Sosyal Medya

GÃœNCEL

FETÖ'cü pilot Kerime Yıldırım'a müebbet hapis cezası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında darbecileri helikopterle taşıyan ve ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan eski pilot Kerime Yıldırım, mahkemede ''Darbe girişimi olduğunu biliyordum'' ifadesini değiştirerek suçlamaları inkar etti.



FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimi sırasında darbecileri helikopterle taşıyan ve ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapse çarptırılan eski pilot Kerime Yıldırım, mahkemede ''Darbe giriÅŸimi olduÄŸunu biliyordum'' ifadesini deÄŸiÅŸtirerek suçlamaları inkar etti.



FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından bağımsız mahkemelerde yargılanan sanıklar, yargılama aÅŸamasında örgütün yönlendirmesiyle inkar taktiÄŸini kullanıyor. Cezaevine girdikten sonra örgüt talimatı çerçevesinde inkar yolunu seçen sanıklar, yargılama aÅŸamasında elde edilen görüntü, ses kaydı ve tanık ifadeleri karşısında çoÄŸu zaman "bilmiyorum", "hatırlamıyorum" gibi ifadelerle savunma yapıyor ya da sessizliÄŸini koruyor.
 
Darbe giriÅŸimi sırasında helikopterle darbecilerin sevk iÅŸlemini yapan eski pilot Kerime Yıldırım da eylemlerde aktif ÅŸekilde yer aldığı görüntülerle de kanıtlanmasına raÄŸmen inkar yolunu seçenlerden.
 
Darbeci Kerime Yıldırım, kanıtlanan delillere göre, bazı darbecileri TRT binasına, bir bölümünü de Vodafone Park'a indirdikten sonra 15 Temmuz Åžehitler Köprüsü'ndeki darbecileri almak için uçuÅŸ yaptı.

19-02/13/20190212_2_34875047_41573437.jpg


DARBEYE SÜRÜKLENDÄ°M' Ä°TÄ°RAFI
 
Darbeci Yıldırım, gözaltına alındıktan sonra savcılık ifadesinde uçuÅŸları tamamlamasının ardından üstleri tarafından ne ÅŸekilde ifade vereceÄŸi yönünde telkin aldığını kabul etti.
 
Gözaltına alındıktan sonra savcılık ifadesinde, "Terörist saldırı oldu, okul lojmanı bölgesinde terörist eylem yapılacağı şeklinde harekat yıldırım öncelikli mesaj geldi, bundan dolayı alarm durumuna geçtik ve keşif amaçlı uçuşa geçtik" ÅŸeklinde beyanda bulunmaları yönünde talimat aldıklarını aktaran Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:
 
"Ä°fademde belirttiğim üzere bana verilen talimatlar doğrultusunda bu uçuşları yaptım. Uçuşlar sırasında olağanüstü durumu fark ettim ancak bir kez olayın içine sürüklendiğim için ne yapacağımı bilemedim ve geri dönemedim. Panik halini yaşadım. Artık yapılan şeyin darbe girişimi olduğunu biliyordum. Ancak geri dönüş yapamadım. Ben bunu 'sürüklenme' olarak tanımlıyorum. Askerlerin linç edildiği ile ilgili haberler vardı. Biz de üniformalıydık. Lojmana gittikten sonra Hasan'ın babası evinden sivil kıyafet getirdi. Ben, Hasan Kaya (tutuklu sanık) ve Tuncay Yıldırım (tutuklu sanık) sivil kıyafetleri giydikten sonra Hasan'ın babası bizi lojmana bıraktı. Eve gidince de televizyon seyrettim ve olanları daha iyi anladım."
 
Darbeci albay Hüseyin Ergezen'in yanına gittiÄŸini kaydeden Yıldırım, "Makamında yüz yüze görüştüm. İçeride kimse yoktu, bilgisayarı da açıktı. Bilgisayar ile uğraşıyordu. Bana 'sizin hiçbir suçunuz yok.' diye söyledi. 'Seni hayatım boyunca unutmayacağım' dedi. Neyi kastettiğini anlayamadım. Bu sırada telefon çaldı. Telaşlandı ve 'gitmem lazım' dedi. O çıkınca ben de okuldan çıktım. Çıkınca nereye gittiğini bilmiyorum. O konuşmadan sonra darbe yapılmaya çalışıldığı konusunda netleştim. Kimin ne şekilde beni kandırdığına ilişkin bilgi edinemedim. Ancak telaşlı ve garip davranışlarından etkilendim ve birçok şey kafamda netleşti." ifadelerini kullandı.
 
