçerli olacak itibaren Kademeli NormalleÅŸme Tedbirlerine iliÅŸkin genelgeyi yayımladı.

Öte yandan kapanma sürecinde tartışmaların odağında olan içki satışı yasağının ise sokaÄŸa çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonlarında devam edeceÄŸi belirtildi.

MEB’TEN YENÄ° KARAR

Okul öncesi, özel eÄŸitim merkezleri ile 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiÅŸtirme kurslarında 17 Mayıs’tan itibaren yüz yüze eÄŸitime geçilecek. DiÄŸer kademelerdeki resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eÄŸitim ve öÄŸretim kurumlarında 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eÄŸitime devam edilecek.

Ä°ÅžTE GENELGEDE YER ALAN MADDELER

SOKAÄžA ÇIKMA KISITLAMASI

Ramazan öncesinde olduÄŸu gibi akÅŸamları 21.00’den sabah 05.00’e kadar sokaÄŸa çıkma kısıtlaması baÅŸlıyor. Genelgeye göre hafta sonları sokaÄŸa çıkma yasakları ise devam edecek. Cuma akÅŸam 21.00’den Pazartesi sabah 5.00’e kadar sokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Çalışma hayatının aksamaması için uygulanan muafiyetler devam edecek. Kötüye kullanımda adli ve idari yaptırım uygulanacak.

Ayrıca 18 yaÅŸ altı ve 65 yaÅŸ üstüne getirilen yasaklarda da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi. 18 yaÅŸ altına yasak tamamen kalkarken, iki doz aşı olmuÅŸ 65 yaÅŸ üstü kiÅŸilere de gün içerisinde yasak uygulanmayacak. AkÅŸam 21.00’de baÅŸlayacak olan yasak ise herkes için geçerli olacak.

Aşı olmayan 65 yaÅŸ üstü kiÅŸiler ise sadece 10.00 – 14.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Bakanlık ayrıca, “SokaÄŸa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımız ile 18 yaÅŸ altı gençler ve çocuklarımız kademeli normalleÅŸme döneminde ÅŸehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuÅŸ vb.) kullanamayacaklardır” kuralını getirdi.

Turistlere saÄŸlanan izin ise devam edecek.

ÅžEHÄ°RLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Åžehirlerarası seyahate iliÅŸkin alınan kurallar ise ÅŸöyle;

SokaÄŸa çıkma yasağının uygulandığı dönemlerde ÅŸehirlerarası seyahat yasağı geçerli olacak. Otobüs, uçak ve tren gibi toplu taşıma araçlarıyla seyahat de izin belgesi istenmeyecek sadece rezervasyon yeterli olacak.

KAPALI OLACAK Ä°ÅžLETMELER

  • Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri,
  • Sinema salonları,
  • Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler,
  • Ä°nternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları,
  • Halı saha, yüzme havuzu, spor salonları,
  • Hamam, sauna ve masaj salonları,
  • Lunaparklar ve tematik parklar.

YEME Ä°ÇME YERLERÄ°

Bakanlık restoran ve kafelerin içeriye müÅŸteri kabul etme yasağını devam ettirdi. Ä°ÅŸletmelere, “Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilmeleri” izni verildi.

AÇILACAK Ä°ÅžLETMELER

Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. iÅŸyerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

AlışveriÅŸ merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaktır.

Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokaÄŸa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyecektir.

Pazaryerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları ise pazaryerleri kurulmayacaktır.

Online market ve yemek sipariÅŸ firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis ÅŸeklinde çalışabileceklerdir.

Çay ocaklarının masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

YEME Ä°ÇME YERLERÄ°

Bakanlık restoran ve kafelerin içeriye müÅŸteri kabul etme yasağını devam ettirdi. Ä°ÅŸletmerele, “Hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilmeleri” izni verildi.

KAMU KURUMLARINDAKÄ° MESAÄ° UYGULAMALARI

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarındaki mesai uygulamasının baÅŸlangıç ve bitiÅŸ saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanacak. Uzaktan/dönüÅŸümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına ise devam edilecek.

EĞİTİM/OKULLAR

KreÅŸler ve anaokullarının faaliyetlerine devam edebilecekken diÄŸer okul ve sınıf seviyeleri için MEB’in açıklamasına uygun hareket edilecek.

STK, SENDÄ°KA, MESLEK KURULUÅžLARI TOPLU ETKÄ°NLÄ°KLER

STK, sendika, meslek kuruluÅŸları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dahil geniÅŸ katılımlı etkinliklerine dair kısıtlamanın 1 Haziran’a kadar uzatılacak.

NÄ°KAH VE DÜÄžÜNLER

Evlendirme iÅŸlemlerinin gerçekleÅŸtirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi ÅŸeklindeki düÄŸünler ile niÅŸan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edilecek.

SOSYAL BAKIM YERLERÄ°NDEKÄ° ZÄ°YARETÇÄ° KISITLAMASI

Huzurevi, yaÅŸlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlamasının 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.