Sosyal Medya

GÃœNCEL

Ä°STANBULLULAR, CUMHURÄ°YET BAYRAMI COÅžKUSUNU Ä°MAMOÄžLU Ä°LE BÄ°RLÄ°KTE YAÅžADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Sultanahmet Meydanı ayağına, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte interaktif olarak katıldı. Sahneden vatandaşlara Cumhuriyet ve demokrasi mesajları yüklü bir konuşma yapan İmamoğlu, sözlerini bitirdikten sonra da alandan ayrılmadı. Sahne önüne geçen İmamoğlu, İstanbulluların bayram coşkusuna ortak oldu ve vatandaşlarla birlikte eğlendi.



Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının Sultanahmet Meydanı ayağına, eÅŸi Dilek Ä°mamoÄŸlu ile birlikte interaktif olarak katıldı. Sahneden vatandaÅŸlara Cumhuriyet ve demokrasi mesajları yüklü bir konuÅŸma yapan Ä°mamoÄŸlu, sözlerini bitirdikten sonra da alandan ayrılmadı. Sahne önüne geçen Ä°mamoÄŸlu, Ä°stanbulluların bayram coÅŸkusuna ortak oldu ve vatandaÅŸlarla birlikte eÄŸlendi.

Ä°stanbul, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mın coÅŸkusunu Sultanahmet Meydanı’nda yaÅŸadı. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) tarafından hazırlanan konser alanını akÅŸam saatlerinden itibaren doldurmaya baÅŸlayan binlerce vatandaÅŸ, ellerindeki Türk bayraklarıyla görsel ÅŸölen yaÅŸattı. Konser alanına giremeyen vatandaÅŸlar da sahneye yakın yerleri doldurarak bayram coÅŸkusuna ortak oldu. CoÅŸku, Åževval Sam konseriyle doruÄŸa çıktı. VatandaÅŸlar, Türkiye’nin her bölgesinden söylediÄŸi türkülerle meydanı coÅŸturan Sam’a hep bir ağızdan eÅŸlik etti. Sam, konserini, “Bir kadın olarak sahneye çıkıp ÅŸarkı söyleyebiliyorsam bunu Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyum. Ekrem BaÅŸkan, zor bir yolculuÄŸa çıktı. Hepimiz elimizi taşın altına sokup, ona yardımcı olmalıyız” sözleri ve Ä°zmir Marşı’yla tamamladı. Sam’ın ardından sahneye çıkan Åžehir Tiyatroları sanatçıları Cumhuriyet Oratoryosu’nu sahneledi. Nazım Hikmet’in KurtuluÅŸ Savaşı Destanı ÅŸiirinin ve Halide Edip Adıvar’ın 23 Mayıs 1919’da Sultanahmet Meydanı Mitingi’nde yaptığı konuÅŸmanın da oyunlaÅŸtırıldığı oratoryo vatandaÅŸlardan büyük alkış aldı.

Ä°MAMOÄžLU ÇÄ°FTÄ°, SAHNEYE EL ELE ÇIKTI
Ardından sahneye, vatandaÅŸların alkışları eÅŸliÄŸinde Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu ve eÅŸi Dilek Ä°mamoÄŸlu davet edildi. Şıklıklarıyla dikkat Ä°mamoÄŸlu çifti, kendilerine sevgi gösterilerinde bulunan vatandaÅŸları el ele selamladı. Ä°mamoÄŸlu, meydanı dolduran on binlerce vatandaÅŸa, “Sultanahmet meydanını özgürlük ve bağımsızlık aÅŸkıyla dolduran. NeÅŸesi, enerjisi ve coÅŸkusuyla içimize umut veren. Geceyi ve geleceÄŸi aydınlatan, her yaÅŸtan gençler. Cumhuriyet sevdalıları. Dünyanın en önemli kentinin dört bir yanından gelerek bu alanı dolduran sevgili Ä°stanbullular… Hepiniz hoÅŸ geldiniz” sözleriyle seslendi. Ä°mamoÄŸlu’nun konuÅŸmasının satır baÅŸları ÅŸunlar oldu:

