GÜNCEL
Dolar'da Son Durum Kaynak
Dolar/TL hafta başına da sert yükselişle 7.40 seviyesindeki tarihi rekoru görerek başladıktan sonra 7.30 ile rekor arasında yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Piyasalarda bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Dolar/TL’de yatay seyir Merkez Bankası’nın geçmiÅŸte de bir çok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaÅŸtırması ardından geldi. Piyasa bugün TCMB’nin likidite adımlarını ve Hazine ihaleleri takip ediyor. Ek sıkılaÅŸtırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya saÄŸladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’e kadar gerilemiÅŸti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %8.32’ye yükseltti. Bankacılar ilgili adımların bugün de devam etmesini fonlama maliyetinin hafta sonuna doÄŸru %9-%9.5’e kadar yükselmesini bekliyorlar. Bu beklenti ve sıkılaÅŸtırma adımlarıyla birlikte bankalar arası piyasada ise gecelik faizler TCMB’nin faiz koridorunun üst bandı olan %9.75 seviyesinde oluÅŸuyor.
Bankacılar TCMB adımlarıyla birlikte mevduat, kredi faizlerinde de yükseliÅŸ yaÅŸandığına dikkat çekiyorlar. Kamu bankalarının ucuz konut kredi faizlerinin de aralarında bulunduÄŸu kredi faizleri yükseltildi. Üç puana yaklaÅŸan artışlarla TL cinsi 1 ay vadeli mevduat faizlerinde yüksek miktarlı iÅŸlemlerde %11 seviyelerine yaklaşıldı. Bankacılar mevduat faizlerindeki yükseliÅŸin döviz cinsi mevduata yönelme eÄŸilimini sınırlamak açısından önemli olduÄŸunu belirtiyorlar. TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eÄŸilimi dikkat çekmiÅŸti. Yurt içi yerleÅŸiklerin yabancı para mevduatları sadece iki haftada 9 milyar dolar artarak 204 milyar dolardan 213 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.
EN ÖNEMLİ GÖSTERGE GLP KULLANIMI OLACAK Piyasa bir kaç gün sürecek likidite adımlarıyla faiz artışlarının nerede duracağını yani %11.25 geç likidite penceresinin kullanılıp kullanılmayacağını yakından takip etmeye baÅŸladı. Bankacılar %11.25 faiz oranının mecvut ve beklenen enflasyona yakın olması nedeniyle TL’de hem lokal hem de yabancı iÅŸlemlerinde iyimserlik getirebileceÄŸini düÅŸünüyor. Yine de politika faizinde de benzer adımlar bekliyorlar.
eutsche Bank dün yayımladığı araÅŸtırma notunda Türk Lirasını dünyanın en ucuz para birimi olarak tanımlarken TCMB’nin bu ay kadar yakın bir sürede likidite adımlarını doÄŸrudan politika faizi artışı ile pekiÅŸtireceÄŸini öngördü. Goldman Sachs dün dolar/TL tahminlerini 3, 6 ve 12 ay vade için 7.75, 8 ve 8.25’e yükseltti. Kurumun daha önceki tahminleri sırasıyla 7, 7.5 ve 8 seviyesindeydi DüÅŸük faiz politikasının bir sonucu olan yabancı döviz çıkışlarını ve lokal döviz talebini desteklemek adına kamu 2019’dan beri 110 milyar doları aÅŸan döviz arzı yarattı. Bu politikaların bir sonucu olarak ise rezervler piyasanın sorguladığı seviyelere geriledi. Piyasada faiz artışı beklentileri oluÅŸtu. Yeni kaynak olmaksızın bu politikanın mevcut rezervlerle sürdürülemeyeceÄŸi yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileri kurdaki yükseliÅŸin ana sebebi oldu. Piyasa ekonomideki geliÅŸmelerin hala yeni dış kaynak olmaksızın uzun bir süre sürdürülemeyebileceÄŸinden endiÅŸe ediyor.
CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan son olarak dün yaptığı açıklamada IMF finansmanı reddederken faiz oranlarının daha da düÅŸmesini temenni ettiÄŸini belirtiyor. CDS 600 BP’NİN ALTINA GERİLEDİ Türkiye’nin beÅŸ yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise geçen hafta 600 baz puan üzerine çıktıktan sonra dün geriledi. 5 yıllık CDS bu sabah saat 0855’te 568/583 seviyesinde. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün son iÅŸlem %14.52 oldu. Hazine dün TLREF ihalesinde yaklaşık 3.1 milyar TL borçlanması ardından bugün 2 yıl vadeli gösterge tahvil ile 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Bugün ayrıca kurumsal yatırımcılara yönelik dolar cinsi borçlanma da sonuçlanacak. (REUTERS)
Henüz yorum yapılmamış.