Sosyal Medya

YAÅžAMSANAT

Ha burayı zor yıkarsınuz da!

Karadeniz’in cennet köşelerinden, Rize’ye bağlı Hemşin’in kentsel dönüşüm projesi kapsamında tümüyle yıkılıp yeniden inşa edilmesi için, TOKİ 20 Mayıs’ta ihale yapacak. Ancak küçük bir sorun var; kasabalılar projeyi dava etti. Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Bu haber bir Güncelleme haberdir 

       Haberin kaynağı Zeynep BÄ°LGEHAN FotoÄŸraf: Levent KULU

26.04.2014 - 01:43, Son Güncelleme: 

 

RÄ°ZE’ye baÄŸlı HemÅŸin kasabası, dizilere ev sahipliÄŸi yapan komÅŸusu ÇamlıhemÅŸin’in aksine turistik olmaktan uzak. Kentsel dönüÅŸüm fikri de bu nedenle eski evlerin yenilenmesi için 2006’da ortaya çıktı. 2008’de TOKÄ°’yle bir protokol imzalandı ancak belediye 


 

 

kasabalılar arasında uzlaÅŸma saÄŸlanamadı. Bu esnada yönetim deÄŸiÅŸti ve yeni projeyle HemÅŸin’in tümüyle yıkılıp 157 konut ve 29 dükkânlı turistik bir kasabaya dönüÅŸtürülmesine karar verildi.

Ä°ZÄ°N BAKANLAR KURULU’NDAN

2010’da üç vatandaÅŸ TOKÄ° ve HemÅŸin Belediyesi’ne haklarının gasp edildiÄŸi gerekçesiyle dava açtı. Rize Bölge Ä°dare Mahkemesi kentsel dönüÅŸüm projesiyle ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdi.Ancak 2011’in sonunda tüm HemÅŸin’in kentsel dönüÅŸüm alanı ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan izin kararı çıktı. HemÅŸinliler bu karar üzerine Danıştay 6’ncı Dairesi’ne dava açtı. Danıştay davayı kabul etti ve bölgeden keÅŸif ve bilirkiÅŸi inceleme raporu istedi ama Bakanlar Kurulu bu sefer 2942 sayılı KamulaÅŸtırma Kanunu’nun 27’nci maddesine dayanarak ‘acele kamulaÅŸtırma’ kararı aldı. Kasabalı bu sefer “Yurt savunmasıyla ilgili maddenin kentsel dönüÅŸüm için kullanması hukuka aykırı” diye dava açtı. Danıştay yine hemen yürütmeyi durdurma kararı aldı. HemÅŸin Belediyesi, BaÅŸbakanlık ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Danıştay’ın keÅŸif kararına itiraz etti ancak bu dava reddedildi.

PROFESÖRLER DE KARÅžI

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden profesörler, HemÅŸin’in hem tarihi hem coÄŸrafi yapısı sebebiyle kentsel dönüÅŸüme uygun olmadığını belirten bir rapor hazırlandı. Nihai karar henüz sonuçlanmadan geçen ay TOKÄ° tarafından HemÅŸin Kentsel DönüÅŸüm Projesi’nin ihale tarihi yayınlandı. Yapılan açıklamada, “HemÅŸin ilçesi 157 konut, 29 dükkân, 1 kaymakamlık lojmanı, 1 motel inÅŸaatlarıyla altyapı ve çevre düzenlemesi iÅŸi 20 Mayıs 2014’te ihale edilecek” dendi. BilirkiÅŸi raporunu inceleyen Danıştay dün Bakanlar Kurulu’nun aldığı kentsel dönüÅŸüm kararının yürütmesinin durdulmasına karar verdi.


 

 

 

 

 

Herkes sonucu bekliyor

ÅžU ana kadar HemÅŸin’de iki okul, orman idaresi, kaymakamlık ve belediye lojmanı yıkıldı. Fırın sahibi Zekeriye Birlik, 1928’den kalma binasının yıkılmasına, “Binaları biz yenileyebilirdik. Yıkılması ÅŸart mı” diyerek karşı çıkıyor. Kahvehane sahibi de aynı görüÅŸte. Bu arada halk kentsel dönüÅŸüme tümüyle karşı deÄŸil. Haklarını istiyorlar ama kültürel yapılarının bozulmasına karşılar. HemÅŸin’de yaÅŸamayan ama oradaki evlerini satanlarsa “Burada her yer yeÅŸil zaten” diyerek kentsel dönüÅŸüme tam destek veriyorlar.

‘Ä°tiraz siyasi’

HEMŞİN Belediye BaÅŸkanı Halim Bekar konuyla ilgili ÅŸunları söyledi: “Kentsel dönüÅŸüm HemÅŸin’e mahsus deÄŸil. Danıştay’a açılan dava süreci devam ediyor. Ä°ptal kararı gelirse, yeni karar alınır süreç devam eder. Mevcut binalarımız çok eski. Yaptığımız projede binaların dışı ahÅŸap, doÄŸaya uygun ve üç katlı. Ä°nÅŸaat yerinde çay alanları var ama aÄŸaç yok. Bir kısmını mecbur sökeceÄŸiz. Ä°ÅŸin maÄŸduriyet tarafı var ama anlaÅŸmazlığın nedeni siyasi.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.