“CUMHURÄ°YETÄ° MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’E BORÇLUYUZ”
“Bundan 100 yıl önce, Sultanahmet meydanında, Kuvvayı Milliye ruhuyla yine yüz binlerce Ä°stanbullu buluÅŸmuÅŸtu. O gün Ä°stanbul iÅŸgal altındaydı; ama bu cesur ve asil millet kendisine güveniyordu. Bu güveni Sultanahmet meydanında ifade etmek bir Türk kadınına, Halide Edip'e nasip olmuÅŸtu. Onu ve iÅŸgal günlerinde Sultanahmet'te ve Ä°stanbul'un dört bir yanında toplanıp direnen yüz binlerce Ä°stanbulluyu, bugün yine bu meydanda hep birlikte saygıyla, rahmetle anıyoruz. KurtuluÅŸ Savaşımız boyunca, Anadolu'nun dört bir yanında canla baÅŸla mücadele etmiÅŸ kadınları, erkekleri, gençleri, çocukları saygıyla, rahmetle anıyoruz. 100 yıl sonra özgür ve bağımsız bir ülkede cumhuriyetimizi kutluyorsak, bunu kendimize ve önderimize, milletimizin Gazi Mustafa Kemal'e olan bitmek bilmez inancına borçluyuz. 100 yıl sonra özgür ve bağımsız bir ülkede cumhuriyetimizi kutluyorsak, bunu dünyanın büyük güçlerine karşı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliÄŸinde bir araya gelerek cepheden cepheye savaÅŸmış atalarımıza, dedelerimize borçluyuz. Onların inancı, onların mücadele azmi, onların kahramanlıkları olmasaydı, bugün kendi ülkesi olmayan bir halktık. Onlar, karşılarındaki güç ne denli büyük olursa olsun, silahları ve orduları ne denli üstün olursa olsun, bağımsızlık ve özgürlüÄŸe olan inançlarıyla yola çıktılar. Bağımsızlığımızı ve özgürlüÄŸümüzü kazanacağız diye inandılar ve kazandılar. 29 Ekim1923, iÅŸte bu inancın sonucudur. 29 Ekim 1923, ulusal egemenliÄŸimizin simgesi Cumhuriyetimizi tüm dünyaya ilan ettiÄŸimiz gündür.”

“96 YILDIR, ÖZGÜR VE BAÄžIMSIZ BÄ°R MÄ°LLETÄ°Z”
“Biz, tam 96 yıldır özgür ve bağımsız bir milletiz. Her birimiz farklıyız. Çok sesli ve çok renkli bir ülkeyiz. Ama biz ayrışmayı deÄŸil, Cumhuriyet deÄŸerleri etrafında birleÅŸmeyi seçtik. Onun için böyle güzeliz. Onun için böyle güçlüyüz. Bugün bu ülkede yaÅŸadığımız tüm güzellikler, burada gördüÄŸümüz bu eÅŸitlik ve kardeÅŸlik tablosu, kendimize olan güvenimiz, geleceÄŸimize duyduÄŸumuz umut. Bütün bunlar Cumhuriyet sayesindedir. Cumhuriyet; eÅŸit yurttaÅŸların ortak ilke ve idealler etrafında birliÄŸi üzerinde yükselir. Cumhuriyet insan onuruna dayalı, gönüllü bir birliktir. Cumhuriyet; milletin iradesine dayalı bir devlet düzeni demektir. Cumhuriyet rejiminde siyasal iktidarın kaynağı yalnızca ve yalnızca millettir. Millet, iradesini, seçtiÄŸi temsilcileri aracılığıyla ortaya koyar. Bu nedenle milli irade, iktidarıyla muhalefetiyle bütün milleti kapsar.”

“CUMHURÄ°YET, HÄ°ÇBÄ°R GRUBA AYRICALIK TANIMAZ”
“Cumhuriyet; ne kanunla ne de uygulamalarla hiç kimseye hiçbir gruba ayrıcalık tanımaz. Cumhuriyet ve demokrasi birbirlerinden güç alır; birbirlerine anlam, deÄŸer ve güzellik katar. Demokrasi için ‘sandık’ ÅŸarttır ama yeterli deÄŸildir. Seçimle gelmiÅŸ olmak, yöneticilere demokrasinin temel ilkelerini ihlal etme, rafa kaldırma hakkını vermez. Demokrasilerde vatandaşın yönetime katılımı, yöneticileri seçmekten ibaret olamaz. VatandaÅŸlar yalnızca seçimden seçime iradelerini ortaya koyarak deÄŸil, merkezi ve yerel iktidarların tüm karar alma süreçlerine etki ederek de yönetime katılabilmelidir. Demokrasi, vatandaÅŸların din ve vicdan özgürlüklerinin de güvencesidir. Bir rejimin demokrasi olabilmesi için, özgür ve dürüst seçimlerin yanı sıra kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti, çoÄŸulcu ve katılımcı bir siyasi ve sosyal yapı, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, yöneticilerin hesap verebilir olmaları gibi ilkelerin de hayata geçirilmesi gerekir.”

“96 YIL SONRA BÄ°R KEZ DAHA DÜNYAYA Ä°LHAM KAYNAÄžI OLDUNUZ”
“Cumhuriyetin ve demokrasinin bu yüce anlamını bilen sizler, 16 milyon Ä°stanbullular, 96 yıl sonra, bir kez daha bütün dünyaya ilham kaynağı olan bir irade sergilediniz. Her türlü adaletsiz koÅŸullara raÄŸmen, hem 31 Mart’ta hem de 23 Haziran’da, iki seçimde birden Cumhuriyet’imize, demokrasimize ve özgürlüklerimize sahip çıktınız. Sizlere dayatılan tek renkli ve tek sesli yönetim anlayışını elinizin tersiyle iterek, dünyaya örnek olacak bir seçim sonucunu gelecek nesillere armaÄŸan ettiniz. Bugün dünyanın her tarafında sizlerin bu yıl yapılan iki seçimde birden ortaya koyduÄŸunuz o cesur sonuç konuÅŸuluyor. Hep beraber ve son derece gür bir sesle tüm dünyaya, demokrasiden ve özgürlükten yana olduÄŸunuzu göstermiÅŸ oldunuz. Demokrasinin, hukukun, özgürlüÄŸün, birlik ve beraberliÄŸin yanında olduÄŸunuzu, bu güzel cumhuriyetin ve bu güzel ülkenin gerçek sahibi olduÄŸunuzu herkese bir kez daha ilan ettiniz. Sizler, sadece Türkiye’de deÄŸil, tüm dünyada demokrasiye öncülük ettiniz. Tüm dünyaya 96 yıl sonra bir kez daha örnek olacak yüce bir millet olduÄŸunuz ispat ettiniz. Bunun için hepinize içtenlikle minnettarım. SaÄŸ olun, var olun.”

