Sosyal Medya

GÃœNCEL

Yerel basının sorunlarını Türkiye’ye anlattı

iYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, yerel basının sorunlarını ülke gündemine taşıdı.



 CHP’nin verdiÄŸi önerge çerçevesinde Ä°YÄ° Parti’nin görüÅŸlerini anlatan Örs, AK Parti Hükümetinin yerel basını bitirdiÄŸini kaydetti. AK Parti’nin iktidara geldiÄŸi 2003-2019 yılları arasında somut örnekler veren Örs, “Yerel basın sayesinde iktidara geldiniz ama yerel basını bitirdiniz.” dedi. Örs, konuÅŸmasının son bölümünde yerel basın için KOSGEB üzerinden can suyu kredisi verilebileceÄŸini kaydetti. Örs, “Burada ne yapılabilir? Yerel basına özel bir kredi türü düÅŸünülebilir, KOSGEB üzerinden olabilir, iki yıl ya da üç yıl faizsiz gazetelere can suyu olabilecek bir kredi düÅŸünülebilir, yoksa bilin ki yerel basın can çekiÅŸiyor. Demokrasinin en önemli direÄŸi ya da beÅŸiÄŸi yerel basındır diyor, o direÄŸi ortadan kaldırmayalım diliyorum. Ä°YÄ° Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, TBMM’de yerel basının sesi oldu. Yerel basının demokrasinin geliÅŸmesine katkı saÄŸladığını dile getiren Milletvekili Örs, “Yerel basının en önemli ÅŸikâyetleri arasında resmî ilanlardan yeterince pay alamamak, ticari ilan ve reklam yetersizliÄŸi, gazetenin ham maddesi olan kâğıdı temin etme zorluÄŸu ve devletin yerel basını yeterince desteklememesi bulunmaktadır.” dedi.

YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR

AK Parti iktidarının politikalarını eleÅŸtiren Milletvekili Örs, “AK Parti iktidara geldiÄŸi tarihte yani 2000'li yılların başında bir gazetenin fiyatı ortalama 25 kuruÅŸtu ama bir gazete satışından iÅŸletmeye ortalama 10 kuruÅŸ kalıyordu, 5 kuruÅŸunu da dağıtım ÅŸirketi alıyordu. Yani gazete satışı bile yerel gazeteler için gelir hanesine yazılabiliyordu. Bir de, ÅŸimdiki duruma bakalım: Bir gazetenin maliyeti ortalama 90 kuruÅŸ, gazetenin fiyatı ise 100 kuruÅŸ yani 1 lira, 25 kuruÅŸ dağıtım ÅŸirketine gidiyor. Dolayısıyla bir yerel gazete sattığı her gazeteden 15 kuruÅŸ, satamadığı gazeteden ise 90 kuruÅŸ zarar ediyor. Bu, sadece gazetenin kâğıt ve matbaa baskısıyla alakalı bir durum, personel ve diÄŸer giderleri bunun içinde deÄŸil. Peki, buraya nasıl gelindi? AK Parti iktidarı ne yaptı? Bütün kâğıt fabrikalarını özelleÅŸtirdiler. Fabrikaları alan iÅŸ adamlarımız da yeni kâğıt fabrikası kurmak yerine yerlerine villa yaptılar. ‘Dışarıdan kâğıt getirmek içeride üretmekten daha ucuz.’ denilerek ithalatın önü açıldı, gün geldi, dolar fırladı ve ÅŸimdi yerel basın can çekiÅŸiyor. 15 kiÅŸi çalıştıran gazete istihdam sayısını 10'a indirdi; 10 kiÅŸi çalıştıran 5'e indirdi.” ifadelerini kullandı.

CAN SUYU GEREKÄ°YOR

Zor durumda olan basının desteklenmesi gerektiÄŸini vurgulayan Milletvekili Örs, ÅŸunları kaydetti: “AK Parti iktidarında yerel gazetecilik sadece istihdam açısından periÅŸan duruma düÅŸmedi, gazetecilik açısından da bitti. Hâlbuki ben çok iyi hatırlıyorum, AK Parti iktidara gelirken ulusal basın aleyhindeydi, yerel basın destek veriyordu. Ne yazık ki AK Parti kendini iktidara taşıyan yerel basını unuttu. Åžimdi AK Partili arkadaÅŸlar saÄŸ olsunlar diyeceklerdir ki: "Resmî ilan fiyatını artırdık ve artırmaya devam ediyoruz arkadaÅŸlar." Tek başına resmî ilan fiyatını artırmak yerel basını kurtarmıyor. Asgari ücret her yıl artıyor, SGK, vergi artıyor, gazetenin maliyeti artık sadece gazeteyi bile kurtarmıyor. AK Partili arkadaÅŸlar isterlerse Türkiye çapında bir komisyon kurup yerel basını dolaÅŸabilirler. Bunlar zannediyorlar ki yerel basının da bir havuzu var. Yerel basının havuzu yerel reklamlardır. Sayenizde artık reklam da verilmiyor, firmalar çünkü can çekiÅŸiyor. Bütün sektörler çökmüÅŸ. Trabzon'daki gazeteler 16 sayfa ve bildiÄŸimiz ulusal gazeteler gibidir. Her sayfasında eskiden reklam görürdüm, ÅŸimdi reklama rastlayamıyorum. Burada ne yapılabilir? Yerel basına özel bir kredi türü düÅŸünülebilir, KOSGEB üzerinden olabilir, iki yıl ya da üç yıl faizsiz gazetelere can suyu olabilecek bir kredi düÅŸünülebilir, yoksa bilin ki yerel basın can çekiÅŸiyor. Demokrasinin en önemli direÄŸi ya da beÅŸiÄŸi yerel basındır diyor, o direÄŸi ortadan kaldırmayalım diliyorum.”

GÜNEBAKIÅž GAZETESÄ° OKU, 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.