Sosyal Medya

Hekim "Ben yarın ne olacağım"demek istemiyor

Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Aydın Aydın, Karadeniz'e önemli açıklamalar yaptı.



TRABZON- Tabip Odası Başkanı Dr. Aydın Aydın, Trabzon'un son yıllarda sağlık alanında oldukça önemli mesafeler katettiğini söyledi. Aydın, sağlık alanında reform niteliğindeki hayata geçirilmeye çalışılan aile hekimliğinden, tam gün mesaisine kadar pek çok konuda hekimlerin bakış açısını ve nasıl olması gerektiğini anlattı. Aydın, tam gün yasasından performans sistemine kadar hekimleri çok yakından ilgilendiren konular hakkındaki görüşlerini açıklarken de önemli konulara parmak bastı.
Aydın, "Kimse iki yerde çalışmak istemez, biz önümüzü görmek istiyoruz, hekimler olarak gelecek kaygısı da yaşamak istemiyoruz" diyerek görüşlerini özetledi. Üniversite hastanelerinde görevli hekimlerin içinde bulunduğu konuma da dikkat çeken Aydın, "Hekimler önünü gördükten sonra, tam günde adil, gerçek performansı değerlendiren bir sistem olduktan sonra bir yerde çalışmak ister" dedi.
POTANSÄ°YEL MEVCUT
Sağlık Merkezi Trabzon hedefine ulaştı mı?
Trabzon eskiden beri bölgenin sağlık merkezi, bu merkezi genişletme anlamında çalışma yapılabilir. Hedef, Trabzon doğusundaki illerin merkezi, içerdeki ve batıdaki bazı illerden de hasta göçü alan bir kent. Trabzon dışına yaydığımızda, bize komşu Gürcistan, Türki Cumhuriyetler, Kafkasya veya Rusya'daki ülkelere de sağlık hizmeti verebilir bir potansiyel oluşturulabilir. Bir sağlık turizmi için Trabzon planlama içinde düşünülürse yapılabilir. Trabzon'da o potansiyel var. İki tane eğitim hastanesi ve büyük hastaneler mevcut.
ÖZEL HASTANE İHTİYAÇTIR
Özel hastane sayısının artması dışarıdan yeni uzmanlar gelmedikçe kaliteyi de beraberinde getirir mi?
Trabzon'da hastane anlamında bakıldığında çok hastane varmış gibi görünüyor ama, söylediğimiz gibi Trabzon sağlık merkezi konumunda ve bu konumu muhafaza etmek durumunda. Kalp damar konusunda Trabzon hasta göçü verdiği için bu hastane gerekli. Fizik Tedavi Rehabilitasyon da aynı, kanser alanında belli branşlarda da hasta göçü veriyoruz. Trabzon için bu organizasyonlar yapılmalı. Bu anlamda yapılandırma yapılabilir. Özel hastaneler konusuna gelince, bakanlık özel hastanelerle kamu hastanelerinden eşit hizmet alınacağını ifade etti. Bu söylemle de özel hastanelere geçmek için bir kapı açıldı.
Kamu hastaneleri Trabzon'da çok güçlü olduğu için özel hastaneler anlamında Trabzon bu alanda en geri kalmış il. Ayrıca Trabzon'un ilçelerinde tam donanımlı kamu hastaneleri de var. Özel hastaneler bir ihtiyaçtır.
BRANÅžLAÅžMA YAYGINLAÅžIYOR
Tıpta branşlaşma olayında geçmişe oranla büyük artış var. Eskiden bir dahiliye vardı, dahiliye şimdi birkaç branşa bölündü.
Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında bir oluşum var, burada Trabzon'dan 20 civarında hekim çalışıyor. Bunlar sağlık hizmeti sunmuyor, kontrol noktasında etkin insanlar. Sağlık kurumlarının faturalarını inceleyen bir birim. Bu da hekimlerden oluşuyor, sağlık gittikçe dağılıyor bu anlamda.
Hekim önünü görmek istiyor
Sistem hekimleri o kadar parçalamış ki, bugün hekimlerimizin en büyük sorunu bir araya gelememe. İşveren, işçi, patron, idareci hekimler var. Ekonomik sıkıntı çeken çekmeyen hekimler var. Hekimler bunların en azından belli standardizasyona gelmesini istiyorlar. Bir hekim kamu ya da özel sektörde çalışacaksa da önünü görmek istiyor. Ben yarın ne olacağım dememeli bir hekim. Gelecek kaygısı olmamalı. Mecburi hizmet var. Bu bayrağın dalgalandığı her yerde seve seve görev yaparız biz. Bundan kimse imtina etmez, imtina edenin de arkasında durup ona sahip çıkmayız.