MAHKEMEDE HER ÅžEYÄ° Ä°NKAR ETTÄ°
 
Darbeci Yıldırım, savcılıkta verdiÄŸi ifadenin ardından Ä°stanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen dava kapsamında, 17 Ocak 2018'de savunma yaptı.
 
Önceki itiraflarını inkar ederek darbe giriÅŸiminden haberinin olmadığını öne süren darbeci Yıldırım, "Sabah saatlerinde komutanı alacağım için 22.00 sıralarında uyumayı planlamıştım. Televizyonları açtığımda köprüye asker çıktığı haberlerini gördüm. Daha sonra beni binbaşı Yusuf Yenihayat (baÅŸka davada sanık) aradı ve aÅŸağı inmemi emretti. AÅŸağı indim ve ne olduÄŸunu sordum. O da bana ortalığın karışık olduÄŸunu, sıralı amirlerim dışında kimseden emir almamamı söyledi." ÅŸeklinde beyanda bulundu.
 
Darbeci eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Ergezen'in emirleri doÄŸrultusunda TRT binasının yakınlarına asker götürdüÄŸünü söyleyen Yıldırım, bu uçuÅŸundan sonra Atatürk Havalimanı'na geri döndüÄŸünü belirtti.
 
Havalimanına gittikten sonra 15 Temmuz'da TRT'nin Ulus'taki yerleÅŸkesi ve Digitürk binasının iÅŸgaline iliÅŸkin davada ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski yüzbaşı Fatih Aksoy'un yanına geldiÄŸini ileri süren Yıldırım, savunmasına ÅŸöyle devam etti:
 
"Aksoy bana kendisini Albay Hüseyin Ergezen'in aradığını söyledi. Benim onları BeÅŸiktaÅŸ Vodafone Arena Stadı'na götürmemi emrettiÄŸini söyledi. Ergezen ikimizin de amiri olduÄŸu için emri sorgulamadım. ÜsteÄŸmen Tuncay Yıldırım'ın (baÅŸka davada sanık) pilotu olduÄŸu helikopter ve benim pilotu olduÄŸum helikopterin içerisine askerler bindi ve havalimanından ayrıldık. Stadın oraya gittiÄŸimizde Sarayburnu civarlarında birkaç tur attık. Daha sonra yakıtımız azaldığı için askerleri stada indirdik ve havalimanına geri döndüm."
 
'UYANDIKTAN SONRA ÖÄžRENDÄ°M'
 
Havalimanına geldikten sonra bir sandalyede uyuduÄŸunu söyleyen sanık Kerime Yıldırım, elinde telefon olan biri tarafından uyandırıldığını, telefondaki kiÅŸinin darbeci eski Albay Özcan Korhan olduÄŸunu kaydetti.
 
Korhan'ın kendisine "Köprünün Anadolu Yakası'nda askerler var ve öldürülecekler" dediÄŸini öne süren Yıldırım, "Ben de gidip alacağımı söyledim. Ölüm tehlikesi olan personeli kurtarmak amacıyla hareket ettim. Köprünün yakınlarına geldiÄŸimde gözle arama yapıyordum. Silah sesleri duydum ve motor gücü düÅŸtü. VurulduÄŸumuzu sandım. Motor gücü yükselince tekrar aramaya devam ettim ve 4 kiÅŸiyi NakkaÅŸtepe'de helikoptere aldım. Daha sonra havalimanına geldim ve helikopterde yorgunluktan sabaha kadar uyudum." ÅŸeklinde savunma yaptı.
 
Darbe giriÅŸimini sabah uyandıktan sonra öÄŸrendiÄŸini iddia ederek hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Yıldırım, ifade deÄŸiÅŸikliÄŸi ile FETÖ'nün "ne olursa olsun, inkar et" stratejisini izledi.
 
Ä°stanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe giriÅŸimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetler ve eylemlerle Akademi Komutanı Korgeneral Tahir BekiroÄŸlu'nun kaçırılarak cezaevine konulmasına iliÅŸkin görülen ve 18 AÄŸustos 2018 tarihinde karara baÄŸlanan davada, sanık Kerime Yıldırım, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs suçundan'' ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.