Sosyal Medya

GÃœNCEL

Merkel itiraf etti: Göç ülkesi olduğumuzu geç anladık

Göç, Mülteci ve Uyum dairesinin kuruluşunun 40’ıncı yıldönümü kutlamasına katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın göç ülkesi olduğu gerçeğini kabul etmelerinin çok uzun sürdüğünü söyledi.



Berlin’de, Haus der Kulturen der Welt (Dünya Kültürleri Evi) salonunda gerçekleÅŸtirilen kutlamaya eski göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanları, çok sayıda göçmen temsilcisi ve Alman davetliler katıldı. Almanya Åžansölyesi Angela Merkel, konuÅŸmasına özeleÅŸtiri yaparak baÅŸladı.

"ALMANYA'NIN GÖÇ ÜLKESÄ° OLDUÄžUNU GEÇ ANLADIK"

Angela Merkel uyumun bir azınlık politikası deÄŸil, bir toplum politikası olduÄŸunu vurguladı. Almanya’nın artık dünyaya daha da açık bir ülke olduÄŸunu gururla söyleyebildiÄŸine deÄŸinen Merkel, biraz da özeleÅŸtiri yaparak, ülkesinin, özellikle kendi partisinin (CDU) Almanya’nın bir göç ülkesi olduÄŸunu anlamasının uzun sürdüÄŸünü belirtti. Merkel konuÅŸmasının devamında ÅŸu ifadelere yer verdi:

“Bazıları küreselleÅŸme boyutunda, toplumsal çeÅŸitliliÄŸin artı bir güç olduÄŸunu hâlâ anlayamadı. Bu baÄŸlamda uyum konusunda konuÅŸabilmemiz, açık olabilmemiz ve özeleÅŸtiri yapabilmemiz de çok zaman aldı. Ayrıca ekonomik perspektiften bakacak olursak, her vasıflı insan bizim için önemlidir. Ä°leride yine dışarıdan gelecek nitelikli iÅŸgücüne ihtiyacımız olacak. Bu nedenle dış ülkelerden nitelikli iÅŸgücü alımı yasası konusunda çalışıyoruz. Aydan ÖzoÄŸuz (eski Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı) toplumsal çeÅŸitliliÄŸin herkesin eÅŸit ÅŸans eÅŸitliÄŸine sahip olmasıyla mümkün olacağını söylemiÅŸti. DoÄŸrusunu söylemek gerekirse bunu henüz tam olarak baÅŸaramadık. Uyum konusunda çok yol kat ettik ama hâlâ yapılması gereken çok ÅŸey var. Göçmenleri ve toplumumuzun bir parçası olmak isteyen mültecileri her alanda desteklemeye devam edeceÄŸiz.”

Uyumda kadınların oynadığı önemli role de deÄŸinen Merkel, “Kadınlar için yapılan eÄŸitim ve uyum yatırımları, çarpan etkisiyle çok verimli olarak geri dönmekte” dedi.

"MÜLTECÄ°LERE SALDIRILAR KABUL EDÄ°LEMEZ"

Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette- Widmann-Mauz ise konuÅŸmasına, Strasburg’daki saldırıyı kınayarak baÅŸladı. Bakan Mauz, duygu ve düÅŸüncelerinin saldırıda hayatını kaybedenler ile yaralananlarla olduÄŸunu belirtti. Saldırıların, barış içerisinde bir arada yaÅŸayan masum insanları hedef aldığını hatırlatan Mauz, “Saldırılar hiçbir ÅŸekilde kabul edilemez. DeÄŸerlerimiz için mücadele etmeye devam edeceÄŸiz ki aynı zamanda bunun içinde bugün buradayız” dedi.

"GÖÇMENLER ÜLKEMÄ°Z Ä°ÇÄ°N BÄ°R ÅžANS"

Geride bırakılan 40 yılı, saygı, çeÅŸitlilik ve insanlık olarak özetleyen Bakan Mauz, “Bugün Almanya’da uyumda 40. yılı kutluyoruz. Kırk sene, saygı, çeÅŸitlilik ve insanlık. Kırk sene, ülkemizde dayanışma içerisinde, birlikte yaÅŸama. 1978 senesinden bu yana çok yol kat ettik ve pek çok ÅŸeyi baÅŸardık. Göçmenler yıllar önce geldiler ve ülkemizin kalkınmasına, büyümesine büyük katkı saÄŸladılar. Bugün ülkemizde yaÅŸayan her dört kiÅŸiden birisinin bir göç hikâyesi var. Bu çeÅŸitliliÄŸi bir deÄŸer olarak algılamak ve ülkemiz için bir ÅŸans olarak deÄŸerlendirmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Programın son bölümünde aralarında Aydan ÖzoÄŸuz’un da bulunduÄŸu eski Göç, Mülteci ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanları çalışmaları sırasında kendi edindikleri tecrübeleri aktardı. Halihazırda bu görevi yürüten Devlet Bakanı Annette- Widmann-Mauz’da gruba katıldı.

Almanya’da göçmenlere yönelik resmi uyum çalışmalarının 40. yılı müzik dinletisiyle son buldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.