HEKÄ°MÄ°N GARANTÄ°SÄ° YOK
Bir hekim mecburi hizmete gidiyor, 2 yıl görev yapacaksın deniyor. İki yıl sonra nereye gidecek, ondan sonra bu hekim bir siyasetçinin peşine takılıp bir yere tayin yaptırmak zorunda, çünkü bir garantisi yok. Yani hekimlikte böyle bir durum var. Bir hakim, bir asker, nerde ne zaman çalışacağını biliyor, sistematik çalışma disiplini var, buna kimse karışmıyor, ancak hekim için öyle değil, hekim gittiği zaman sahipsiz. Türkiye güçlü ülke, birey odaklı ülke olacaksa bu kanunlar günlük değişmemeli. Hekim gittiği yerde ne kadar çalışacağını bilmeli. Hekim Doğu ve Güneydoğu'ya gittiğinde bunun bir avantajı olduğunu bilmeli.
PÄ°NPON TOPU GÄ°BÄ°!
Hekim özel sektöre geçtiğinde de emeğinin karşılığını alabilmeli. Bugün özellikle büyük şehirlerde hekimler tabiri caizse pinpon topu gibi bir o yana bir bu yana savruluyor. Şu anda sağlıkta stabil olmayan bir tablo var. Bunun hızlı bir şekilde stabilizasyonu sağlanmalı. Hekimlerin bu konuda görüşleri var ve onların görüşleri sorulmalı, ülke için, halkımız için en iyisi neyse o yapılabilir, bu potansiyelimiz zaten var. Türk hekimleri kadar yetenekli hekim yok, bunu biz biliyoruz. Bu potansiyelimizi basit inatlaşmalara kurban etmemeliyiz. Organizasyonumuzu çok iyi yaptığımızda bizi çok güzel günler bekliyor.
Tek ayaklı
uygulayarak görelim
Son yıllarda hep aile hekimliği dedik, Trabzon buna ne kadar hazır?
Aile Hekimliğinde 2500 kişiye bir hekim planlanıyor Türkiye için. Trabzon'da da 2500 nüfusa bir hekim planlaması yapılacak. Biz Aile Hekimliği uygulamasını destekliyoruz. Hekimler, halkımızın lehine olabilecek her şeyi desteklerler. Aile Hekimliği 2500 kişilik bir potansiyel ona bağlanacak, sizi o takip edecek, hastalığınızı, geçmişinizi bilecek, sağlık probleminizi ikinci basamakta görüşüp, randevularınızı aile hekimi alacak.
Gerçek anlamda Aile Hekimliği uygulaması Avrupa'daki gibi olursa kabulümüz, ancak şu anda pilot illerdeki uygulamalara bakıldığında henüz oturmadığı görülecektir. Yani Aile Hekimliğine de gidebiliyor, istediği sağlık kuruluşuna da. Pilot illerde bunun tek ayaklı Aile Hekimliği'ni güçlü anlamda uygulayıp görmemiz gerekirdi. Örneğin Düzce'de (Uygulamanın yapıldığı ilk pilot il olması sebebiyle) şu anda insanlar Aile Hekimi dışında bir sağlık kurumuna gitmemeli. 2008 yılında Trabzon da muhtemel iller arasında, bu pilot illerde Aile Hekimliği biran evvel oturtulsun ki; biz de onu bilelim.
Uzmanların dışında
kimseye itibar edilmemeli
Son yıllarda büyük artış gösteren özel güzellik merkezlerinin hizmetleri ne kadar sağlıklı? 15 günde alınan sertifikalar bu hizmet için sizce yeterli mi?
Güzelleşme isteği insanın doğasında var ve tarihten beri süregelen bir olgu, dolayısıyla bunu doğal karşılamak gerekiyor. Ancak bunun simsarlığını yapmak çok kötü. Bunu biz de takip ediyoruz. İnsan vücuduna müdahale anlamında olumsuz sonuçlara bizim müdahale etme durumumuz var. Bakanlık ve Tabip Odaları olarak bunları disipline etmemiz, halkın sağlığını korumamız gerekiyor. Alternatif tıp adı altında bir bilgi kirliliğinin dolaşmasına müsaade etmememiz gerekiyor. Günümüzde bu tür müdahaleler son zamanlarda hekimlerin inisiyatifine geçiyor. Bu tarz merkezlerde bir 15 yıl öncesinde hekimler yoktu, ancak bir kısmında var şu anda. Bu konuda bilinçlendirmeliyiz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.