Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Ayder’de Kurulan Salıncakların Artışı Korkutuyor. Vali Çeber: Çamlıhemşin Belediyesi Gereğini Yapmalı

Rize’nin Ayder Yaylası başta olmak üzere birçok yaylasında kurulmaya başlanan salıncakların artışı korkutuyor.



Rize’de yayla turizmi arttıkça yaylacıların da turistlere yönelik hizmeti yeni yeni boyutlar kazanmaya baÅŸladı. DoÄŸu Karadeniz’in turizm cenneti olarak adlandırılan Ayder baÅŸta olmak üzere hemen her yaylada salıncakların sayısı artmaya baÅŸladı. Özellikle Ayder Yaylası'nda yan yana kurulan ve ücretli olarak sallanmaya izin verilen salıncaklar turistlerin ilgi odağı olsa da Ayder’in görünümünü kirletiyor. Kiminde insan gücüyle sallanan turistler, kiminde ise makaralı sistemle geriye doÄŸru çekilerek biranda hızlı bir ÅŸekilde bırakılıyor. FotoÄŸraf çektirmek isteyen turistler için ise salıncakların ipleri rengarenk süsleniyor. Bu durum yaylacıları ve turistleri memnun etse de düzensiz olan salıncaklar Ayder’in görüntüsünü çirkinleÅŸtiriyor. Bu çirkinliÄŸi Rize Valisi Kemal Çeber, “Salıncak yapısı itibari ile Ä°mar Kanunu'na muhalefet eden bir yapı deÄŸildir. Sit alanı içerisinde. Ama müthiÅŸ bir çirkinlik” ifadeleriyle dile getirdi. 

ayder’de-kurulan-salincaklarin-artisi-korkutuyor-(2).jpg

"Salıncaklar müthiÅŸ bir çirkinlik" 

Ä°nsanların yeÅŸile hasret bırakıldığını dile getiren Vali Çeber, görüntü kirliliÄŸine sebep olan salıncaklar konusunda Ayder’in baÄŸlı olduÄŸu ÇamlıhemÅŸin Belediyesinin gereÄŸini yapması gerektiÄŸinin altını çizdi.

Çeber, “Salıncaklar meselesi Ayder bölgesinde çok fazla yoÄŸunlaşıyor. Bu konuda arkadaÅŸlarla deÄŸerlendirmelerde bulunduk. Salıncak yapısı itibari ile Ä°mar Kanunu'na muhalefet eden bir yapı deÄŸildir. Sit alanı içerisinde, sit kanununa uygunsuz da deÄŸil ama müthiÅŸ bir çirkinlik. Orada belediyemizin bu konuda gereÄŸini yapması gerekiyor. Görev belediyemizin görevidir. Yani gidecek, ‘Åžurada dört tane salıncak olabilir’ diyebiliyorsa diyecek. Çünkü orası Ayder, belediyenin bir mahallesidir. Yani o bir bina veya kaçak yapı deÄŸil. Neticede bir salıncak. Çocuk parkı gibi düÅŸünün. Tabii bunlara zamanında ‘dur’ demek lazım. Salıncaklar 2-3 taneydi, millet geliyordu, keyifle sallanıyordu. Bunu gördük, bu belki ciddi bir para kapısı olarak görüldü ama bana son 10-15 gündür müthiÅŸ bir serzeniÅŸ geliyor. Salıncaklardan, meydana getirdiÄŸi tehlikeden, kirlilikten, yeÅŸili göremez hale geldik deniliyor. Hem belediyemiz çok duyarlı olsun hem salıncak sahibi arkadaÅŸlarımız duyarlı olsun. Belediyemiz ile görüÅŸsünler, gerekiyorsa belediyemiz onlara bir yer de yer göstersin, varsa öyle bir imkan” dedi. 

ayder’de-kurulan-salincaklarin-artisi-korkutuyor-(4).jpg

"Herkes mümkün olduÄŸu kadar duyarlı ve hassas davransın" 

Herkesin salıncaklar noktasında hassas davranmasını isteyen Vali Çeber, “Hukuki anlamda arkadaÅŸlarımız onlarla ilgili deÄŸerlendirmeler yapıyor. Ama hepsine yetiÅŸmek mümkün deÄŸil. Bizim çok daha fazla iÅŸimiz var. Bu konuda herkesin desteÄŸine ve yardımına ihtiyacımız var. Herkes duyarlı ve hassas davranmasını istiyoruz. Ne benim ne de benim kurumlarımın altından kalkabileceÄŸi bir durum bu. Herkes üzerine düÅŸeni yapsın. Herkes mümkün olduÄŸu kadar duyarlı ve hassas davransın” ifadelerini kullandı. 

"Vali olarak neredeyse dert yanar hale geldim" 

Rize Valisi olarak doÄŸanın korunması noktasında neredeyse dert yanmaya baÅŸladığını dile getiren Çeber, “Biz ne kadar bozmak istesek de doÄŸa bize direniyor, bozulmayacağım diyor ama bozabildiÄŸimiz yerleri de bozmuÅŸuz. En azından bundan sonrası için evlatlarımıza, torunlarımıza elle tutulur yaylalar, elle tutulur vadiler, doÄŸa bırakabilelim. Bizden sonraki kuÅŸaklar bu güzellikleri görebilsin, bu turizmden istifade edebilsin. Artık ben bir il valisi olarak neredeyse dert yanar hale geldim. Her taraf böyle. Ben bu iÅŸin üzerine çok gidiyorum, çünkü Sayın CumhurbaÅŸkanımız bu konuda çok hassas. Ä°çiÅŸleri Bakanımız ve Çevre Bakanımız bu konuda çok hassas. Bize verilen talimatlar var. Biz bu mücadeleyi devam ettireceÄŸiz. Biz bu mücadelede sadece herkesi yanımızda görmek istiyoruz. Bu konuda da herkesi duyarlılığa ve hassas olmaya davet ediyorum” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

ayder’de-kurulan-salincaklarin-artisi-korkutuyor-(1).jpgayder’de-kurulan-salincaklarin-artisi-korkutuyor-(3).jpgayder’de-kurulan-salincaklarin-artisi-korkutuyor-(6).jpg

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.