“MUHTEÅžEM Ä°RADENÄ°Z BU GÜZEL ÜLKENÄ°N TEMÄ°NATIDIR”
“Sizin bu muhteÅŸem iradeniz, bu güzel ülkenin ve bu yüce milletin geleceÄŸinin teminatıdır. Bu iradeyle bu ülkede artık hiç kimse kendini vatandaÅŸtan üstün göremez. Sizlerin iradesiyle bu ülkede yeni nesil bir siyaset ve cesur bir demokrasi anlayışı kazandı. Bizler de bu iradenin farkında olarak yerel demokrasi için daha cesur adımlar atacağız. Yeni nesillerin daha yüksek bir tutkuyla yerel demokrasiye ve yönetime katılımının yollarını açacağız. Daha özgür fikirli, daha demokrat ve daha iyi kalpli nesiller yetiÅŸtirmek için çalışacağız. Bu büyük bayramın bizden beklediÄŸi budur. Bu büyük millete bağımsızlığını yeniden armaÄŸan etmiÅŸ aziz önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaÅŸlarının bizden beklentisi budur. Sözlerimi bitirmeden önce bu bayramı güzelleÅŸtiren, bugüne anlam katan tüm sanatçı dostlarımıza ve siz Cumhuriyet sevdalılarına çok teÅŸekkür ediyorum. Cumhuriyet Bayramı’mız kutlu olsun. YaÅŸasın Cumhuriyet, yaÅŸasın demokrasi. Åžimdi benimle birlikte tekrar etmenizi istiyorum… Yüksek sesle ve inanarak… YaÅŸasın Cumhuriyet… YaÅŸasın demokrasi! YaÅŸasın Cumhuriyet… YaÅŸasın demokrasi! YaÅŸasın Cumhuriyet… YaÅŸasın demokrasi!”

“HER GÜN ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK…”
Ä°mamoÄŸlu çifti, coÅŸkuyla karşılanan konuÅŸmanın ardından vatandaÅŸların alkışları ve “Ekrem BaÅŸkan” tezahüratı altında sahneden ayrıldı. Sahne arkasında sıralarını bekleyen sanatçılarla selamlaÅŸan çift, konuÅŸma öncesinde Åževval Sam ve Fahir AtakoÄŸlu’na yaptığı kulis ziyaretinin aynısını Athena Grubu’nun ikiz kardeÅŸleri Gökhan ve Hakan ÖzoÄŸuz’a da yaptı. Ä°mamoÄŸlu, ÖzoÄŸuz kardeÅŸlerin, “Nasılsınız” sorusuna, “Çok iyiyiz. 10 numarayız. Her ÅŸey çok güzel olacak. Devam edecek olmaya. Ben diyorum ki, ‘Öyle her ÅŸey çok güzel oldu’ ucuz olur. Öyle yok! Her gün çok güzel olacak. Daha baÅŸlangÄ±ç” yanıtını verdi. Sözü alan Gökhan ÖzoÄŸuz da Ä°mamoÄŸlu’na, “Ama çok güzel bir noktada, çok güzel bir ilerleyiÅŸ var. Hepimiz, hislerimizle beraber sizinle beraberiz” karşılığını verdi. Tekrar söz alan Ä°mamoÄŸlu, sahneden gördüklerini, “MüthiÅŸ bir enerji var, söyleyeyim. Çocuklar bile böyle (Dikkatle dinlediklerini yüz ifadesiyle gösteriyor). Görsen var ya; müthiÅŸ. Ä°yi ki varsınız. MüthiÅŸ güç katıyorsunuz ve insanlara enerji veriyorsunuz. Lütfen devam…” sözleriyle dile getirdi.

SAHNE ÖNÜNDEN KONSERLERÄ° Ä°ZLEDÄ°
Ä°mamoÄŸlu çifti, kulis ziyaretinin ardından sahne önüne geçti ve ünlü sanatçı Fahir AtakoÄŸlu’nun senfoni orkestrası eÅŸliÄŸinde verdiÄŸi vatandaÅŸlarla birlikte izledi. VatandaÅŸlar, Ä°BB BaÅŸkanı ile fotoÄŸraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Ä°mamoÄŸlu çifti, Athena Grubu’nun ritmik ÅŸarkılarına eÅŸlik ederek, vatandaÅŸlarla birlikte coÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.