Sosyal Medya

GÃœNCEL

İngiltere, ABD'nin baskısıyla Venezüella'ya ait altınları transfer etmed

Venezuela Merkez Bankasının, İngiltere Merkez Bankasındaki 8 milyar dolarlık altın rezervinden, 1.2 milyar dolarlık kısmını transfer talebi reddedildi.



 Haberde, transfere, ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, Ä°ngiliz meslektaÅŸlarına uyguladıkları baskı nedeniyle izin verilmediÄŸi iddia edildi.
Venezüella, aylardır Ä°ngiltere Merkez Bankasındaki rezervlerine ulaÅŸmaya çalışıyor. Venezüella Merkez Bankası BaÅŸkanı Calixto Ortega, aralık ayında transfer anlaÅŸması yapmak için Ä°ngiltere'ye gitmiÅŸ ancak sonuç alamamıştı.
 
Kendisini 'geçici devlet baÅŸkanı' ilan eden, çoÄŸunluÄŸunu muhaliflerin oluÅŸturduÄŸu Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, düzenlediÄŸi basın toplantısında, silahlı kuvvetler personeline seslenerek "MaaÅŸlarınızı ödeyemediÄŸi zaman, (Venezüella Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro) gaspçıya ne kadar baÄŸlısınız göreceÄŸiz" demiÅŸti.
 
Ä°NGÄ°LTERE GUAIDO'YU DESTEKLÄ°YOR
 
Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Jeremy Hunt, Washington'da Amerikalı yetkililerle görüÅŸtükten sonra, "Nicolas Maduro’nun Venezüella’nın meÅŸru lideri olmadığı açık. Ä°ngiltere, Juan Guaido’nun Venezüella’yı ileriye götürecek doÄŸru kiÅŸi olduÄŸuna inanıyor." ifadesini kullanmıştı.
 
VENEZÜELLA'DA 'MEÅžRU DEVLET BAÅžKANI' KRÄ°ZÄ°
 
Venezüella'da önceki gün muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediÄŸi mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli geliÅŸmelere yol açmıştı. ÇoÄŸunluÄŸu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin BaÅŸkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendisini geçici devlet baÅŸkanı ilan etmiÅŸ ve baÅŸta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Åžili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.
Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Maduro hükümetine desteklerini yinelemiÅŸti.
 
Maduro da geliÅŸmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik iliÅŸkileri kestiÄŸini açıklamış ve Venezüella'daki Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.